Κατρούγκαλος: “Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και λέει ψέματα στους Έλληνες του εξωτερικού”

18.04.2021 / 11:38
 œ…Άœ¬œ’Υ≈’‘… œ” ≈Υ≈ΟΉœ” - ΆœΧœ»≈‘… « ≈―ΟΝ”…Ν

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

«Η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Τουρκία. Φαίνεται πάντα ότι απαντάμε αμυντικά και αντανακλαστικά στις δικές της προκλήσεις. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις στη βάση μιας συγκεκριμένης ατζέντας με επιμέρους στόχους

Δεν αρκεί να αναφερόμαστε απλώς στις γενικές θέσεις που έχουμε εξαρχής, ότι είμαστε φιλειρηνική χώρα, ότι ενεργούμε στη βάση του διεθνούς δικαίου, ότι αν δεν μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να στείλουμε την υπόθεση στη Χάγη, αυτά τα λέμε περίπου από το ’76 με αυτό τον τρόπο, το ζήτημα είναι με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα προωθηθούν», δήλωσε στον Max fm Πάτρας 93,4, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και για την ΑΟΖ με τη Λιβύη.

«Απαντώντας στις πρωτοβουλίες άλλων»

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λιβύη, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Η εξωτερική πολιτική της ΝΔ κινείται, όχι από δική μας πρωτοβουλία, αλλά ουσιαστικά απαντώντας στις πρωτοβουλίες άλλων. Καλώς πήγε ο κ. Μητσοτάκης στην Λιβύη, όπως πήγε και θα πάει ο κ. Δένδιας στην Άγκυρα. Το ζήτημα είναι, πήγε εκεί ο κ. Μητσοτάκης στη βάση συγκεκριμένης προετοιμασίας, με μια δική του ατζέντα, ώστε να προωθήσει τα θέματα της ελληνικής διπλωματίας; Και τι κατάφερε τελικά μετά τις επαφές του; Η απάντηση είναι προφανώς ότι δεν ήταν προετοιμασμένη η επίσκεψη και, πέραν του θετικού γεγονότος της επαναθέρμανσης των διμερών σχέσεων τίποτα δεν πέτυχε, ιδίως σε ό,τι αφορά το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο».

«Οι καλές σχέσεις Τουρκίας και Λιβύης δεν πρόκειται να ανατραπούν στο ορατό μέλλον γιατί δεν έχει ανατραπεί το υπόβαθρο και το πλαίσιο στις οποίες δημιουργήθηκαν. Το βασικό για εμάς είναι να είμαστε παρόντες στο πεδίο, να συμμετέχουμε στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής της ΕΕ στην Λιβύη από όπου απουσιάζουμε, σε αντίθεση με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στη Σύνοδο του Παλέρμο για τη Λιβύη και ο Ν. Κοτζιάς επισκέφτηκε την Τρίπολη το 2017. Αντίθετα, σήμερα Ελλάδα δεν είναι παρούσα στη διαδικασία του Βερολίνου που είναι το ευρωπαϊκό τραπέζι που συζητιέται το μέλλον της Λιβύης», πρόσθεσε.

«Πυροτέχνημα από το Εσωτερικών»

Σε σχέση με την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε:

«Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς. Τα γεγονότα όμως μιλούν από μόνα τους:

»Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.

»Η πρόταση αναθεώρησης μας του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

»Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού.

Για λόγους εντυπώσεων και όχι ουσίας

»Για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού καταθέσαμε και εμείς τροπολογία που επαναλαμβάνει την αρχική μας πρόταση, ως εξής:

«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

»Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς».

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα