Παρασκευή, 30.07.2021, 5:14 μμ

Κίνημα Αλλαγής: Στήριξη αιτήματος εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής σταφίδας και σταφιδοπαραγωγών

23.06.2021 / 16:27
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
kinal-1-696x383

Επιστολή απέστειλαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητώντας στήριξη των εμπόρων της Κορινθιακής Σταφίδας. Ακολουθεί η επιστολή:

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως είναι γνωστό, ήδη μετά από τη συμπλήρωση ενός και πλέον έτους από τότε που ενέσκηψε στη Χώρα μας η πανδημία του Κορωνοϊού (Sars-CoV-2), η ελληνική κοινωνία και η οικονομία μας βιώνει το τρίτο κύμα της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, με τις συνέπειες να έχουν γίνει οδυνηρές, ιδίως για ορισμένους επιχειρηματικούς κλάδους. Στον τομέα εμπορίας αγροτικών προϊόντων, τα οποία κατά κύριο λόγο διατίθενται μέσω των επιχειρήσεων εστίασης και των ξενοδοχειακών μονάδων και όχι μέσω της οικιακής κατανάλωσης, οι συσσωρευμένες ζημίες από την πανδημία είναι πολλαπλές και οδηγούν αναπόφευκτα στην οικονομική κατάρρευση όλων όσων δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή από τον παραγωγό έως και τον τελικό μεταπωλητή.

Με βάση τα πραγματικά στοιχεία των συνεταιριστικών και εν γένει εξαγωγικών επιχειρήσεων σταφίδας, καταγράφεται για πρώτη φορά στα χρονικά μια σημαντική μείωση της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος που υπερβαίνει το 40 %, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται δυστυχώς να αυξηθεί, καθόσον αφενός μεν η πλήρης επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς λόγω της πανδημίας είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσει σημαντικά, ενώ ακόμη και μετά την επαναλειτουργία της είναι βέβαιο ότι η απορρόφηση του προϊόντος δεν θα είναι ικανοποιητική, αφετέρου δε η συνεχής υποτίμηση του νομίσματος της τουρκικής λίρας κατά το διάστημα του τελευταίου έτους έχει καταστήσει μη ανταγωνιστικό το προϊόν της ελληνικής σταφίδας, δεδομένου ότι οι ποσότητες της τουρκικής σταφίδας που παράγονται και διατίθενται προς πώληση στη διεθνή αγορά είναι πολλαπλάσιες του δικού μας προϊόντος.

Υπό τα δεδομένα αυτά, είναι απολύτως βέβαιο ότι με την έναρξη της συγκομιδής της φετινής χρονιάς (περί το μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους), η τιμή διάθεσης της Κορινθιακής Σταφίδας στη διεθνή αγορά θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, καθόσον ήδη παραμένει αδιάθετη σημαντική ποσότητα, περίπου 8.000 τόνων της περυσινής παραγωγής, με συνέπεια να είναι αναπόφευκτη μια πρωτοφανής στα χρονικά αποθεματοποίηση του προϊόντος.

Συνακόλουθα, η τιμή αγοράς της σταφίδας από τον παραγωγό θα καταβαραθρωθεί, ενώ η τάση αυτή έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στην αγορά, καθώς σήμερα – δύο (2) μήνες πριν από την έναρξη της φετινής συγκομιδής – οι όποιες μέχρι σήμερα αδιάθετες από τους παραγωγούς ποσότητες σταφίδας διαπραγματεύονται προς πώληση σε πολύ χαμηλότερες τιμές του € 1,60 ανά κιλό που διακυμαίνονταν πέρυσι.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει σαφώς ότι καθίσταται σήμερα άκρως επιβεβλημένη η οικονομική στήριξη όλων των εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής Σταφίδας, με μέτρα στήριξης ανάλογα των οινοποιητικού τομέα, όπως με την απόσυρση των πλεονασμάτων και την απόσταξη κρίσης του προϊόντος από τις επιχειρήσεις, καθώς και τον πράσινο τρύγο για τον παραγωγό για την αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών της αγοράς που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Εάν προτίθενται να στηρίξουν όλες εν γένει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις σταφίδας, που έχουν αδιάθετα πλεονάσματα του προϊόντος στις αποθήκες τους, με το μέτρο της απόσυρσης αυτών και της απόσταξης κρίσης;

2) Ποια άλλα μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη στήριξη είτε των εξαγωγικών επιχειρήσεων σταφίδας, είτε των ίδιων των σταφιδοπαραγωγών, ώστε να μην καταρρεύσει σε δύο (2) μήνες από σήμερα η τιμή της σταφίδας, με κίνδυνο να καταστεί παντελώς ασύμφορη και μη αποδοτική η καλλιέργειά της και οι αγρότες μας να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν και έτσι να αφανιστεί δια παντός αυτό το μοναδικό, ιστορικό και αμιγώς εξαγώγιμο προϊόν για τη Χώρα μας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα