Κορινθιακή Σταφίδα: Η ποιότητα και η μείωση της παραγωγής προβληματίζουν τους ειδικούς του κλάδου

14.09.2021 / 21:01
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ra 43

Ανάστατοι είναι οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιαλείας με την αφωνία για την ανακοίνωση τιμής για την κορινθιακή σταφίδα εσοδείας 2021, της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο προϊόν και στους παραγωγούς – μέλη της.

Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση τιμής για την παραλαβή νέας εσοδείας από την επιχείρηση Κουνινιώτη, η οποία ανακοίνωσε τιμή στο 1,25 ευρώ το κιλό καθαρό στον παραγωγό. Αυτό σημαίνει (σύμφωνα με την ανακοίνωση) πως η ΠΕΣ πρέπει να βάλει τιμή 1,30 για να αφαιρέσει την κράτηση που κάνει. Το περίεργο είναι πως την ιδία στιγμή που δημοσιευόταν η ανακοίνωση για 1,25 ευρω, η ΠΕΣ έδινε πληροφορίες πρόβλεψης για τιμή 1 έως 1,10 ευρώ.

Οι σταφιδοπαραγωγοί δεν μπορούν να αντιληφθούν πως γίνεται, μέχρι τον Φεβρουάριο 2021 να αγοράζει και να φέρνει στο εργοστάσιό της σταφίδες από άλλες περιοχές η ΠΕΣ και τον Μάρτιο του 2021 να λέει πως έχει 8.000 τόνους αδιάθετα αποθέματα, επικαλούμενη την πανδημία, πως γίνεται τον Μάρτιο 2021 αλλά και τον Σεπτέμβριο 2021 να λέει ότι έχει τα ίδια αποθέματα δηλαδή 8.000 τόνους όταν γνωρίζουν πως το εργοστάσιο στο μεσοδιάστημα, δούλευε συνεχώς και έκανε εξαγωγές και εξήγαγε τουλάχιστον 3000 τόνους.

Υποστηρίζουν δε, πως τα αποθέματα πρέπει να είναι παλιές σταφίδες από άλλες περιοχές δεύτερης και τρίτης κατηγορίας που θέλουν να ξεφορτωθούν πιέζοντας το Υπουργείο για απόσυρση.

Οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιαλείας, διαμαρτύρονται γιατί η ΠΕΣ με δικά τους χρήματα αγόρασε παλετοκιβώτια για αποθήκευση και μεταφορά της σταφίδας και τα δίνει σε άλλες περιοχές εκτός Αιγιαλείας, στερώντας τα από τους παραγωγούς – μέλη της.

Υποστηρίζουν, επίσης, πως κάθε χρόνο η ΠΕΣ διατεινόταν ότι με ενέργειές της διαμορφώνει καλή τιμή στο προϊόν και τώρα αρνείται να ανακοινώσει τιμή. 

Γνωρίζοντες την αγορά, υπενθυμίζουν πως το 2017, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, καμάρωναν για τιμή από 0,80 έως 1,10 ευρώ επικαλούμενοι την διεθνή αγορά και τώρα κρύβονται και δεν ανακοινώνουν τιμή προφανώς επιδιώκοντας την μείωσή της για να προωθήσει και τα αποθέματα που έχει στις αποθήκες.

Οι ίδιοι συνεταιριστές μας ζητάνε να ερευνήσουμε το θέμα της ΣΚΟΣ (Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας Α.Ε.) που πήρε την θέση του ΑΣΟ όταν έκλεισε με κυβερνητική απόφαση και θα μπορούσε να έχει τώρα ισορροπητικό ρόλο στην αγορά της σταφίδας, αν δεν την είχαν εξουθενώσει οικονομικά οι διοικήσεις της που είναι τα ίδια πρόσωπα με την διοίκηση της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών.  Αλλά για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε.

Σπήλιος Λιβανός:  Πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι να στηρίξει τους παραγωγούς

Σχετικά με την κορινθιακή σταφίδα και την πτώση της τιμής της, σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός διαχώρισε την εμπορική τιμή από την τιμή στον παραγωγό. Όπως είπε πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι να στηρίξει τους παραγωγούς, αλλά τα αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί κατά την εμπορία της σταφίδας σε διάφορες Ενώσεις είναι θέμα εμπορικό που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου. Και το ίδιο θα πράξει και για την εφετινή σοδειά, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Πάντως, οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας, που συνεχίζουν τον τρύγο προσπαθούν να μην πουλήσουν σε χαμηλές τιμές. Ωστόσο, όπωςδείχνει η αγορά αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούν οι τιμές παραγωγού στα περσινά επίπεδα.

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα