Κολομβία: Γιγαντιαία επιχείρηση και κατάσχεση 116 τόνων κοκαΐνης

04.08.2021 / 9:00
kokaini_cocaine_APEMPE_04_03_2021-2048x1152

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατασχέθηκαν 116 τόνοι κοκαΐνης μέσα σε ενάμισι μήνα, σε κοινές επιχειρήσεις τις οποίες συντόνισε σε χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης.

«Ο συντονισμένος και πολυμερής αγώνας ενσαρκωμένος στην επιχείρηση Ωρίων, στην έβδομή της φάση, είχε αποτέλεσμα όλες οι χώρες να κατανοήσουν πως μαζί μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών», συνόψισε ο κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ο οποίος εκφράστηκε στο προεδρικό παλάτι στην Μπογκοτά.

Οι 116 κοκαΐνης κατασχέθηκαν από τη 15η Μαΐου ως την 30ή Ιουνίου στο πλαίσιο αεροπορικών, χερσαίων και θαλάσσιων επιχειρήσεων στα ύδατα της Καραϊβικής, του Ειρηνικού και του Ατλαντικού.

poster
Η κυβέρνηση της χώρας που κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως συντόνισε τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με αμερικανικά και ευρωπαϊκά κράτη στο πλαίσιο της επιχείρησης Ωρίων, που διεξάγεται κατά φάσεις από το 2018.

Η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε ακόμη ότι 539 πρόσωπα διαφόρων εθνικοτήτων συνελήφθησαν, ενώ 69 πλεούμενα, τρία αυτοσχέδια υποβρύχια και πέντε αεροσκάφη κατασχέθηκαν.

Δυνάμεις από 14 χώρες
Στην επιχείρηση ενεπλάκησαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Γερμανίας, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Κόστα Ρίκα, του Ισημερινού, των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Παναμά, της Παραγουάης και του Περού, μεταξύ άλλων.

Η επιφάνεια των εκτάσεων της Κολομβίας όπου καλλιεργείται κόκα, το φυτό τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής κοκαΐνης, εκτάθηκε σε 1.430.000 στρέμματα το 2020 κι η ποσότητα των φύλλων που παρήχθη δυνητικά επέτρεπε την παραγωγή 1.228 τόνων κοκαΐνης, κατά τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αρχές κατέσχεσαν το 2020 πάνω από 500 τόνους κοκαΐνης και κατέστρεψαν 1.300.00 στρέμματα καλλιεργειών κόκας.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την κατανάλωση της κοκαΐνης που παράγεται στην Κολομβία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα