Κινεζικό μπαλόνι κατάσκοπος προκαλέι αναστάτωση στις  ΗΠΑ

03.02.2023 / 8:39
4431258a-03ed-461a-9cf3-0082f15377c4

Οι υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν τεθεί σε συναγερμό καθώς το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως είχε στα ραντάρ του ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο, το οποίο πετούσε πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση του Πενταγώνου ήταν να μην καταρριφθεί για λόγους ασφαλείας.Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι το αερόστατο τέθηκε σε παρακολούθηση από την στιγμή που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, ενώ πετούσε σε μεγάλο ύψος.

Η παρακολούθηση έγινε με διάφορες μεθόδους, ενώ και drones επιστρατεύτηκαν για να το εξετάσουν. Πιο πρόσφατα το παράξενο αερόστατο εντοπίστηκε να διασχίζει τη Μοντάνα, πολιτεία στην οποία οι ΗΠΑ διαθέτουν ορισμένους πυρηνικούς πυραύλους. Για προληπτικούς λόγους, οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Λόγκαν του Μπίλινγκς ανεστάλησαν την Τετάρτη.

«Το αερόστατο ταξιδεύει αυτή τη στιγμή σε ύψος πολύ πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και δεν αποτελεί στρατιωτική ή φυσική απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο. «Περιπτώσεις δραστηριότητας με αερόστατα έχουν παρατηρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Μόλις εντοπίστηκε το αερόστατο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενήργησε αμέσως για να προστατευθεί από τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών», πρόσθετε.

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα λίγο πριν από την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Το ταξίδι δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά τόσο το Πεκίνο όσο και η Ουάσινγκτον μιλούν για την επικείμενη επίσκεψη.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «έρθει σε επαφή» με Κινέζους αξιωματούχους μέσω πολλαπλών διαύλων και έχουν επικοινωνήσει τη σοβαρότητα του θέματος.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι υπάρχει «μεγάλη βεβαιότητα» ότι πρόκειται για κινεζική ενέργεια και πως ο Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την κατάσταση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρώτησε για στρατιωτικές επιλογές, αλλά αποφασίστηκε ότι ήταν πολύ μεγάλος ο κίνδυνος τα συντρίμμια να βλάψουν ανθρώπους στο έδαφος σε περίπτωση κατάρριψης.

Ένας άλλος παράγοντας στην απόφαση ήταν ότι, παρόλο που πετούσε πάνω από ευαίσθητες πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Μοντάνα, δεν φαινόταν να συγκεντρώνει πληροφορίες που δεν μπορούσαν να συλλεχθούν από δορυφόρους, οπότε κρίθηκε ότι δεν θα είχε μεγάλο όφελος για τους Κινέζους.

Το Κογκρέσο ενημερώθηκε για το θέμα το απόγευμα της Πέμπτης. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy έγραψε αργότερα στο Twitter: «Η θρασύτατη περιφρόνηση της Κίνας για την κυριαρχία των ΗΠΑ είναι μια αποσταθεροποιητική ενέργεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Ο κυβερνήτης της Μοντάνα Γκρεγκ Τζιανφόρτε δήλωσε ότι ενημερώθηκε την Τετάρτη για την κατάσταση, αφού η Εθνική Φρουρά της πολιτείας έλαβε γνώση για μια συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση που λαμβάνει χώρα στον εναέριο χώρο της.

Η πορεία του μπαλονιού και η ανησυχία για αύξηση της χρησιμοποίησής τους

Όπως αναφέρει ο Guardian, το αντικείμενο πέταξε αρχικά πάνω από τις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας και μέσω του Καναδά πριν εμφανιστεί πάνω από την πόλη Μπίλινγκς της Μοντάνα την Τετάρτη.

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η χρήση των αερόστατων μεγάλου ύψους είναι πιθανό να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Είναι πολύ φθηνότερα από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους, εντοπίζονται δύσκολα από τα ραντάρ και είναι δύσκολο να καταρριφθούν, ενώ μερικές φορές παραμένουν για ημέρες μετά τη διάτρησή τους. Μπορούν να «κατευθύνονται» αλλάζοντας υψόμετρο, χρησιμοποιώντας υπολογιστές για να υπολογίζουν πώς να χρησιμοποιούν τους ανέμους που πηγαίνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις σε διαφορετικά στρώματα της ατμόσφαιρας. Εκτός από την επιτήρηση, θα μπορούσαν επίσης να μεταφέρουν βόμβες, σε περιόδους συγκρούσεων.

Το 2019, ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε έως και 25 πειραματικά αερόστατα μεγάλου ύψους που λειτουργούσαν με ηλιακή ενέργεια για να πραγματοποιήσει δοκιμές επιτήρησης σε έξι μεσοδυτικές πολιτείες. Τα αερόστατα ήταν εξοπλισμένα με ραντάρ υψηλής τεχνολογίας, σχεδιασμένα για την ταυτόχρονη παρακολούθηση πολλών οχημάτων τόσο την μέρα όσο νύχτα και μάλιστα μέσα από κάθε είδους καιρικές συνθήκες. Προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της διακίνησης ναρκωτικών και πιθανών απειλών για την εσωτερική ασφάλεια.

Η πιθανή πορεία του κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου

Η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Η ένταση των ΗΠΑ με την Κίνα είναι ιδιαίτερα υψηλή για πολλά ζητήματα, από την Ταϊβάν και τη Νότια Σινική Θάλασσα μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα στη δυτική περιοχή Xinjiang της Κίνας και την καταστολή των ακτιβιστών της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Στον κατάλογο των ενοχλητικών παραγόντων δεν είναι λιγότερο σημαντική η σιωπηρή υποστήριξη της Κίνας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η άρνησή της να περιορίσει το επεκτεινόμενο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και οι συνεχιζόμενες διαμάχες για το εμπόριο και την τεχνολογία.

Ορισμένοι κάτοικοι της Μοντάνα ανέφεραν ότι είδαν ένα ασυνήθιστο αντικείμενο στον ουρανό κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας του αεροδρομίου, αλλά δεν είναι σαφές ότι αυτό που είδαν ήταν το αερόστατο.

Από το παράθυρο ενός γραφείου στο Μπίλινγκς, ο Τσέις Ντοκ δήλωσε ότι είδε έναν «μεγάλο λευκό κύκλο στον ουρανό» που, όπως είπε, ήταν πολύ μικρός για να είναι το φεγγάρι.Έβγαλε μερικές φωτογραφίες, στη συνέχεια έτρεξε στο σπίτι του για να πάρει μια φωτογραφική μηχανή με ισχυρότερο φακό και τράβηξε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο. Μπορούσε να το δει για περίπου 45 λεπτά και φαινόταν ακίνητο, αλλά ο Doak είπε ότι το βίντεο έδειχνε ότι κινούνταν αργά.

«Σκέφτηκα ότι ίσως ήταν UFO», είπε. «Έτσι ήθελα να βεβαιωθώ ότι το κατέγραψα και τράβηξα όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούσα».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα