ΚΕΘΕΑ: “Μας υποτιμά η κυβέρνηση”

22.05.2021 / 18:12
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ΚΕΘΕΑ

Προτάσεις βελτιωτικές μόνο επί του προσχεδίου. Αυτή ήταν η δήθεν διαλλακτικότητα του υπουργείου Υγείας στις συζητήσεις που έγιναν με τα μέλη των 14 Συλλόγων Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ για το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για το μέλλον του θεραπευτικού φορέα.
Οι γονείς και τα μέλη των συλλόγων οικογένειας αντιδρούν στο σχέδιο αυτό, τονίζοντας ότι αλλοιώνει πλήρως τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις συζητήσεις που έγιναν με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, η κυβέρνηση δείχνει να έχει μία αδιάλλακτη στάση στο όλο θέμα.
«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό» τονίζει μιλώντας στον «Νεολόγο» το μέλος του συλλόγου οικογένειας και φίλων ΚΕΘΕΑ Οξυγόνου στην Πάτρα, Ελισσάβετ Καπαγερίδου που συμμετείχε στις συζητήσεις αυτές.
«Η κ. Ράπτη με τη στάση της επιβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση το σχέδιο αυτό είναι ήδη αποφασισμένο. Εμείς από την πλευρά μας δεν παρατάμε τον αγώνα μας. Αντίθετα τον ενδυναμώνουμε.
Προχωράμε στις νομικές διαδικασίες εκείνες που χρειάζονται για τη σύσταση Ομοσπονδίας μέσα από τους 14 αυτούς Συλλόγους Οικογένειας που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια, δίνοντας έτσι μια άλλη βάση και ένα μεγαλύτερο κύρος στις διεκδικήσεις μας και σε αυτά που απαιτούμε για έναν φορέα που γνωρίζουμε όσο κανείς.
Είμαστε σίγουροι ότι στο πλευρό μας βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του φορέα, περιμένοντας από αυτούς να πάρουν ανοικτά και επίσημα θέση για τις εξελίξεις».
Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας
Μάλιστα οι 14 Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ προχώρησαν σε μία ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, την Υφυπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ που δημοσιεύεται στο «Ν» και αναφέρει τα εξής:
«Μετά τις διασκέψεις που είχαν οι εκπρόσωποι των δεκατεσσάρων Συλλόγων Οικογένειας και Φίλων, αρχικά με τον Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ κ. Λιάπη και στην συνέχεια με την Υφυπουργό Υγείας κ. Ράπτη, σας απευθύνουμε δεύτερη ανοικτή επιστολή με τα συμπεράσματά μας, τις αποφάσεις μας και τις θέσεις μας υπό το φως των όσων ελέχθησαν σ’ αυτές τις διασκέψεις πάνω στο προσχέδιο νόμου για την λειτουργία και τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ.
Αρχικά θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με την παρατήρηση ότι αυτό το προσχέδιο ήταν η συνέχεια της πραξικοπηματικής κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ πριν από δύο χρόνια.
Κυριολεκτικά εν μία νυκτί και χωρίς κανέναν λόγο καθαιρέθηκε το εκλεγμένο και άμισθο Δ.Σ. ενός οργανισμού με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία, για να αντικατασταθεί από πρόσωπα με ελλιπή έως μηδενική προσφορά πάνω στο πρόβλημα των εξαρτήσεων, απλώς και μόνο επειδή ήταν επιλογές αρεστές στην Κυβέρνηση.
Το ΚΕΘΕΑ όμως δεν είναι ούτε πρέπει να γίνει πεδίο πολιτικών σκοπιμοτήτων για να ικανοποιηθούν όσοι έχουν συμφέροντα από την αλλοίωση της φιλοσοφίας του και της δομής του. Το ΚΕΘΕΑ, από την σύστασή του μέχρι και σήμερα, είναι ένας οργανισμός που η λειτουργία του στηρίχθηκε πάνω σε αρχές και αξίες με επίκεντρο τον Άνθρωπο.
Η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, η εθελοντική προσφορά και η αδελφοσύνη είναι οι υπέρτατες αξίες των θεραπευτικών του κοινοτήτων που καταξίωσαν το ΚΕΘΕΑ στην συνείδηση του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από τις κομματικές του πεποιθήσεις. Έναν τέτοιο οργανισμό η πολιτεία οφείλει να τον σέβεται και να τον υποστηρίζει με όλους τους δυνατούς τρόπους. Αντί όμως αυτού του σεβασμού και της -με κάθε τρόπο-υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ, μετά την πρώτη επίθεση γίναμε μάρτυρες μιας δεύτερης και πιο ξεκάθαρης επίθεσης.
Το διορισμένο Δ.Σ. συνέταξε το απαράδεκτο προσχέδιο νόμου το οποίο έφτασε στα χέρια μας και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, μας έγινε η «χάρη» να εκφέρουμε κι εμείς άποψη. Η άποψή μας διατυπώθηκε ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα στην πρώτη μας ανοιχτή επιστολή η οποία σας κοινοποιήθηκε. Πέραν των επί μέρους θέσεων αυτής της επιστολής, τρεις ήταν οι κυρίαρχες.
-Επαναφορά του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.
-Διατήρηση του στεγνού θεραπευτικού μοντέλου των προγραμμάτων του, χωρίς κανένα υποκατάστατο.
-Γενναία χρηματοδότηση των δομών του και μόνιμοι διορισμοί για τους θεραπευτές του.
Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να ισχύσουν οι αμετακίνητες αυτές θέσεις μας, που είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας σχέσης μας με το ΚΕΘΕΑ, αποφασίσαμε να διασκεφθούμε καλή τη πίστει με τον κ. Λιάπη και στη συνέχεια με την κ. Ράπτη. Αυτά που αποκομίσαμε από τους συνομιλητές μας ήταν πλήρως απογοητευτικά ξεκινώντας από την ελάχιστα κρυμμένη υποτίμηση των εκπροσώπων μας, την χειριστική στην συνέχεια αντιμετώπισή τους, μέχρι την τελική ξεκάθαρη άρνηση να ληφθούν υπ’ όψιν οι προβληματισμοί και οι προτάσεις μας.
Προβληματισμοί και προτάσεις που είναι γεννήματα μακροχρόνιας και επώδυνης διαδρομής στον κόσμο των εξαρτήσεων και της τελικής νικηφόρας εξόδου των αγαπημένων μας προσώπων από αυτόν, με την βοήθεια του ΚΕΘΕΑ.
Απαντάμε λοιπόν στις χειριστικές προσκλήσεις που μας έγιναν να συμμετέχουμε στην δήθεν βελτίωση ενός απαράδεκτου και καταστροφικού για το ΚΕΘΕΑ προσχεδίου με τρία βροντερά ΔΕΝ.
ΔΕΝ θα γίνουμε συνένοχοι ενός προσχεδιασμένου θανάτου του ΚΕΘΕΑ.
ΔΕΝ θα στείλουμε τους εξαρτημένους νέους από την παράνομη «πιάτσα» στην νόμιμη «πιάτσα» των υποκατάστατων.
ΔΕΝ θα σταματήσουμε τους αγώνες μας μέχρι να αποσυρθεί το απαράδεκτο προσχέδιο του δοτού Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ, στην οποία θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας.
Με εκτίμηση
Οι Σύλλογοι Οικογένειας θεραπευτικών προγραμμάτων
ΚΕΘΕΑΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA APIAΔNH (Κρήτη)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA ΔIABAΣH (Αθήνα)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ & ΦΙΛΩΝKEΘEA ΕΞΟΔΟΣ (Λάρισα)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA ΗΠΕΙΡΟΣ(Ήπειρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ &ΦΙΛΩΝ KEΘEA ΙΘΑΚΗ (Θεσσαλονίκη)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA KIBΩTOΣ (Καβάλα & Αλεξανδρούπολη)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΘΕΡ/ΚΟΥΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ (Καλαμάτα)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA NOΣTOΣ (Πειραιάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ & ΦΙΛΩΝ KEΘEA ΟΞΥΓΟΝΟ (Πάτρα)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ KEΘEA ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Αθήνα)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ, ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ &ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA ΠIΛOTOΣ (Βόλος)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA ΠΛEYΣH (Αθήνα)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA ΣΤΡΟΦΗ (Αθήνα)
ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΚΕΘΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ(Κάλυμνος)
Κ.Α

(εφημερίδα Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα