Το «θα λογαριαστούμε μετά»… στοιχειώνει ακόμη το ΣΥΡΙΖΑ.
Με κείμενο των «99» και μπαράζ αναρτήσεων συγκρούονται τα στρατόπεδα της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη.
Το «θα λογαριαστούμε μετά» που ειπώθηκε την περίοδο του κορωνοϊού αναβιώνει αυτή τη φορά εντός του ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα την επόμενη ημέρα της εκλογής νέου προέδρου.
Το κλίμα έχει βαρύνει αρκετά και μια ανάρτηση του βετεράνου Γιάννη Δραγασάκη υπερ της Έφης Αχτσιόγλου προκάλεσε σωρεία επιθέσεων στο πρόσωπό του με χαρακτηρισμούς για την ηλικία του γιατί παρέλειψε αρχικά να αναφερθεί στον Στέφανο Κασσελάκη.
Όταν ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε ότι γνωρίζει πολύ λίγο τον κ. Κασσελάκη για να προσθέσει σκωπτικά ότι «στην Αριστερά είχαμε μια κουλτούρα «γεια σας, πώς μπορώ να προσφέρω;». Οπότε με ξενίζει το «γεια σας, πώς μπορώ να γίνω πρόεδρος;» άρχισε και ο πόλεμος από το στρατόπεδο των υποστηρικτών του εξ Αμερικής υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρώτο χτύπημα ήρθε από το στιχουργό Νίκο Μωραΐτη, ο οποίος ανέβασε στον τοίχο στο facebook στίχους του Νίκου Γκάτσου που είχε γράψει ο ποιητής το 1991 για τους «γέρους» Καραμανλή, Παπανδρέου και Φλωράκη.
«Μ’ ένα μάτι μ’ ένα δόντι με βαμμένα τα μαλλιά
σκαρφαλώσαν οι γερόντοι στης πατρίδας τα σκαλιά
καθώς παν για τα ογδόντα ίδιοι και παράλληλοι
το πολύ για καμιά τσόντα είναι πια κατάλληλοι»
Η πλευρά Αχτσιόγλου αντέδρασε με κείμενο συλλογής 99 υπογραφών μεταξύ των οποίων και στελέχη που στηρίζουν και τους άλλους τρεις υποψήφιους.
Με το κείμενο που υπέγραψαν πρόσωπα όπως οι Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και Μιχάλης Καλογήρου εξαπολύονται σφοδρά πυρά με αναφορές ακόμη και σε φασισμό γράφοντας ότι «τέτοιου είδους χαρακτηριστικά είχε ο λόγος των βασανιστών, που προσπαθούσαν να σπάσουν το ηθικό των αγωνιστών. Οι νταήδες και οι χυδαίοι ιστορικά ανήκουν στην άλλη όχθη»..
Η γλώσσα στο κείμενο ήταν αρκετά αιχμηρή και απευθυνόταν σε στελέχη όπως ο Μάρκος Χατζησάββας που έχει μεταπηδήσει από το επιτελείο του Παύλου Πολάκη στο επιτελείο του κ. Κασσελάκη για τις ανάγκες τις προεκλογικής του καμπάνιας.
Ο στιχουργός μάλιστα επανήλθε και εξαπέλυσε επίθεση στον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας τον υποκινητή μερίδας των νεολαίων του κόμματος που υπέγραψαν το κείμενο.
«Κι αν δε δείλιασα μπροστά στον πανίσχυρο Μητσοτάκη, λέτε να φοβηθώ τον… Τζανακόπουλο;» κατέληγε στην ανάρτησή του.
Ο Νίκος Παππάς επιχείρησε να παρέμβει στη σύγκρουση που μαίνεται στο παρασκήνιο και με ευθείες βολές στις δυο πλευρές απεύθυνε έκκληση για τρίτη φορά σε μια μόλις εβδομάδα να πέσουν οι τόνοι χάριν της ενότητας η οποία επιστρέφει ως το μείζον ζητούμενο της επόμενης ημέρας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τεχνητές εντάσεις, παραλυτικές ισορροπίες, σεξισμός, ομοφοβία, ηλικιακός ρατσισμός και φυσική βία δεν έχουν θέση στην παράταξή μας» έγραψε σε ανάρτησή του ο υποψήφιος πρόεδρος.
Κι όσο καταδικαστέες εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ρατσιστικές αναφορές των στελεχών ή των «οπαδών» που στηρίζουν Κασσελάκη, άλλο τόσο αιχμηρές είναι και οι αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών για το «κείμενο των 99».
Δεν έπρεπε να γραφεί το κείμενο σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος καθώς όπως και αρκετοί μέσα στο κόμμα εκτιμούν ότι ουσιαστικά μεγέθυνε τον επικοινωνιακό αντίκτυπο δηλώσεων που θα προσφέρονταν για εσωτερική κατανάλωση.
Αποσυσπείρωση ενόψει κάλπης
Το «θα λογαριαστούμε μετά» ωστόσο δεν έλειψε και από την εσωκομματική αντιπαράθεση για την τακτική που θα ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες ώρες της καταστροφής σε Βόλο και Θεσσαλία απέναντι στην κυβέρνηση.
Το βράδυ της Πέμπτης η Έφη Αχτσιόγλου παραδεχόταν σε ζωντανή σύνδεση από το Βόλο διαχρονικές ευθύνες προκαλώντας νέα εσωκομματικά πυρά στο πρόσωπό της με τον Νίκο Παππά το επόμενο πρωί σε συνέντευξή του να της απαντά «δεν υπάρχει θα τα πούμε μετά. Τώρα θα μιλήσουμε και για τις ευθύνες».
Υπο την πίεση των τραγικών γεγονότων στη Θεσσαλία η γραμμή αυτή υιοθετήθηκε και από το κόμμα. ωστόσο λίγο έλειψε να επέλθει σύρραξη όταν το Σάββατο το πρωί ο τομέας προστασίας του πολίτη αναγκάστηκε μετά από έντονη αντίδραση του Νίκου Παππά να μαζέψει την αρχική του ανακοίνωση και στην οποία κατέληγε ότι οι ευθύνες θα αναζητηθούν μετά.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάθε υποψήφιος ακολούθησε το δικό πρόγραμμα χωρίς καμία προσπάθεια συντονισμού ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να φανεί ενωμένος απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ που ευθύνεται σε αυτή την καταστροφή σχολιάστηκαν και εντός του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα ακόμη δείγμα της αδυναμίας να υπάρξει συνεννόηση σε οποιοδήποτε επίπεδο.
iefimerida.gr