ΚΚΕ: Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι κομματικές οργανώσεις για να στηριχτούν οι κινητοποιήσεις

25.04.2021 / 21:48
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
kke-poreia

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, προετοιμάζει  έναν «κόκκινο» Μάη για ανατραπούν τα κυβερνητικά σχέδια, που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Ενδεικτικά για τη σημασία πουν δίνει το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι όσα είπε σε συνέντευξή του ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας:

«Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους, τα νέα παιδιά που μπορεί να μην έχουν γνωρίσει τις κατακτήσεις των προηγούμενων γενιών, γνωρίζουν όμως, ζουν από πρώτο χέρι, την εκμετάλλευση ακόμα κι αν αυτή παρουσιάζεται ως εκσυγχρονισμός. Η απεργία της Πρωτομαγιάς, στις 6 Μάη, μπορεί να είναι η πρώτη δυναμική απάντηση.»

Το ΚΚΕ στηρίζει τις αποφάσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, για τη διοργάνωση της μεγάλης πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης την Πέμπτη 6 Μαΐου – 1η Μάη είναι το Μεγάλο Σάββατο. Μάλιστα ο Περισσός θεωρεί ότι, η απόφαση της ΓΣΕΕ να μεταφερθεί ο γιορτασμός στις 4 Μάη εντάσσεται στον κυβερνητικό κι εργοδοτικό σχεδιασμό για να μην υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στις εργατικές συγκεντρώσεις.

Οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ θα συνεχιστούν όλο τον Μάιο, σε μια διαδικασία κλιμάκωσης.

Το οχτάωρο και η συνδικαλιστική οργάνωση

Για το ΚΚΕ «αιτία πολέμου» δεν είναι μόνο η νέα διευθέτηση του ωραρίου που, σύμφωνα με τον Περισσό, οδηγεί σε κατάργηση του οχτάωρου. Εξίσου σημαντικές θεωρούνται οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στη λήψη απόφασης για την απεργία, τις συλλογικές συμβάσεις και το συνδικαλιστικό μητρώο.  

Ωστόσο, στο ΚΚΕ επισημαίνουν ότι νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν είναι ξεκομμένο, αλλά εντάσσεται σε μια στρατηγική της ΕΕ και των πολυεθνικών ομίλων, η οποία έχει την απαρχή της πολλά χρόνια πριν. Κάθε φορά γίνεται ένα βήμα για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής. Υπενθυμίζουν δε ότι η υπέρβαση του οχταώρου έχει ήδη νομοθετηθεί επί υπουργίας Αχτσιόγλου, αλλά απαιτούταν συμφωνία με το σωματείο και όχι ατομική συμφωνία, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Οργανωμένη απειθαρχία

Το ΚΚΕ θα καλέσει τους εργαζόμενους σε «οργανωμένη απειθαρχία», αν τελικά περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή. Στις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 21ο Συνέδριο υπάρχει το σχετικό θεωρητικό πλαίσιο:

«Με βάση τη νέα «νοµιµότητα» που διαµορφώνεται, το επόµενο διάστηµα θα πληθύνουν ακόµη περισσότερο φαινόµενα όπου θεσµοί του αστικού κράτους (δικαστήρια κ.ά.) και η εργοδοσία δεν θα αναγνωρίζουν σωµατεία και συλλογικές αποφάσεις, θα απορρίπτουν µε νοµικά προσχήµατα την υπογραφή ΣΣΕ, θα ποινικοποιούν τη δράση, ακόµη και τις µαζικές διαδικασίες συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η αντιπαράθεση του συνδικαλιστικού – εργατικού κινήµατος µε τον πιο ασφυκτικό κρατικό έλεγχο των συνδικάτων είναι σοβαρό µέτωπο ιδεολογικής, πολιτικής, µαζικής παρέµβασης και πάλης. Την περίοδο της πανδηµίας συγκεντρώθηκε µια πλούσια πείρα από την «οργανωµένη απειθαρχία» και δράση σωµατείων ενάντια στις απαγορεύσεις και τα κατασταλτικά µέτρα που πήρε η κυβέρνηση µε πρόσχηµα την «υγειονοµική κρίση.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου

Από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου θα διεξαχθεί το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπως έκανε γνωστό σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«1. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος στις 24 – 27 Ιούνη 2021. Με βάση το Καταστατικό του Κόμματος, το Συνέδριο διεξάγεται ανά τετραετία. Το προηγούμενο, 20ό Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί από τις 30 Μάρτη έως τις 2 Απρίλη 2017. Η ΚΕ πήρε υπόψη της την εξέλιξη της πανδημίας και τις δυσκολίες που αντικειμενικά δημιουργεί, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στα αναγκαία μέτρα προστασίας.

2. Τα θέματα του 21ου Συνεδρίου, με βάση το Καταστατικό θα είναι: α) Ο απολογισμός δράσης της ΚΕ και όλου του Κόμματος από το 20ό προς το 21ο Συνέδριο, οι βασικές εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, η κατάσταση του εργατικού – λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο και β) η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

3. Σχετικά με το πρώτο θέμα του Συνεδρίου η Κεντρική Επιτροπή έχει δώσει ήδη στη δημοσιότητα τα τρία κείμενα των Θέσεων της ΚΕ, στις 30/1/2021, 6/2/2021 και 13/2/2021 αντίστοιχα.

Τα τρία κείμενα των Θέσεων ήταν τα εξής:

Πρώτο κείμενο: «Το Κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος, της Κοινωνικής Συμμαχίας στην πάλη για τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό. Ο απολογισμός και τα συμπεράσματα από τη δράση της Κεντρικής Επιτροπής και όλου του Κόμματος από το 20ό στο 21ο Συνέδριο».

Δεύτερο κείμενο: «Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα. Το πολιτικό – στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο αστικό πολιτικό σύστημα».

Τρίτο κείμενο: «Η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Η κατάσταση της εργατικής τάξης. Το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα. Η Κοινωνική Συμμαχία και η παρέμβαση του ΚΚΕ».

4. Με βάση αυτά τα κείμενα ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση στα εκλεγμένα καθοδηγητικά Οργανα του Κόμματος και της ΚΝΕ και εξελίσσεται η συζήτηση σε όλες τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ. Εχουν προγραμματιστεί οι Τομεακές Συνδιασκέψεις και οι Συνδιασκέψεις Περιοχών, ενώ συνεχίζεται ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος, μέσω του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ, που ξεκίνησε στις 13 Φεβρουαρίου.

5. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εσωκομματικών διαδικασιών μέχρι και το Συνέδριο, η ΚΕ, όλα τα καθοδηγητικά Οργανα, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, με αίσθημα ευθύνης πήραν και παίρνουν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας εξαιτίας της πανδημίας (κατάλληλους χώρους, ατομικά μέσα, επαναλαμβανόμενα τεστ κ.λπ.).»

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα