Παρασκευή, 17.09.2021, 9:43 μμ

Κοροναϊός: Κατά περίπτωση ο εμβολιασμός των εφήβων στο Βέλγιο

06.07.2021 / 16:10
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
emvolio_astrazeneka_thromvoseis-1024x575-1-768x431-1-1

Θετική εισήγηση για τον εμβολιασμό των εφήβων 12-15 ετών κατά της Covid-19 έδωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου, προτείνοντας ωστόσο τον εμβολιασμό μόνο των ευπαθών εφήβων ή όσων βρίσκονται κοντά σε ευάλωτα άτομα.

Όπως αναφέρει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η γαλλόφωνη Le Soir, το Βέλγιο επιμένει στη «συντονισμένη ελεύθερη επιλογή» όσον αφορά τον εμβολιασμό και δεν θα υιοθετήσει την πολιτική της Γαλλίας ή του Ισραήλ για εμβολιασμό όλων των ατόμων 12-15 ετών.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας (CSS), το οποίο αναμένεται να υποβάλει τη γνωμοδότησή του επίσημα το απόγευμα της Τρίτης, παραθέτει συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες δικαιολογείται ο εμβολιασμός εφήβων, για παράδειγμα στις περιπτώσεις υποκείμενων νοσημάτων όπως λευχαιμία, χρόνιες παθήσεις των νεφρών ή του ήπατος και σύνδρομο Ντάουν.

Ακόμα, η προστασία πιο ευάλωτων συγγενών (παππούδες, γονείς, αδέλφια και αδελφές με συννοσηρότητα ή ανοσοκατεστολή) παρουσιάζεται από το Συμβούλιο ως επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού ατόμων άνω των 12 ετών χωρίς συννοσηρότητα.

«Η επιλογή του εμβολιασμού για τους νεότερους είναι ατομική. Είναι μια προσωπική και συντονισμένη απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τα παιδιά και τους γονείς τους. Πρέπει να είναι σαφώς ενημερωμένοι ότι τα ατομικά οφέλη του εμβολίου είναι χαμηλά γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα και ότι είναι πολύ σπάνιοι οι κίνδυνοι ανεπιθύμητων ενεργειών», εξηγεί ο ομοσπονδιακός εκπρόσωπος για τον κορονοϊό και επικεφαλής του τμήματος εμβολιασμού του CSS, Ίβ βαν Λάτεμ.

«Δεν θέλουμε να προσκαλέσουμε τους νέους εφήβους με SMS ή άλλα μέσα, όπως κάνουμε με τους άνω των 16 ετών. Θέλουμε απλώς να τους ενημερώσουμε αρκετά ώστε να μπορούν να αποφασίσουν με ψυχή και συνείδηση» πρόσθεσε.

Η εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας για τον εμβολιασμό των εφήβων έχει προκαλέσει αποκλίνουσες αντιδράσεις στη Φλάνδρα και στη Βαλονία, επισημαίνει η Soir. Οι Φλαμανδοί είναι πιο θετικά διακείμενοι απέναντι στο ενδεχόμενο μαζικών εμβολιασμών των νέων για την αντιμετώπιση της απειλής της μετάλλαξης Δέλτα και μάλιστα σήμερα που τα κρούσματα αρχίζουν και παίρνουν εκ νέου την ανιούσα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι με τις συστάσεις του Συμβουλίου συμφώνησαν οι δεκαπέντε από τους είκοσι εμπειρογνώμονες εξεταστές.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η πρόταση του εν λόγω Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική. Κάθε περιφερειακός Υπουργός μπορεί να επιλέξει αν θα την εφαρμόσει ή όχι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα