Αχαΐα: Μειώνονται οι μέλισσες- Κίνδυνος να “σπάσει” η τροφική αλυσίδα

24.02.2024 / 17:00
μελίσσια-1

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

«Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Γιάννη Ξανθούλη. Τι θα γίνει όμως αν δεν έρθουν ή για την ακρίβεια μειωθούν, φτάνοντας σταδιακά στον αφανισμό τους;
Το σενάριο αυτό είναι ορατό για τις μελλοντικές γενιές και θα φέρει σοβαρά προβλήματα στην διατροφική αλυσίδα, επηρεάζοντας τόσο την αγροτική παραγωγή, όσο και την ευρύτερη οικονομία.
Σύμφωνα με τα όσα εξηγεί ο γενικός γραμματέας του μελισσοκομικού συλλόγου «Ανθεία» Βασίλης Αλιχός, στον «Ν» όλοι αυτοί οι περιορισμοί από το κράτος για τους οποίους έχουν ξεσηκωθεί οι μελισσοκόμοι, μη αφήνοντας τους ουσιαστικά να δουλέψουν, δεν έχουν μόνο ως συνέπεια τους την μείωση της παραγωγής του μελιού που έχει φτάσει ήδη κοντά στο πλην 60% με 70%.
Έχουν ακόμα ένα πιο δυσάρεστο αποτέλεσμα που έχει να κάνει με την αδυναμία της συντήρησης των μελισσιών και των κυψελών τους, άρα με τη μείωση του αριθμού τους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

«Σπάει» η διατροφική αλυσίδα

Τι μπορεί να σημαίνει; «Η μέλισσα είναι το βασικό έντομο που επικονιάζει δεκάδες φυτικές καλλιέργειες. Η μείωση του πληθυσμού της θα παίξει έναν αρνητικό ρόλο στη διατροφική αλυσίδα, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αν αφανιστούν θα ξεκινήσουν να εξαφανίζονται σταδιακά δεκάδες καλλιέργειες.

Σκεφτείτε τη ζωή σας χωρίς καρπούζι, πεπόνι, αγγούρι, κολοκύθι, μήλα, φράουλες και δεκάδες άλλα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά που εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίασή τους».

Η γονιμοποίηση του άνθους

Η επικονίαση αποτελεί την διαδικασία της γονιμοποίησης του άνθους ώστε να παραχθεί ο καρπός. «Η γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει ο καρπός δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την παρέμβαση της μέλισσας σε αρκετά φυτά που οι καρποί τους αποτελούν προϊόντα διατροφής για τον άνθρωπο. Και φυσικά με τη μείωση των καλλιεργειών θα υπήρχε και η ανάλογη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής» τονίζει ο κ. Αλιχός.

Ο φόβος της στέρησης τροφής
Σύμφωνα με έρευνα της Green Peace 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως επικονιάζονται από τις μέλισσες. Χωρίς τις καλλιέργειες αυτές εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής.
Ένα τέτοιο σενάριο θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις και στην οικονομία, αν αναλογιστούμε ότι η οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών αποτιμάται σε 265 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο παγκοσμίως.
Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών δεν έχει βέβαια να κάνει μόνο με την αδιαφορία που έχει δείξει έως τώρα το κράτος (σύμφωνα τουλάχιστον με τους μελισσοκόμους) απέναντι σε έναν κλάδο που θα μπορούσε να δώσει πολλά στην οικονομία.

Τι μειώνει τον πληθυσμό τους
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τα φαινόμενο του θερμοκηπίου έχουν παίξει σίγουρα τον ρόλο τους, όπως και τα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανικές καλλιέργειες, καθώς τις οδηγούν στον θάνατο.
Αρνητικό ρόλο παίζουν επίσης οι ολοένα και περισσότερες μονοκαλλιέργειες που προωθεί η βιομηχανική γεωργία οδηγώντας στη μείωση της βιοποικιλότητας και την καταστροφή οικοσυστημάτων πλούσιων σε ποικιλία. Βλέπετε οι μέλισσες για να επιβιώσουν πρέπει να τρέφονται από μεγάλη ποικιλία ανθοφόρων φυτών.

Είναι και θέμα επιβίωσης
«Για μας λοιπόν οι κινητοποιήσεις που κάνουμε και ο αγώνας που έχουμε ξεκινήσει έχει και αυτή την πτυχή. Δεν είναι ζήτημα παραγωγής του μελιού που ήδη έχει μειωθεί αρκετά, είναι θέμα συντήρησης των μελισσιών μας, της επιβίωσης δηλαδή των μελισσών και του είδους τους» καταλήγει ο κ Αλιχός.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα