Κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης από την Άγκυρα

26.03.2023 / 10:18
FILE - Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks to the media during a joint news conference with Sweden's new prime minister, Ulf Kristersson, in Ankara, Turkey, Nov. 8, 2022. Turkey’s president has announced May 14 as the date for the country's next parliamentary and presidential elections. President Recep Tayyip Erdogan, who plans to seek reelection, made the announcement during a youth conference in northwestern Bursa province on Saturday Jan. 21, 2023. (AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

Ακόμα μια χειρονομία, έντονου συμβολισμού, που προστίθεται στην αλυσίδα των τελευταίων κινήσεων Αθήνας- Άγκυρας με στόχο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αυτή τη φορά στο ανώτατο επίπεδο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να στέλνει ευχετήρια επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο. Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού» αναφέρει η επιστολή Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επιστολή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια στην οποία έλεγε: «Είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις σχέσεις μας».

Και καθώς το διακύβευμα στις δύο πλευρές του Αιγαίου είναι να διαρκέσει το θετικό κλίμα, ο Νίκος Δένδιας διακρίνει «παράθυρο ευκαιρίας», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει την αλλαγή συμπεριφοράς της Τουρκίας, καθώς πλέον εκλείπει η τουρκική παραβατικότητα, τόσο επί του πεδίου, όσο και στο επίπεδο της ρητορική

Η κυβέρνηση πάντως έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι μπορεί να είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας. Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ερντογάν και το επιτελείο του επιμένουν να επικαλούνται την ασεβή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, για να ενεργοποιήσουν το ισλαμιστικό ακροατήριο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε σχετικά: «Λέγαμε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει και άνοιξε.Συνδέοντας ξανά την Αγία Σοφία, το κειμήλιο της κατάκτησης, με το κάλεσμα για προσευχή, η Τουρκία κατοχυρώνει την πολιτική και οικονομική της ανεξαρτησία σε παγκόσμια κλίμακα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος μετά τα δημοσιεύματα που τον έφερναν να έχει αντιρρήσεις στον προεδρικό προεκλογικό σχεδιασμό, αποθέωσε στο twitter τον Ερντογάν για την επιλογή του ν’ ανοίξει ως τέμενος την Αγία Σοφία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα