Κορωνoϊός: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος»

14.07.2022 / 11:32
fa 30

 Σε συναγερμό έχει τεθεί η επιστημονική κοινότητα για την εμφάνιση μίας νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον με την επιστημονική ονομασία BA.2.75 που ονομάστηκε «Centaurus» (Κένταυρος).

Πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία στα μέσα Μαΐου και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η νέα αυτή υποπαραλλαγή φαίνεται πως είναι εξαιρετικά μεταδοτική, καθώς και έχει εντοπιστεί ήδη σε 10 χώρες. Συγκεκριμένα, κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» έχουν εντοπιστεί σε περίπου 10 χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τη χαρακτήρισε στις 7 Ιουλίου «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», φέρει δηλαδή ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσο, κάτι που ακόμα δεν δύναται να αξιολογηθεί.

Σε κοινό άξονα κινείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοινώνοντας ότι την παρακολουθεί στενά και αναμένει περισσότερα στοιχεία για την εκτίμηση της σοβαρότητάς της.

Οι επιστήμονες παρατηρούν και μελετούν την νέα μετάλλαξη και καταλήγουν σε κάποια πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με αυτά, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με των άλλων υποπαραλλαγών της Omicron και περιλαμβάνουν:

βήχα

πυρετό

κόπωση

πονοκέφαλο

ρινική συμφόρηση και/ή καταρροή

Οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλής της υγείας εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας, είναι ο εμβολιασμός.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα