Κορωνοϊός – Εμβόλια: Τα φάρμακα που αποδυναμώνουν τη δράση τους

27.05.2021 / 17:48
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
vaccination_emvolio1-1536x1024

Εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 αποδεικνύονται τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, αυξάνοντας τον κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Στο ανησυχητικό πόρισμα κατέληξαν οι ερευνητές μέσα από την ανάλυση στοιχείων για περισσότερους από 3 εκατ. Αμερικανούς ενήλικες κάτω των 65 ετών με ιδιωτική ασφάλιση υγείας, το 3% εκ των οποίων λάμβανε ανοσοτασταλτική αγωγή όπως αντικαρκινικά ή στεροειδή (πχ. πρεδνιζόνη).

Ειδικότερα, τα δύο τρίτα είχαν λάβει από του στόματος στεροειδή τουλάχιστον μία φορά και πάνω από το 40% για περισσότερες από 30 ημέρες μέσα στον χρόνο, στοιχεία που εγείρουν προβληματισμό σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια και ρευματολόγο Δρ Beth Wallace από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν, η οποία επεσήμανε ότι πρόκειται για φάρμακα με ισχυρές ανεπιθύμητες ενέργειες και τα οποία, ωστόσο, μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα σκευάσματα.

Η έρευνα εκπονήθηκε σε ένα χρονικό πλαίσιο αυξημένης εγρήγορσης από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας μετά τα πρόσφατα ευρήματα ερευνών ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς πετυχαίνουν μια πιο αργή ή χαμηλότερη και ενίοτε μηδαμινή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό τους κατά του νέου κορωνοϊού.

Και για τη χώρα μας στη σχετική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας στις 17 Μαΐου, η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, είχε αναφερθεί στα επιστημονικά ευρήματα που διαπίστωσαν ότι για τις ευπαθείς ομάδες όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και μεταμοσχευμένοι, μόλις το 46% θα επιτύχει ικανοποιητική προστασία από τον πλήρη εμβολιασμό (2 δόσεις), επομένως έχει τεθεί υπό συζήτηση μια τρίτη δόση εμβολίου για υψηλή ανοσολογική κάλυψη.

Μια ακόμα σκέψη, σύμφωνα με τους ερευνητές της προκείμενης μελέτης, είναι η προσωρινή διακοπή της λήψης αυτών των φαρμάκων για το διάστημα του εμβολιασμού.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη και απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή μετά την απόφαση των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για χαλάρωση μέτρων όπως η χρήση μάσκας για τους εμβολιασμένους.

«Αν και το CDC γνωρίζει ότι η ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών πιθανώς να μη χαίρει ανοσολογικής προστασίας όσο άλλοι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι, δεν έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση συστάσεων σχετικά με μέτρα προφύλαξης που θα μπορούσαν να λάβουν. Προς το παρόν, καθένας θα συμπεριφέρεται κατά το δοκούν, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του», σχολίασε η Δρ Wallace και υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για ασφαλέστερα συμπεράσματα.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα