Κόντρες στη Βουλή για τον έλεγχο των ψηφιακών πιστοποιητικών εισόδου στην εστίαση

08.07.2021 / 17:30
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÓÔÇÍ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ Í/Ó ÔÏÕ ÕÐ. ÄÉÊÁÉÏÓÕÍÇÓ(ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Ως εργαλείο ελέγχου του κινδύνου διασποράς του κοροναϊού περιέγραψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς, από το βήμα της Βουλής, τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία που θα διαπιστώνει την εγκυρότητα των εγγράφων εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικής διάγνωσης, που θα επιδεικνύουν οι πελάτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Θα ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα του πιστοποιητικού
Παρουσιάζοντας σχετική τροπολογία, στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», ο κ. Γεωργαντάς δέχθηκε την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Ραγκούση, ότι η κυβέρνηση μεταβιβάζει τον ελεγκτικό ρόλο του κράτους για την πλαστότητα του εγγράφου στους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης.

Απαντώντας, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι το μόνο που θα ελέγχεται, με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, θα είναι η εγκυρότητα του εγγράφου και όχι το εάν το έγγραφο αυτό είναι πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση νόσησης ή το αρνητικό αποτέλεσμα μιας μοριακής/ταχείας διάγνωσης. Στο ερώτημα του κ. Ραγκούση για το εάν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει συμφωνήσει γραπτώς με την τροπολογία, ο κ. Γεωργαντάς διαβεβαίωσε ότι ρύθμιση διαμορφώθηκε με βάση τις κατευθύνσεις και τις παρατηρήσεις της Αρχής.

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας είπε ότι με αυτά που κάνει η κυβέρνηση «έχει τρελάνει τον κόσμο», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βάλτε μας μια σφραγίδα να κυκλοφορούμε».

Στην ερώτηση δε, του κ. Χήτα εάν μπορούν να πάνε σε ένα εστιατόριο εμβολιασμένοι και μη, ο κ. Γεωργαντάς είπε: Μετά τις 15 Ιουλίου, βεβαίως και μπορούμε να πάμε σε ένα στεγασμένο χώρο εστίασης. Εσείς θα πρέπει αν έχετε αρνητικό μοριακό τεστ ή ταχεία διάγνωση, ενώ εγώ έχω πιστοποιητικό εμβολιασμού που έκανα τον Μάιο δωρεάν. Στον έλεγχο που θα γίνει από την εφαρμογή στο κατάστημα «δεν θα φανεί τι έχει ο καθένας. Και οι δύο θα εισέλθουμε» είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Σημειώνεται ότι στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται η ρύθμιση για την παροχή των 150 ευρώ σε νέους 18-25 ετών που συμμετέχουν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, καθώς και η ρύθμιση για τη δυνατότητα απομακρυσμένης χορήγησης ιατρικής βεβαίωσης (για εγγραφή σε παιδικό σταθμό, γυμναστήριο κλπ).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα