ΚΙΝΑΛ: Στην κούρσα για την ηγεσία! Η ανθρωπογεωγραφία των διεκδικητών της θέσης του πρόεδρου και οι σκέψεις για την «επόμενη ημέρα» του κόμματος

30.06.2021 / 9:42
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
androulakiw-gennhmata-loverdos

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Από τις πιο κρίσιμες, στην ιστορία του κόμματος, χαρακτηρίζονται για το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, οι επικείμενες εσωκομματικές εκλογές, το προσεχές φθινόπωρο. Αυτό γιατί, το κόμμα καλείται να ανταπεξέλθει στην ασφυκτική πίεση που δέχεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και να θέσει τις βάσεις για διεύρυνση των ποσοστών του, με στόχο να «ζωντανέψει» ξανά – μέσα στα επόμενα χρόνια – στην κοινωνία, αλλιώς η τύχη του θα είναι δύσκολη.

Τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις κινούνται περίπου στο 6%-7%, δηλαδή χαμηλότερα από την πρόσφατη εκλογική του επίδοση, η οποία ξεπέρασε, έστω για λίγο, το 8%.   Σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος, ουδείς μπορεί να είναι ευχαριστημένος με μια νέα τέτοια συγκομιδή ψήφων σε μελλοντική εκλογική μάχη, ενώ υπάρχει ο φόβος περαιτέρω συρρίκνωσης, στο φόντο της πόλωσης που θα επιχειρήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Πανελλαδική εξωστρέφεια»

Πώς όμως μπορεί το ΚΙΝΑΛ να αναγεννηθεί; Να αυξήσει τη δύναμή του, να μετεξελιχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα στις επόμενες εκλογές και αργότερα σε μια, σαφώς, μεγαλύτερη δύναμη, σε ένα πολιτικό σκηνικό που τα τελευταία χρόνια μεταβάλλεται και μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις; Η απάντηση, για πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, είναι μία: «Μέσω των εσωκομματικών εκλογών, με την ανάδειξη νέας ηγεσίας, σαφούς πολιτικής κατεύθυνσης, επικαιροποίησης της ιδεολογικοπολιτικής του πλατφόρμας και… πανελλαδικής εξωστρέφειας!».

«Το κόμμα παραμένει δυνατό, η φωτιά σιγοκαίει σε όλη τη χώρα, αρκεί να ρίξουμε το λάδι της ανασύνταξης. Ψηφοφόροι μας, που είναι δεμένοι με το ΠΑΣΟΚ, με την ιστορία μας, αν ξανανιώσουν ότι τους εκφράζουμε, ότι απευθυνόμαστε στα πλατιά λαϊκά στρώματα που χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια, σηκώνοντας ένα τεράστιο βάρος για τη χώρα και με μια φθορά που δεν μας αναλογούσε, θα γυρίσουν πίσω. Είτε έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε αλλού», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος.

Να αποφασίσει την κατεύθυνσή του

Επιπροσθέτως, δεν λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως «η Φώφη Γεννηματά έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της στην ηγεσία του κόμματος. Το κράτησε όρθιο σε δύσκολες συνθήκες, δεν δίχασε, αλλά ως εκεί. Δεν μπορεί πλέον να εισχωρήσει στην κοινωνία, να το οδηγήσει σε αυξητικές τάσεις και να πείσει τους πολίτες, αφενός ότι το κόμμα άλλαξε και αφετέρου ότι έχει προοπτική».

Αξίζει να σημειωθεί πως, το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να βρει και την πολιτική κατεύθυνσή του. Τον ιδεολογικό, συστηματικό αντίπαλό του. Θα κινηθεί στον χώρο του κέντρου, εκεί που ο Κυριάκος Μητσοτάκης (μαζί με την κεντροδεξιά) κυριαρχεί αυτή τη στιγμή και φαντάζει δύσκολο να αποδυναμωθεί ή προς την κεντροαριστερά, κοιτάζοντας στα μάτια τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να τον πλήξει, «αποκαθιστώντας την… τάξη» στον χώρο της προοδευτικής παράταξης; Εάν το πρόσημο είναι κεντροαριστερό θα τεθεί αυτομάτως απέναντι στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και θα επικοινωνηθούν οι ιδεολογικές διαφορές των δύο κομμάτων.

Ο πολιτικός «εχθρός»

Για την ακρίβεια, σύμφωνα και με σημαίνοντα στελέχη του, «το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να σταματήσει το «λίγο από εδώ και το λίγο από εκεί», δηλαδή τη μια μέρα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, την άλλη στη ΝΔ. Να αποφασίσει με ποιούς πορεύεται και ποιούς έχει απέναντι. Ποιος είναι ο ιδεολογικός αντίπαλος και ποιος ο στρατηγικός. Προφανώς, ο πρώτος είναι η ΝΔ και δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ως γνωστόν ο κυριότερος αντίπαλος και ο πιο δύσκολος είναι ο εσωπαραταξιακός, εάν πρόκειται για εσωκομματική μάχη και ο όμορος χώρος εάν πρόκειται για εθνική. Στο κέντρο και απέναντι οι δύο πόλοι εξουσίας δεν γίνεται. Τυλίγεσαι σε μια κόλα χαρτί και τελειώνεις…».

«Στενεύει» τον Τσίπρα

Η αλήθεια είναι πως αρκετοί βλέπουν στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη αυτόν που θα μπορούσε να «στενέψει» τον Αλέξη Τσίπρα και να κοιτάξει στο πρόσωπο τον Κ. Μητσοτάκη. Νέος άνθρωπος, με εμπειρία στην πολιτική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άφθαρτος και πολιτικά επαρκής. «Έχει έτοιμο μηχανισμό, κερδίζει τις εσωκομματικές εκλογές, μπορεί να οδηγήσει το κόμμα με κεντροαριστερό πρόσημο, έχει ισχυρές προσβάσεις στον χώρο του κέντρου, ακόμη και στην κεντροδεξιά και αναπτύσσει το ΚΙΝΑΛ.  «Περνάει» στην κοινωνία και στους νέους ανθρώπους και έχει αρκετές ομοιότητες με την περίοδο… «εκτίναξης» του Αλέξη Τσίπρα», αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές για τον ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ανακοινώσει ακόμη, επισήμως, την υποψηφιότητά του. Πληροφορούμαστε πως θα κινηθεί θεσμικά, βάσει καταστατικού και εσωκομματικών διαδικασιών, κάτι που θα πράξει και η Φώφη Γεννηματά, με τη συνεδρίαση των οργάνων και της Κεντρικής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο. Ο μηχανισμός του σε όλη τη χώρα είναι έτοιμος, από τις προηγούμενες εκλογές, του 2017, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για διευρύνσεις και προσαρτήσεις στελεχών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη θα είναι κι ένα σημαντικό δυναμικό μελών που ανήκουν στο λεγόμενο Παπανδρεϊκό μπλόκ, όπως και στελέχη του Βενιζελικού «στρατοπέδου».

«Επιστροφή στην σύμβολά μας»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήδη έχει ξεκινήσει να συζητά με στελέχη σε όλη τη χώρα, πολύ πριν παρουσιάσει τη διακήρυξή του. Τον στηρίζει ένα σημαντικό στελεχιακό δυναμικό, με έμφαση στους βουλευτές. Έχει εμπειρία από εκλογικές μάχες και σαφή γνώση της ανθρωπογεωγραφίας σε όλη τη χώρα.

«Δεν ανέχομαι και δεν μπορούμε να είμαστε αιχμάλωτοι ενός ΑΦΜ» λέει στους συνομιλητές του. «Το ΠΑΣΟΚ είναι η δύναμή μας, ο ήλιος ο πράσινος το σύμβολό μας και έχουν συνδεθεί με τις καλύτερες περιόδους της Μεταπολίτευσης. Δεν έχω καμία πρόθεση να καταχωνιάσω τα σύμβολα αυτά στα σκονισμένα ντουλάπια της πολιτικής ιστορίας» τονίζει ο αχαιός πολιτικός στις συζητήσεις που έχει με κομματικά στελέχη και δεσμεύεται ότι, εφόσον εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος, στο συνέδριο που θα ακολουθήσει δύο μήνες μετά, θα θέσει το θέμα της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας ένα κέλυφος που θα τους χωρά όλους, και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.

Επιχειρεί να δώσει το στίγμα του και αυτό είναι σαφές. Έχει όμως δύο, ίσως, αδύνατα σημεία. Επικοινωνιακά τουλάχιστον –αν όχι ουσιαστικά- έχει συνδεθεί στη μνήμη αρκετών ως φίλος και της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ ξυπνά μνήμες –δυστυχώς- εν μέρει, σκηνικών με μέτρα λιτότητας και διαφθοράς στελεχών του. Ξυπνά από την άλλη βέβαια και θύμισες Ανδρέα Παπανδρέου, Γ. Γεννηματά, Μ. Μερκούρη και άλλα πολλά, αλλά η μνήμη πολλές φορές ίσως είναι κοντή και… αυστηρώς οικονομική.

Κεντρικό θέμα

Το… ΠΑΣΟΚ επέστρεψε… στον ουρανό της Χαριλάου Τρικούπη και αυτή τη φορά φαίνεται ότι ήλθε για να μείνει. Γιατί, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στη μάχη για την ηγεσία που πιθανότατα θα γίνει τον Νοέμβριο του 2021. Το έχει βάλει ήδη στην ατζέντα ο Ανδρέας Λοβέρδος με τρόπο που παραπέμπει σε προεκλογική υπόσχεση προς τους ψηφοφόρους που θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Όχι… σκέτο ΠΑΣΟΚ

Σαφώς, θα πρέπει να ξέρουν όμως όλοι  το εάν η συζήτηση για ενδεχόμενη επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει με την πολιτική ανάγκη «να βγει από την ντουλάπα» ή είναι «μια συζήτηση άνευ ουσίας που απλά εξυπηρετεί προσωπικές στρατηγικές». Βέβαια, αν προσέξει κάποιος καλύτερα δεν είναι… σκέτο το ΠΑΣΟΚ που προτείνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά με κάτι ακόμη δίπλα, όπως το «Δημοκρατική Παράταξη». Άρα δεν θα μιλάμε για καθαρόαιμη επιστροφή, άρα ίσως δεν υπάρξουν και οικονομικές επιπτώσεις.

Έχει φθαρεί, αλλά είναι στο παιχνίδι

Από την άλλη, η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, «φαίνεται να έχει υποστεί μια σημαντική φθορά από την πολύχρονη ηγεσία. Τα στελέχη που τη στηρίζουν  έχουν μειωθεί ανά την Ελλάδα, αναζητώντας προοπτική σε άλλον υποψήφιο. Η στήριξη του Παπανδρεικού μπλοκ της προσφέρει μια δύναμη που την κρατά, μαζί με τις δικές της δυνάμεις, στο παιχνίδι, όμως αυτή τη φορά έχει αντίπαλο και το ξέρει».

Περιμένουν ακόμη…

Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως, πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί κλίμα και που θα γείρει η πλάστιγγα της δυναμικής για να αποφασίσουν ποιον θα στηρίξουν. Ακόμη και αυτά που σε άλλες εποχές θα είχαν ήδη θέσει εαυτόν στη διάθεση συγκεκριμένου προσώπου. «Για παράδειγμα, γίνεται ο κ. Κατσιφάρας που τόσο έχει στηριχθεί από τη Φ. Γεννηματά και το προεδρικό μπλοκ να μην έχει ακόμη στηρίξει επισήμως την υποψηφιότητά της και να έχει ξεκινήσει των αγώνα της ψήφου; Κι άλλα πολλά, τόσο δυναμικά στελέχη και με ιστορία στο χώρο, σε όλη την Ελλάδα;», αναρωτιούνται φίλοι του κόμματος.

Παράμετροι – ρυθμιστές των εξελίξεων

Σημαντική παράμετρος, που θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις, το πότε θα πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές. Γιατί αν αυτές γίνουν το φθινόπωρο, όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ίσως καθυστερήσουν οι εκλογές στον ΚΙΝΑΛ. Μια τέτοια προοπτική δεν συμφέρει τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά στέκεται σύμμαχος της κ. Γεννηματά, που κερδίζει χρόνο. Επίσης τίθεται ακόμη μια παράμετρος. Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και περαιτέρω συρρίκνωσης του ΚΙΝΑΛ, ο υποψήφιος αρχηγός θα παραλάβει ένα μικρότερο κόμμα, γεγονός που ίσως τον αδικήσει μελλοντικά. Επιπροσθέτως, η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει πως οι εσωκομματικές εκλογές είναι ανοιχτές. Θα αποφασιστεί όμως και συλλογικά κάτι τέτοιο; Για εκλογές από τη βάση, με ανοιχτές διαδικασίες όπως το 2017; Στελέχη που πρόσκεινται στην πρόεδρο, όπως ο κ. Κεγκέρογλου, θα έβλεπαν με θετικό μάτι το άνοιγμα του μητρώου εγγραφής, πριν τις εκλογές, για ψήφο προκαθορισμένης βάσης, κάτι που αρνούνται δια ροπάλου Ανδρουλάκης και Λοβέρδος.

Τέλος, αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες, όπως του κ. Γερουλάνου ή του κ. Καστανίδη.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα