“Κόκκινη” γραμμή ήταν η Αττική – Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες και στις διαδημοτικές μετακινήσεις

04.04.2021 / 8:26
ντα 3

Οι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά το δίλημμα να επιτρέψουν να ανοίξει το λιανεμπόριο και στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που έχουν αύξηση στα κρούσματα και ταυτόχρονα ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας, ή να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις συνέπειες.

Με ενιαίο το Σύστημα Υγείας, που λειτουργεί ως “συγκοινωνούντα δοχεία”, όμως, η ταυτόχρονη “κατάρρευση” του ΕΣΥ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε νέα λουκέτα και θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο το Πάσχα, αλλά ακόμη και το καλοκαίρι. Και μάλιστα όχι μόνο στις περιοχές αυτές, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Όσον αφορά για την πιθανότητα αναστολής της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Αττική, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας μετέφερε στους επιστήμονες, ότι αυτό είναι για την κυβέρνηση «κόκκινη γραμμή».

Αξίζει να υπογραμμιστεί, ότι οι επιστήμονες στη συνεδρίαση – θρίλερ της Παρασκευής ήταν κάθετοι και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, για τις οποίες γνωμοδότησαν να μην επιτραπούν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη. Η κυβέρνηση, όμως, και σε αυτή την περίπτωση αποφάσισε διαφορετικά.

Oι εισηγήσεις στη συνεδρίαση της Τετάρτης

Στην πραγματικότητα οι επιστήμονες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του iatropedia.gr, ήταν επιφυλακτικοί από την αρχή στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και για την Αττική. Ωστόσο, κάτω από την πίεση της κοινωνίας και των αρμόδιων αρχών, η πλειοψηφία των ειδικών είπε τελικά το “ναι”, θέτοντας ταυτόχρονα “αστερίσκους” και σοβαρές προϋποθέσεις στην τήρηση των υγειονομικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα ζήτησαν, πριν από την επαναλειτουργία των καταστημάτων να διεξαχθούν υποχρεωτικά rapid -και όχι self- test σε όλους τους εργαζόμενους και μάλιστα και στους εργαζόμενους στα super market, στα οποία παρατηρείται τελευταία, επίσης, σημαντική διασπορά.

Κάθετα αντίθετος υπήρξε κορυφαίος επιστήμονας, ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ της οριζόντιας παράτασης όλων των περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο και τα σχολεία, για όσο διάστημα απαιτούν οι κρίσιμες επιδημιολογικές συνθήκες. “Είμαστε σε τρομερό κίνδυνο να μην ανοίξουμε τίποτα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των επιστημόνων δεν ορίστηκε χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. “Πράσινο φως, όταν θα είμαστε έτοιμοι” γνωμοδότησαν χαρακτηριστικά. Η απόφαση για την εσπευσμένη επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τη Δευτέρα (5/4) ήταν καθαρά κυβερνητική.

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης οι ειδικοί δεν ερωτήθηκαν ευθέως από τους εκπροσώπους της πολιτείας. Στις τοποθετήσεις τους ωστόσο, δήλωσαν σαφώς ότι έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού μεταξύ των δήμων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα