Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική που δίνει λύση

26.01.2021 / 15:57
Closeup medical doctor woman pointing on spine model and explaining female patient her problem. Healthcare concept.

Στο διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώθηκε από τη RIWOspine στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι διεθνείς εκπαιδευτές από όλο τον κόσμο με μακροχρόνια εμπειρία και ιδιαίτερη εξειδίκευση στις ενδοσκοπικές χειρουργικές τεχνικές για την σπονδυλική στήλη συμμετείχε και ο υπογράφων από τη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια του course παρουσιάστηκε ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό. Ασθενής 37 ετών η οποία εμφάνισε σταδιακά πόνο στο δεξί κάτω τεταρτημόριο της κοιλίας και μερική αδυναμία στο δεξιό μηρό. Εξετάστηκε από Γενικό Χειρουργό, ο οποίος μετά την κλινική εξέταση και τον πλήρη απεικονιστικό έλεγχο, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την προέλευση των συμπτωμάτων της. Στη συνέχεια, υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, το οποίο κρίθηκε αναγκαίο για τη διερεύνηση της αδυναμίας των καμπτηρών μυών του μηρού. Η μαγνητική τομογραφία έδειξε την παρουσία δεξιάς παράκεντρης ευμεγέθους κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης στο επίπεδο Θ10-Θ11. Η ασθενής πήρε την γνώμη από επτά διαφορετικούς Νευροχειρουργούς και Ορθοπαιδικούς που ασχολούνται με τη σπονδυλική στήλη, οι οποίοι πρότειναν να υποβληθεί σε κλασική ή λιγότερο επεμβατική χειρουργική με πρόσθια, ακόμα και οπίσθια αποσυμπίεση και σπονδυλοδεσία στο επίπεδο Θ10-Θ11.

Η προσέγγιση από την Κλινική Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης ήταν διαφορετική: Πραγματοποιήθηκε ελάχιστα επεμβατική χειρουργική με διαδερμική ενδοσκοπική δισκεκτομή στο οποίο απαιτείται ιδιαίτερη εξειδίκευση από Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης καθώς διενεργείται σε λίγα κέντρα στον κόσμο που πραγματοποιείται στην θωρακική μοίρα. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και εντυπωσιακά. Η ασθενής πήρε εξιτήριο σε λιγότερο από 24 ώρες και σύντομα επέστρεψε στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Ο κ. Γεώργιος Βασταρδής, MD, Ph, είναι Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Κλινικής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης (ΜΙSS) του Metropolitan General. Ο κ. Βασταρδής  είναι διεθνής εκπαιδευτής των τεχνικών της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής για την Σπονδυλική Στήλη της RIWOSPINE.


Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα