ΚΙΝΑΛ: Σκληρή «μάχη» για Ανδρουλάκη, Λοβέρδο, Παπανδρέου με το «βλέμμα» στο ντιμπέιτ χωρίς την παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού

20.11.2021 / 10:07
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
kinal

«Πυρετός» επικρατεί για το ντιμπέϊτ της επόμενης Δευτέρας 29 Νοεμβρίου στην ΕΡΤ στα επιτελεία των πέντε υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου σε μια σκληρή κόντρα με το Νίκο Ανδρουλάκη και το Γιώργο Παπανδρέου.
Είναι πασιφανές ότι η άρνηση του πρώην πρωθυπουργού, σχετικά με την συμμετοχή του στη τηλεμαχία, κάθε άλλο παρά αποτρέπει τους συνυποψήφιούς του να συνεχίσουν με αδιάκοπους ρυθμούς και αυξανόμενη ένταση την προεκλογική μάχη- αντιθέτως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι για όλες τις σκληρές αντιπαραθέσεις των 15 ημερών μέχρι τον πρώτο και κρίσιμο γύρο της εκλογικής διαδικασίας στις 5 Δεκέμβρη για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής.
Στα επιτελεία τους έχει σημάνει συναγερμός και η κατεύθυνση είναι η αποφυγή ενός μοιραίου λάθους της τελευταίας στιγμής. Ουδείς εκ των συνεργατών τους σπεύδει να κάνει προβλέψεις για το δίδυμο που θα ξεχωρίσει και θα κονταροχτυπηθεί στο δεύτερο γύρο, ωστόσο τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και οι κ.κ Ανδρουλάκης και Παπανδρέου εμφανίζονται μέσω συνεργατών τους αισιόδοξοι και σίγουροι για την έκβαση της μάχης.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ποντάρει, όχι μόνο στο θετικό για την υποψηφιότητά του στίγμα των δημοσκοπήσεων, αλλά και στο κλίμα που συναντά ανά την Ελλάδα στις επαφές τους με ψηφοφόρους, μέλη και φίλους του ΚΙΝΑΛ. Ο ίδιος τονίζει ότι από την αδιάκοπη εκστρατεία, εδώ και 12 μήνες, στο λεκανοπέδιο και στην περιφέρεια έχει εξασφαλίσει απευθείας επικοινωνία με τουλάχιστον 150 χιλιάδες πολίτες, ενώ έχει ως τελικό στόχο να φτάσει μέχρι τις 5 Δεκέμβρη τις 200 χιλιάδες. Ο κ. Λοβέρδος επενδύει στις καθαρές θέσεις και επαναλαμβάνει ότι στέκεται απέναντι στα περί προοδευτικής διακυβέρνησης. Μάλιστα τα πυρά του δεν στοχεύουν πλέον μόνο προς την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και προς εκείνη του Νίκου Ανδρουλάκη, που σύμφωνα με τους επικριτές του αποφεύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα για την πορεία του ΚΙΝΑΛ μετά τις εσωκομματικές εκλογές.
«Καθαρά: ΠΑΣΟΚ από το πρώτο βράδυ», εξηγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος με ομιλία του στη Δράμα έθεσε ζήτημα ταυτότητας λέγοντας συγκεκριμένα: «Το πρώτο ζήτημα είναι θέμα ταυτότητας και να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Εγώ σας λέω ένα και σας το προτείνω. Εάν είμαι η δική σας επιλογή, θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ. Πάμε στο ΠΑΣΟΚ. Δηλώνω ξεκάθαρα ότι, εάν προτιμηθώ εγώ το βράδυ των εκλογών, θα απευθύνω χαιρετισμό ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Καθαρά». Ο κ. Λοβέρδος συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα επαναλαμβάνοντας επίσης την πρόθεσή του να υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις του κόμματος στις επόμενες εκλογές με «σημαία» του τις καθαρές θέσεις για τα μείζονα πολιτικά ζητήματα της συγκυρίας εντός του πλάνου της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Στελέχη που στηρίζουν τον κ. Λοβέρδο, όπως η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή επισημαίνουν με νόημα ότι ο επόμενος αρχηγός δεν μπορεί παρά να είναι και βουλευτής. Εννοούν -με το βλέμμα στραμμένο στο Νίκο Ανδρουλάκη- ότι ο νέος αρχηγός πρέπει ως βουλευτής του κόμματος να μπορεί να συμμετάσχει σε σκληρές μονομαχίες στην βουλή μέχρι τις προσεχείς εθνικές εκλογές, είτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σίγουρο είναι ότι στην ομάδα κρούσης του Ανδρέα Λοβέρδου συμπεριλαμβάνονται πολλά στελέχη – της εμπειρίας και της ανανέωσης- και οι τρεις βουλευτές, οι κυρίες Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Τα ίδια στελέχη έχουν λόγο και προτάσεις για το στίγμα των περιοδειών του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ φροντίζουν να «ζεστάνουν», για το διάστημα που απομένει, τις επαφές τους με δυνάμεις του ευρύτερου χώρου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να πείσει ότι δεν προσπαθεί με την ρητορική του να … κλείσει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία. Το επιτελείο του προβλέπει ότι καθοριστικό αποτύπωμα στην κορυφαία διαδικασία θα παίξει η εξέλιξη της πανδημίας τον Δεκέμβρη, ενώ αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα για το ποιος θα παίξει ρόλο προέδρου στη βουλή, στη περίπτωση που εκλεγεί ο ευρωβουλευτής στην ηγεσία του κόμματος. Υιοθετώντας δε την «γραμμή» Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι δεν είναι της λογικής του μικρού κόμματος, ούτε στο να ακολουθήσει το κόμμα την δεξιά ή την αριστερή συντήρηση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του προσπαθεί με το πυκνό πρόγραμμα περιοδειών ανά την Ελλάδα- την Τετάρτη «επιστρέφει» στην Αθήνα για να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση- να καλύψει την απόσταση που έχουν ήδη διανύσει οι κ.κ. Λοβέρδος και Ανδρουλάκης. Στελέχη του επιτελείου του είναι περισσότερο κοντά στην ανάλυση ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν καθαρή εικόνα για το φινάλε των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, καθώς δεν γνωρίζουν ποιοι και πόσοι θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες. Οι ίδιοι άνθρωποι επιχειρούν να πείσουν ότι δεν ήταν ο φόβος για την άρνηση συμμετοχής του Γ. Παπανδρέου στο ντιμπέιτ, αλλά η πεποίθηση ότι το προφίλ που επιλέχτηκε δεν διευκολύνει την ουσιαστική αντιπαράθεση απόψεων. Αναμένουν πάντως -έτι λένε- με ενδιαφέρον την ανάπτυξη της τηλεμαχίας μεταξύ των πέντε: των κ.κ Λοβέρδου, Ανδρουλάκη, Καστανίδη, Γερουλάνου και Χρηστίδη. Απόφαση του κ. Παπανδρέου είναι να μην απαντήσει σε «επιθέσεις» καθώς πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε εντάσεις στο εσωκομματικό πεδίο. Οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός προσβλέπει στην στήριξη της υποψηφιότητάς του από στελέχη του χώρου, νυν και πρώην βουλευτές. Ήδη, άνθρωποι του επιτελείου του έχει μεταξύ άλλων κλειδώσει την στήριξη πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως των κ.κ. Καρχιμάκη, Σαχινίδη που ανήκουν στο βασικό τιμ και των Νιώτη, Αθανασιάδη, Ακριβάκη, Σφυρίου, Μαγκριώτη, Αντωνακόπουλου, Κουράκη, Νικητιάδη, Πεταλωτή, Στρατάκη, Φαρμάκη, Ζαμπουνίδη, Κουσουρνά, Διαμαντίδη, Γεωργακόπουλου, Ασπραδάκη, Γιουματζίδη, των κυριών Ζήση και Αλεξανδρίδου και άλλων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα