Κάτω από τον έναστρο ουρανό! Το Σινέ Κάστρο εγκαινιάζει απόψε τη θερινή σεζόν με αυστηρά υγειονομικά μέτρα και με οσκαρικές ταινίες

21.05.2021 / 11:12
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
SINEKASTRO

Της Κατερίνας Τσουκαλά

Έξω θα μπορούσαμε να ζούμε όλα τα καλοκαιρινά βράδια της ζωής μας. Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο του ήλιου, της θάλασσας, ενός ειδυλλιακού τοπίου, του ηλιοβασιλέματος, της μυρωδιάς από γιασεμί και νυχτολούλουδα, των θερινών σινεμά. Η αίσθηση αυτή που κάθε φορά σου αλλάζει τη διάθεση, που σου προκαλεί μια αυθόρμητη «αλλεργική» αντίδραση σε όλους τους κλειστούς χώρους και που σε κάνει να ερωτεύεσαι το καθετί.

Το θερινό σινεμά, αποτελεί μια ιδανική πρόταση εξόδου για τις όμορφες καλοκαιρινές νύχτες. Από σήμερα οι λάτρεις του θερινού σινεμά θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους ταινίες, κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Στο μοναδικό θερινό σινεμά της περιοχής της Πάτρας, το Σινέ Κάστρο στο Ρίο – το οποίο λειτουργεί από το 1968 και υπό́ τη σημερινή́ διεύθυνση από το 1997 – βρεθήκαμε και μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη Παναγιώτη Κοτσάφτη, τόσο για τα μέτρα που θα συναντήσουμε μπαίνοντας στο χώρο του, σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, όσο και για το τί πρόκειται να παρακολουθήσουμε στις οθόνες του όμορφου αυτού χώρου. Ακόμη, ο κ. Κοτσάφτης μας μίλησε και για τις αλλαγές που επιφέρει η ψηφιακή εποχή.

Η κατάσταση λίγο καλύτερη από πέρυσι. Ποια τα μέτρα που θα συναντήσουμε, μπαίνοντας στο χώρο του Σινέ Κάστρο, σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού;

Σε γενικές γραμμές η διαμόρφωση της αίθουσας και τα μέτρα ασφάλειας θα παραμείνουν όπως και το περσινό́ καλοκαίρι. Μια σημαντική́ διαφορά́ είναι  η υποχρεωτική́ χρήση της μάσκας κατά την διάρκεια της προβολής από́ τους θεατές μέχρι νεωτέρας.

Η πληρότητα αναμένεται να ανέβει στο 75% από́ 65% που ήταν πέρυσι αν και ανά́ δύο θέσεις θα πρέπει να μεσολαβεί κενό́, διάδρομος ή τραπέζι,  οπότε στην πράξη η πληρότητα δε μεταβάλλεται σημαντικά́.

Όσον αφορά τον συγχρωτισμό στο κυλικείο, προκειμένου να αποφεύγεται, καλό́ θα είναι όσοι μπορούν να προσέρχονται εγκαίρως, ενώ δε θα γίνεται διάλλειμα. Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε πως το κυλικείο θα παραμένει ανοιχτό́ κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Η διαμόρφωση του χώρου δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά́. Όσον αφορά τις παρέες περισσοτέρων ατόμων μέσα από́ την ταξιθεσία θα μπορούν να κάθονται σχετικά́ κοντά́.

Σημαντικό το γεγονός της απολύμανσης με όλες τις κοινόχρηστες επιφάνειες να απολυμαίνονται και με την χρήση αντισηπτικού, όπως επιτάσσουν οι κανόνες λειτουργίας. Το γεγονός ότι θα υπάρχει μια προβολή́ την μέρα, συνήθως διευκολύνει την εφαρμογή́ των μέτρων. Όμως ακόμα και τις ημέρες διπλών προβολών όλα θα γίνονται όπως πρέπει για την προστασία και την ασφάλεια όλων μας.

Θα υπάρχει προαγορά του εισιτήριου, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στον γκισέ́ του ταμείου;

Φέτος ένα μέρος των εισιτήριων θα διατίθεται μέσω του viva.gr μέχρι 2 ώρες πριν την προβολή́ για αυτόν που επιθυμεί να το αγοράσει ηλεκτρονικά. Το εκδοτήριο όμως πάντα, τηρώντας τις αποστάσεις, θα λειτουργεί κανονικά για αυτούς που θα το αποφασίσουν την τελευταία στιγμή́.

Τι θα προβληθεί φέτος στις οθόνες του πιο όμορφου καλοκαιρινού́ χώρου;

Και φέτος θα προβληθούν οι καλύτερες ταινίες του καλοκαιριού́, όπως το Nomadland που πήρε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, το Father με τον εκπληκτικό́ Anthony Hopkins, ενώ θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο το κοινό́ όλων των ηλικιών, που μας στηρίζει όλα αυτά́ τα χρόνια.

Μέχρι πoιο μήνα θα μπορεί το κοινό να απολαμβάνει τις αγαπημένες του ταινίες;

Οι προβολές θα συνεχιστούν, όσο το επιτρέπουν οι καιρικές, αλλά́ και οι επιδημιολογικές συνθήκες, με το κοινό λογικά́ να μπορεί να απολαμβάνει τις αγαπημένες του ταινίες, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ποιες οι αλλαγές που προκύπτουν με την παρουσία της ψηφιακής εποχής

Χρόνο με το χρόνο προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε, άλλωστε το επιβάλλουν και οι συνθήκες, μιας και έχουμε περάσει πλέον στην ψηφιακή́ εποχή́ και το φιλμ έχει πια καταργηθεί. Ούτως η άλλως το κοινό́, είτε μέσω ίντερνετ, είτε μέσω διάφορων προβολών, έχει πολλές επιλογές. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε πως κάποιες από́ τις ταινίες δεν είναι νόμιμες και σίγουρα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πώς σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει το κόστος συντήρησης μιας αίθουσας, όπως συμβαίνει με τους χώρους που προβάλλουν νόμιμα ταινίες. Αυτό́ μας κάνει να προσπαθούμε να εξελισσόμαστε και να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας για το κοινό μας, το οποίο δίνει το παρόν κάθε καλοκαίρι στο χώρο μας.

Εν αναμονή για το φετινό «ταξίδι»

Το φετινό «ταξίδι» στις γειτονιές και τις συνοικίες της Πάτρας, από το Δημοτικό Κινητό Κινηματογράφο στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ, αναμένεται να συνεχιστεί φέτος.

Η έναρξη προγραμματίζεται να γίνει, με το άνοιγμα των εταιρειών διάθεσης ταινιών, ενώ στην συνέχεια θα διαμορφωθεί και ολοκληρωμένο το πρόγραμμα, όπως μας τόνισε η πρόεδρος του πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Για ακόμα μια χρονιά η προβολή των ταινιών από τον Δήμο Πατρέων θα επιχειρήσει να αφήσει το στίγμα της και να δημιουργήσει όμορφες μνήμες, πάντα με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους σινεφίλ, οι οποίοι αναμένουν και φέτος με αυξημένη ανυπομονησία να ξεκινήσει και πάλι και να ζήσουν, όμορφα καλοκαιρινά βράδια, συντροφιά με μια δημιουργία της 7ης Τέχνης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα