Κατρούγκαλος: Θετική η αναγνώριση της κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων και Ανατολικά της Κρήτης

19.01.2021 / 15:26
katrougkalos

Θετική χαρακτήρισε ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος την τοποθέτηση του κ. Νίκου Δένδια περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη τόσο προς τα Νότια όσο και προς τα Ανατολικά.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής και σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών δήλωσε: «Να επισημάνω ότι ακούω για πρώτη φορά και δέχομαι θετικά την αναγνώριση ότι θα επεκταθούν τα χωρικά ύδατα και ανατολικά της Κρήτης, κάτι που είναι συνεπές με την αφήγηση του Υπουργού Εξωτερικών ότι όπου έχουμε συμφωνία για ΑΟΖ, επεκτείνουμε συνέχεια τα χωρικά ύδατα. Περιμένω να το ακούσω και από τον Πρωθυπουργό».

Νωρίτερα ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας για το νομοσχέδιο για την επέκταση των υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο ανέφερε: «Καλωσορίζουμε και από το βήμα της Ολομέλειας, όπως πράξαμε και στην Επιτροπή, την προσχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ σε μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» υπενθυμίζοντας πως οι προετοιμασίες για την επέκταση ξεκίνησαν επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Δένδια και του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «με επανειλημμένες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών περιορίζει το αντικείμενο της συζήτησης στις «θαλάσσιες οικονομικές ζώνες», δηλαδή αποκλειστικά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Ο πρωθυπουργός επανειλημμένα αναφέρεται στις «θαλάσσιες ζώνες» συνολικά, ορισμό που περιλαμβάνει όχι μόνον ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αλλά και τα χωρικά ύδατα, την αιγιαλίτιδα ζώνη. Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός και όχι εσείς κ. Υπουργέ. Αφενός γιατί δεν είστε εσείς που αποκλίνετε από την εθνική θέση. Αφετέρου γιατί δεν είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών τι κάνει το γραφείο του Πρωθυπουργού. Η συμφωνία του Βερολίνου είναι κατ εξοχήν παρόμοια περίπτωση. Ακόμη είμαστε στο σκοτάδι για το τι συμφωνήθηκε εκεί. Δεν έχετε θέσει τα πρακτικά αυτά στη δημοσιότητα ούτε καν έχετε ενημερώσει τα κόμματα ακριβώς για το περιεχόμενό τους. Όμως ειδικά ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών, του προκριματικού σταδίου της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία όλα πρέπει να είναι στο φως. Και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ξεπεράσει την ανευθυνότητα που έχει επανειλημμένα δείξει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, όπως π.χ. όταν μας κατήγγειλε ότι τάχα ανταλλάξαμε τις συντάξεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τώρα, με τις διερευνητικές επαφές αυτή η στάση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη. Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο από το διάλογο για την επίλυση της διαφοράς με τον ανατολικό γείτονα. Και για αυτό το λόγο στηρίζουμε τις διερευνητικές επαφές, που θα πρέπει να γίνουν όμως στο φως, χωρίς εκβιασμούς και χωρίς απειλή χρήση βίας. Και η διαδικασία αυτή ξεκινά υπονομευμένη γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε – και πρόκειται περί προσωπικής αποτυχίας- να εξασφαλίσει κυρώσεις σε διαδοχικά ευρωπαϊκά συμβούλια. Κυρώσεις που θα παρείχαν ένα πλαίσιο εγγυήσεων ότι η Τουρκία δεν θα υποτροπιάσει ξανά, δεν θα επιστρέψει στην επιθετικότητα την οποία πρωτοφανώς είδαμε το 2020.

Έστω και έτσι η διαπραγμάτευση πρέπει να προχωρήσει και η κυβέρνηση οφείλει να προσδιορίσει ποια είναι η τακτική της για μία έντιμη συμφωνία. Όσο καταστροφική θα ήταν η προσχώρηση στην τουρκική ατζέντα, στην διεύρυνση δηλαδή του αντικειμένου της διαπραγμάτευσης σε θέματα κυριαρχίας πέραν από τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, άλλο τόσο αντιπαραγωγική θα είναι μία στάση ότι πάμε εκεί για να ακούσουμε απλώς τι θα πει η Τουρκία, ή ακόμη χειρότερα, προεξοφλούμε το ναυάγιο και φροντίζουμε από τώρα να μην εισπράξουμε εμείς το blame game».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα