Κολχικίνη: Ένα παλαιό φάρμακο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

07.02.2021 / 19:23
kolxikinhι

Άρθρο – παρέμβαση του   Χριστόδουλου  Στεφανάδη

Καθηγητή καρδιολογίας – Βουλευτή  Σάμου  ΝΔ

Η παγκόσμια κοινότητα απειλείται τον τελευταίο χρόνο από έναν επικίνδυνο κορονοϊό που προκαλεί την Covid-19. Σε αυτό το διάστημα  εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει, και περίπου δύο εκατομμύρια έχουν χάσει τη μάχη.

Αρχικά, η Ιατρική Επιστήμη ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τον νέο ιό  Όμως, χάρη στην εξέλιξη της Τεχνολογίας και στην κεκτημένη Γνώση, οι επιστήμονες κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να σχεδιάσουν και παρασκευάσουν εμβόλια που προστατεύουν από τον κορονοϊό.

 Τα εμβόλια, στον τομέα της πρόληψης, είναι μία κατάκτηση της Ιατρικής Επιστήμης, της οποίας η αποτελεσματικότητα και (σε πολλές περιπτώσεις) αναγκαιότητα δεν πρέπει να αμφισβητείται.

Η  στρατηγική εμβολιασμού της χώρας μας είναι δυναμική και συγκεκριμένη.

Στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί μέχρι το θέρος το 60% του πληθυσμού, κάτι πολύ σημαντικόγια τη δημιουργία τοίχου ανοσίας.

Όσον  αφορά στις μεταλλάξεις, πρέπει να γνωρίζει ο κόσμοςότι είναι συχνό φαινόμενο στην ομάδα των κορονοϊών. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα υπάρχοντα εμβόλια τις καλύπτουν. Ακόμα, όμως, και εάν παρουσιαστούν ανθεκτικά στελέχη του ιού στο μέλλον, τα εμβόλια  γρήγορα θα προσαρμοστούν.

Οφείλουμε,  ειδικά σε αυτό το στάδιο, να βρούμεκαι θεραπευτικές παρεμβάσεις που θα είναι άμυνα κατά του ιού. Γι’ αυτό, η επιστημονική κοινότητα δοκιμάζει παλαιά και νέα φάρμακα.Άλλα με επιτυχία – όπως έδειξαν μελέτες στην περίπτωση της κολχικίνης, της χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων και δεξαμεθαζόνης σε ειδικές κατηγορίες νοσηλευομένων σε ΜΕΘ – και άλλα με αστοχία – όπως συνέβη με την χλωροκίνη για την όποια παρατηρήθηκε αρχικός ενθουσιασμός.

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τη χορήγηση πλάσματος από αναρρύωντες από κορονοϊό, μία θεραπευτική παρέμβαση που αμφισβητήθηκε από μεγάλημελέτη. 

Πώς, όμως ξεκίνησε η χορήγηση της κολχικίνης σε ασθενείς με Covid-19;

Η  κολχικίνη είναι ένα φθηνό φάρμακο, με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γνωστό στην ανθρωπότητα εδώ και δεκάδες χρόνια. Αυτό  είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι είναι ευρέως δοκιμασμένο.

Χρησιμοποιείται με επιτυχία στη θεραπεία του μεσογειακού πυρετού, της ουρικής αθρίτιδας, της περικαρδίτιδας, στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδιού και σε ορισμένες αρρυθμίες.  Η Ελληνική ερευνητική ομάδα ασχολείται με την αντιφλεγμονώδη δράση της τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η COVID-19 δημιουργεί μία φλεγμονώδη αντίδραση στον οργανισμό. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, παρουσιάζοντας μία θύελλα έκκρισης φλεγμονωδών ουσιών, των κιτοκινών (cytokinestorm).

Με βάση αυτή την  παρατήρηση, πρώτη η Ελληνική ερευνητική όμαδα, με κύριο ερευνητή (FirstAuthor) τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και Eπιβλέπων ερευνητή (SeniorAuthor) τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη, πραγματοποίησε το καλοκαίρι, για πρώτη φορά διεθνώς, τημελέτη «GRECO-19» σε νοσοκομειακούς ασθενείς με Covid-19, στην οποία συμμετείχαν 26 ελληνικά κέντρα, κέντρα από τις Η.Π.Α. (MountSinai, NewYork/ YaleUniversityConnecticut) και την Ιταλία (HumanitasClinicalandResearchHospital, Milan).

 Η μέλετη δημοσιεύθηκε σε έγκυρο, διεθνές, ιατρικό περιοδικό.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες που πήραν μέρος, ο αν. καθηγητής Γεώργιος Γιαννόπουλος, ο καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο καρδιολόγος – ερευνητήςDr.Δημήτρης Βραχάτηςκαι η καρδιολόγος-ερευνήτρια κ. Σωτηρία Γιωτάκη. Ακόμα συμμετείχαν πολλά μέλη από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, όπως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Η  «GRECO-19» έδειξε μείωση του χρόνου νοσηλείας, της ανάγκης για διασωλήνωση και των βιοχημικών ρυθμών φλεγμονής, επιβεβαιώνοντας την ευεργετική δράση της κολχικίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19.

Στη  συνέχεια, ήρθε η μεγάλη, πολυκεντρική Καναδική μελέτη «COLCORONA» με δέιγμα 4.160 ασθενείς, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα. Απο την «COLCORONA» διαπιστώθηκε  η ευεργετική δράση της κολχικίνης και σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς. Τα αποτελέσματα  έδειξαν πως η χορήγηση κολχικίνης, σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, μειώνει τη θνητότητα κατά 44%, την ανάγκη για διασωλήνωση κατά 50% και την νοσηλεία κατά 25%.

Το εξαιρετικά  σημαντικό αυτής της διαπίστωσης είναι ότι, για πρώτη φορά παγκοσμίως, ένα φάρμακο από του στόματος παρουσιάζει τόσο ευνοϊκά αποτελέσματα.

Αυτά τα αποτελέσματα έλαβε υπόψη η Ελληνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και εισηγήθηκε τη χορήγηση της κολχικίνης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς. Το  Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, πρώτο διεθνώς, ενέκρινε τη χορήγηση του φαρμάκου με συνταγή ιατρούσε όλους τους ασθενείς με κορονοϊό άνω των 60 ετών, και σε όσους, σε νεότερες ηλικίες, έχουν τουλάχιστον ένα συνοδό νόσημα ή υψηλό πυρετό για περισσότερο από δύο εικοσιτετράωρα.

Για  να διαπιστωθεί η εξέλιξη των ασθενών που θα λαμβάνουν κολχικίνη εξωνοσοκομειακά, έχει οργανωθεί ειδικό πρωτόκολλο μελέτης.Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει οι πολίτες να χορηγούνται την κολχικίνη προληπτικά, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το φάρμακο δρα προφυλακτικά σε υγιή άτομα.

Τα μέτρα προστασίας και υγιεινής κατά του ιού πρέπει να τηρούνται σχολιστικά.  Η σωστή απολύμανση των χεριών, η αποφυγή συγχρωτισμού, η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και η καραντίνα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, πρέπει να συνεχίζονται, και οι πολίτες να συμμορφώνονται με τους κανόνες, αφού αυτό είναι υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία.

Παραμένουμε  πάντα αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της. Με σύμμαχο τα εμβόλια, τα αποτελεσματικά φάρμακα, και τη συμμόρφωση στις οδηγίες των ειδικών.  Μένουμε ασφαλείς!

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα