Κορωνοϊός – Έρευνα: Με γνωστικά και συμπεριφορικά προβλήματα πολλοί ασθενείς μετά τη νόσηση

24.06.2021 / 23:38
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ta 33

Δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου είχαν νοσηλευθεί λόγω κορονοϊού, πάνω από το 50% των ανθρώπων υποφέρουν από διάφορα γνωστικά προβλήματα, αλλά και συμπεριφοράς. Αυτό αναφέρει μια νέα ιταλική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάσιμο Φίλιπι του Επιστημονικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου Vita-Salute San Rafaele του Μιλάνου, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Έβδομο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιέννη. Βρήκαν ότι αρκετοί ασθενείς, μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης του κορονοϊού, εμφανίζουν προβλήματα μνήμης, προσανατολισμού στο χώρο, ικανότητας επεξεργασίας νέων πληροφοριών κ.α. Επίσης, ο ένας στους πέντε (20%) εμφανίζει διαταραχή μετατραυματικού στρες και το 16% συμπτώματα κατάθλιψης.

Η μελέτη έκανε τεστ νευρογνωστικών ικανοτήτων και μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε ασθενείς δύο μήνες μετά την αρχική φάση της νόσου Covid-19. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (53%) βίωναν γνωστικές διαταραχές: το 16% είχαν προβλήματα εργαζόμενης μνήμης, νοητικής ευελιξίας και επεξεργασίας πληροφοριών, το 6% οπτικοχωρικά προβλήματα (π.χ. δυσκολία αντίληψης του βάθους και του ‘κοντράστ’), το 6% άλλα προβλήματα μνήμης και το 25% ένα συνδυασμό των παραπάνω προβλημάτων.

Τα γνωστικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα ήσαν χειρότερα στους νεότερους κάτω των 50 ετών. Όσο πιο βαριά Covid-19 πέρασε κάποιος στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερα ήσαν τα κατοπινά προβλήματα του. Δέκα μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, το ποσοστό εκείνων με επίμονα προβλήματα είχε μειωθεί από το 53% στο 36%, δηλαδή τουλάχιστον ένας στους τρεις είχε ακόμη πρόβλημα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα