Παρασκευή, 16.04.2021, 3:02 μμ

Κορωνοϊός: Γιατί τα σχολεία εξαιρούνται από τα νέα μέτρα στην Ελλάδα και από όλα τα lockdown στον κόσμο

31.10.2020 / 8:21
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
γκο 3

Η χαμηλή συμβολή των παιδιών στην διασπορά της πανδημίας είναι κι ο λόγος που σε όλα τα lockdown παγκοσμίως, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά. Τα σχολεία εξαιρούνται και στη χώρα μας, από τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με σχετικά μεγάλη σιγουριά, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να διαβεβαιώσουν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Μόνη εξαίρεση ίσως, οι έφηβοι στις μεγάλες τάξεις του Λυκείου, οι οποίοι φαίνεται να έχουν την ίδια δυναμική μετάδοσης με τους ενήλικες. Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν γνωρίζουν ακόμα σε ποιο μηχανισμό οφείλεται αυτό. Σημειώνουν, επίσης, ότι αν και μειωμένος ο κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης Covid-19 δεν είναι μηδενικός.

Σε περιοχές για παράδειγμα που υπάρχει εκθετική διασπορά του κορονοϊού δεν ισχύει ο γενικός κανόνας . Στη Θεσσαλονίκη, περιοχή που βρίσκεται στο “κόκκινο” και έχει επιδημική δραστηριότητα σε υψηλά επίπεδα στα σχολεία σημειώνονται πολλά κρούσματα ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να γίνονται εκτεταμένοι δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι στα κρούσματα, αλλά και ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι πολλές φορές οι οδηγίες για καραντίνα δίνονται τηλεφωνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ειδικά κλιμάκια δεν επισκέπτονται καν τα σχολεία για τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.  Επίσης, επισημαίνουν ότι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν στα σχολεία δεν βοηθούν και συγκεκριμένα, «μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα, σε ακατάλληλους χώρους και κτήρια (υπόγεια, προκάτ, μικρές αίθουσες χωρίς αερισμό), χωρίς αποστάσεις και χωρίς το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας».

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature*, τα μικρότερα παιδιά δεν είναι πιθανό να συμβάλουν σημαντικά στη μετάδοση του SARS-CoV-2, ενώ τα μεγαλύτερα μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα διεθνή δεδομένα δείχνουν ότι τα σχολεία ενδεχομένως να μην αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης της λοίμωξης COVID-19, παρά τους ενδοιασμούς κατά την επαναλειτουργία τους μετά το προηγούμενο lockdown. Ο συγχρωτισμός μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα ευοδώνει τη μετάδοση των ιώσεων από άτομο σε άτομο. Παρόλο που τα παιδιά μπορεί να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2 και να παράγουν ιικά σωματίδια, ωστόσο δεν καταγράφονται σημαντικές συρροές κρουσμάτων σε περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων σε σχολεία. Βεβαίως, σε περιοχές όπου η επιδημική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα θεωρείται ασφαλέστερη η λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα