Κοινόχρηστα: Πότε σβήνονται και πότε πέφτει πρόστιμο όταν χρωστάτε

02.02.2023 / 13:23
koinoxrista

Αφορμή για «πόλεμο» σε μία πολυκατοικία μπορούν να προκαλέσουν τα κοινόχρηστα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι ένοικοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους για τις κοινές δαπάνες της πολυκατοικίας, όπως για παράδειγμα κάποια κοστοβόρα εργασία ή η παραγγελία για πετρέλαιο θέρμανσης τον χειμώνα.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος δεν πληρώνει τα κοινόχρηστα, ή αρνείται να συμμετάσχει σε κάποια δαπάνη για την πολυκατοικία; Την απάντηση στα ερωτήματα αυτά και σε πολλά περισσότερα δίνει η ιστοσελίδα Spitogatos, με έναν πλήρη οδηγό για τα κοινόχρηστα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενοικιαστών και ιδιοκτητών.


Τι γίνεται εάν κάποιος αρνείται να πληρώσει κοινόχρηστα


Στην περίπτωση που κάποιος αρνείται να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών του, οι ενέργειες που θα ακολουθηθούν αποφασίζονται από τη συνέλευση των συνιδιοκτητών. Για τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ των ιδιοκτητών για οφειλές κοινοχρήστων, προβλέπεται η εξωδικαστική οδός με διαμεσολάβηση από δικηγόρο.
Στην περίπτωση που η μία από τις δύο πλευρές αρνηθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία, τότε προβλέπεται η επιβολή χρηματικής ποινής.
Σημειώνεται ότι οι ανεξόφλητες οφειλές ενός ενοικιαστή που αποχωρεί από ένα διαμέρισμα επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος αυτού.

Πότε παραγράφονται τα κοινόχρηστα


Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα πάντα με το Spitogatos, τα χρέη των ανεξόφλητων κοινοχρήστων παραγράφονται μετά το πέρας της πενταετίας, εφόσον δεν υπάρξει δικαστική αξίωση και απαίτηση. Αυτό συνήθως συμβαίνει εάν δεν διεκδικήσει εγκαίρως η συνέλευση της πολυκατοικίας τα απλήρωτα κοινόχρηστα.
Ωστόσο, λόγω των αλλαγών στη νομοθεσία, η καλύτερη λύση είναι η συμβουλή από δικηγόρο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα