«Κλέων»: Σήμερα και αύριο οι πιο ζεστές μέρες – Ποιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν

14.07.2023 / 7:08
kayswnas-athina

Το κύμα καύσωνα που ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη εντάσσεται στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με τη διάρκειά του να υπολογίζεται από τις προγνώσεις των μετεωρολόγων στις 6 ημέρες και με τις πιο θερμές να είναι σήμερα και αύριο. Κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα βρίσκονται στο επίκεντρο του «Κλέωνα» αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κάτοικοι των αστικών περιοχών βιώνουν έναν δεύτερο καύσωνα μέσα στον καύσωνα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας που εγκλωβίζει τις θερμές αέριες μάζες την ημέρα και τις απεγκλωβίζει τη νύχτα διατηρώντας έτσι πολύ υψηλές θερμοκρασίες το βράδυ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ο υδράργυρος δείχνει 43 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην άσφαλτο ή στο τσιμέντο είναι διπλάσια. Επίσης αν η θερμοκρασία είναι 44 βαθμοί Κελσίου στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου μπορεί να φθάσει και τους 50, ανάλογα το πόση ώρα βρίσκεται κάτω από τον ήλιο. Το φαινόμενο αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε από χθες στα μεγάλα αστικά κέντρα αποθηκεύει την θερμότητα την ημέρα και την αποβάλλει τη νύχτα διατηρώντας πολύ υψηλές θερμοκρασίες όταν ο ήλιος έχει πέσει.

Χθες, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. 168 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 37 βαθμών, ενώ 26 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Λάρισα και ήταν ίση με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ πάνω από 41 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο στη Θήβα, την Τραγάνα Φθιώτιδας, την Στυλίδα. Θερμοκρασίες που τοπικά ξεπέρασαν τους 40 °C σημειώθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Σύμφωνα με τις προγνώσεις για σήμερα θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα σε πολλές περιοχές της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να αγγίζουν 41-43 βαθμούς κατά μέσο όρο. Πιο αναλυτικά , σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Υψηλή και τοπικά πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 37 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 39-41 και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 42 βαθμούς, στην Ήπειρο από 20 έως 39 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 41-42 και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 43-44 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 έως 40-42 και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 37-38, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 36-38 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 40-42 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 5 μποφόρ.
Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και συνθήκες καύσωνα. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 40-42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις ενώ ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39-41 βαθμούς.

Κίνδυνος πυρκαγιών

Σύμφωνα και με τους μετεωρολόγους οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και την επόμενη εβδομάδα ενώ οι βόρειοι άνεμοι θα έχουν ένταση 5-6 μποφόρ, ενώ από Δευτέρα έως Τετάρτη, η ένταση των ανέμων θα ενισχυθεί σημαντικά και ενδέχεται οι ρίπες να φθάνουν μέχρι τα 8 μποφόρ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων έχουν ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνέντευξή του, «την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον καύσωνα, θα ανέβει και η ένταση των ανέμων, που σημαίνει ότι ξηραίνεται η κατώτερη ατμόσφαιρα, ξεραίνονται τα φυτά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιάς» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι να προσέχουμε, όλοι να τηρούμε τους κανόνες. Βεβαίως το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχυθεί, και τα πτητικά του μέσα επίσης, ενώ έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Με τη συμβολή όλων, θα κάνουμε την προσπάθειά μας, η οποία πρέπει να είναι εθνική, προκειμένου να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή που είναι πάνω απ’ όλα». Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα