Κορωνοϊός: Αυτό είναι το προφίλ των αρνητών των εμβολίων – Τι δείχνουν τα στοιχεία

29.07.2021 / 19:14
ka 10

Γιο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις της ελληνικής κοινωνίας για τον κορονοϊό και για τον εμβολιασμό ως μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας καταγράφει η έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) η εταιρία Alco.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή, τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τον ΙΣΑ, τα 2/3 των ερωτηθέντων ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού.

Αντιθέτως, το 1/3 δεν φοβάται την Covid-19, δεν πιστεύει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τη νικήσει, δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια και δεν έχει εμβολιαστεί. Όπως αναφέρεται, την ομάδα αυτή αποτελούν, κυρίως, άνδρες και άτομα ηλικίας 17 – 24 και 25 – 44 ετών. Αυτό το το 1/3, δείχνει ποσοτικά ικανό να εμποδίσει την επίτευξη ανοσίας στην κοινωνία, πολύ περισσότερο όταν ένα μικρό μέρος του φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί, σε αντίθεση με έναν «σκληρό» πυρήνα, της τάξεως του 40% που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί και δείχνει αμετακίνητο στις απόψεις του.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας, είναι η πεποίθηση ότι δεν απειλείται από τον ιό, σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση του ΙΣΑ, σε συνέχεια της διαδικτυακής συνέντευξης τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν τα παραπάνω. Μόνο το 25% – προστίθεται – όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν φοβούνται ότι μπορεί να αρρωστήσουν σε αντίθεση με το 51% των εμβολιασμένων. Ένα 15% της ίδιας ομάδας θεωρεί το εμβόλιο αναποτελεσματικό.

Σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, πάντως, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τα θεωρεί αρκετά ασφαλή (38%) ή πολύ ασφαλή (25%) ενώ ένα ποσοστό γύρω στα 22% δεν τα θωρεί ασφαλή.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Οι απαγορεύσεις για τους μη εμβολιασμένους και η υποχρέωση εμβολιασμού μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή στάσης μέρους της ομάδας που αρνείται να εμβολιαστεί (33%), σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Επίσης, το 12% των ανεμβολίαστων δηλώνει ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί από τον προσωπικό του γιατρό. Ωστόσο το 44% ισχυρίζεται ότι δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί από τίποτα.

Σχετικά με την αντίληψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων η πλειονότητα τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς (73%) και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων (73%), ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά για εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς (65%), εκπαιδευτικούς (64%), δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό (61%) και εργαζόμενους στην εστίαση (60%).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα