«Κολλημένη» στο 62% η ανοσία στην Αχαΐα

21.05.2022 / 19:30
EMBOLIA

Ελάχιστη η ζήτηση και πλέον τα προγραμματισμένα ραντεβού δεν ξεπερνούν τα 130 ημερησίως σ’ όλο το Νομό.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Δεν μιλάμε για πτώση. Μιλάμε για κάθετη βουτιά των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, τόσο στην επικράτεια, αλλά και κυρίως στην περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας, όπου τα στοιχεία που αναρτώνται σε καθημερινή βάση στην κεντρική ιστοσελίδα για τον εμβολισμό είναι συντριπτικά.

Τα εμβόλια που γίνονται το τελευταίο διάστημα (εδώ και περίπου δέκα ημέρες), συνολικά σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αχαΐας κυμαίνονται μεταξύ των 110 και των 130την ημέρα κατά μέσο όρο.

Αν λάβει κάποιος υπόψη του τα στοιχεία που είχαν αναρτηθεί τον περασμένο μήνα στην ίδια ιστοσελίδα αναφορικά πάντα με την περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας θα παρατηρήσει μία σταδιακή πτώση των εμβολίων σε όλες τις δόσεις που συνεχίζεται και δεν έχει παύση.

Για παράδειγμα τον προηγούμενο μήνα, το διάστημα μεταξύ των αρχών του Απριλίου και του Πάσχα, το σύνολο των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα της Αχαΐας, κυμαίνονταν μεταξύ των 300 και των 330 την ημέρα κατά μέσο όρο.

Λίγο παραπάνω από τα 400, μεταξύ των 420 και των 480 κυμαίνονταν το σύνολο των εμβολίων στην Αχαΐα ένα μήνα νωρίτερα, στα μέσα με τέλη Μαρτίου.

Από τα 2.000 στα 100

Συνολικά η πτώση που έχει υποστεί η εμβολιαστική διαδικασία στην Αχαΐα από τις αρχές του νέου έτους μέχρι σήμερα, ξεπερνάει σε ποσοστό το 90% και ανέρχεται περίπου στο 93,5%.

Αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι στα τέλη του περασμένου Γενάρη, όταν οι επιστήμονες και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα θέματα της δημόσιας υγείας αναφέρονταν σε πτώση των εμβολίων, ο συνολικός τους αριθμός στην Αχαΐα έφτανε περίπου τα 2.000 εμβόλια την ημέρα.

Και από τότε μέχρι σήμερα φτάσαμε τα 130 στο σύνολο στην καλύτερη περίπτωση. Μια σταδιακή σταθερή πτώση που έφτασε σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο.

Στο 62% το τείχος της ανοσίας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο, το ποσοστό της ανοσίας στην Αχαΐα, έχει «κολλήσει» εδώ και καιρό στο 62%, χωρίς να δείχνει τάσεις ανόδου από την στιγμή που ο αριθμός των εμβολίων πέφτει συνεχώς.

Η Αχαΐα έχει μείνει αρκετά πίσω στην εμβολιαστική διαδικασία και σε πανελλήνιο επίπεδο, ακόμα και με γνώμονα ότι η πτώση των εμβολίων αποτελεί ένα γενικό κανόνα για όλη την επικράτεια τους τελευταίους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα ο μέσος όρος ανοσίας στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται τόσο από τον ΕΟΔΥ όσο και από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς,  φτάνει το 72,2%.

Μειώνονται  οι γραμμές συνεχώς

Είναι στοιχεία που αποτυπώνουν ότι η υπόθεση της εμβολιαστικής διαδικασίας στην Αχαΐα  είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεχασμένη για την πλειοψηφία του κόσμου και εξηγεί το γεγονός ότι η μία εμβολιαστική γραμμή κλείνει μετά την άλλη.

Ήδη στα δύο μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας, στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας οι γραμμές που έχουν απομείνει λειτουργούν πλέον συγκεκριμένες ώρες και ημέρες την εβδομάδα.

Ακόμα και έτσι η προσέλευση του κόσμου παραμένει σχεδόν μηδενική  και τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι σε μονοψήφια νούμερα τις ελάχιστες μέρες (στον Άγιο Ανδρέα για παράδειγμα γίνονται μόνο Δευτέρα και Τετάρτη) που οι γραμμές λειτουργούν.

Μια φορά εβδομαδιαίως στον Άγιο Αλέξη

Το ίδιο ισχύει και για τις εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν στα Κέντρα Υγείας της Πάτρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Αλεξίου που αφορά τον βόρειο τομέα της Πάτρας και το οποίο έκανε τα περισσότερα εμβόλια από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή η γραμμή λειτουργεί πλέον (από την περασμένη εβδομάδα) μόνο την Τρίτη. Τα  εμβόλια που γίνονται, δηλαδή κάθε εβδομάδα, είναι κοντά στα 100 με 110.

Η μείωση της λειτουργίας της γραμμής ειδικό σε αυτό το Κέντρο Υγείας  φανερώνει και την μειωμένη ζήτηση που υπάρχει στα προγραμματισμένα ραντεβού και στην πτώση της εμβολιαστικής διαδικασίας στην Πάτρα. Στο μεταξύ και στο Κέντρο Υγείας του Νότιου Τομέα στα Ζαρουχλέικα υπάρχει πλέον μόλις μία γραμμή την εβδομάδα (κάθε Τετάρτη) με 50-60 εμβόλια από προγραμματισμένα ραντεβού.

Μικρή η ζήτηση και στα παιδιά

Ακόμα και στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων που πριν από μερικούς μήνες είχε ξεκινήσει με ενθουσιασμό τα εμβόλια στην ηλικία των 4 με 11 ετών, η γραμμή είναι πλέον μία φορά την εβδομάδα (κάθε Σάββατο)  και η ανταπόκριση είναι μικρή.

Αρκετά χαμηλή η προσέλευση και στο Mega εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας, στο νέο λιμάνι, παρόλο που εδώ  και παραπάνω από έναν μήνα έχουν ξεκινήσει να γίνονται εκεί εκτός από τα εμβόλια της Moderna και αυτά της Pfizer.

Ανάχωμα οι αντιμεβολιαστές

H πλειοψηφία των εμβολίων που γίνονται εξακολουθεί και αφορά την αναμνηστική δόση κυρίως, παρά την πρώτη και την δεύτερη δόση, στοιχείο που δείχνει ότι το ανάχωμα των αντιεμβολιαστών παραμένει και είναι υπαρκτό.

Τι θα γίνει με την υπόθεση των εμβολίων και αν αυτή την στάση που έχουμε ως περιοχή απέναντι στην εμβολιαστική διαδικασία την… πληρώσουμε τους χειμερινούς μήνες με νοσηλείες και νέους θανάτους, αυτό είναι ένα ερωτηματικό που θα  απαντηθεί στην πράξη.

«Κολλημένη» στο 62% η ανοσία στην Αχαΐα 2

Να μείνει το mega εμβολιαστικό κέντρο

Πάντως από οργανωτικής πλευράς και διαχείρισης του ζητήματος, οι φορείς της περιοχής, με μπροστάρη τον υπεύθυνο της Περιφέρειας για τα θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπο Μπονάνο, θα κάνουν  μια προσπάθεια για να παραμείνει ανοικτό το Mega εμβολιαστικό κέντρο και τον ερχόμενο χειμώνα, μεταφέροντας εκεί αν είναι δυνατόν όλες τις εμβολιαστικές γραμμές που αφορούν την Πάτρα. Κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις και τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα