Πάτρα – Θαλάσσιο μέτωπο: Σε αναμονή των κονδυλίων για την ανάπλαση της παραλιακής – Στις προθέσεις και η δημιουργία skate park δίπλα από το νέο λιμάνι

22.05.2022 / 10:40
anaplasi

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Η ομάδα των μελετητών που θα καταρτίσει την οριστική μελέτη για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Πάτρας έχει συγκροτηθεί και οι πληροφορίες τονίζουν ότι υπάρχει ένα κλίμα συνεργασίας μεταξύ των μελών.

Είναι η ομάδα που προκύπτει από την συνεργασία των τριών αρχιτεκτονικών γραφείων που μοιράστηκαν το δεύτερο βραβείο του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει ο δήμος για το θέμα αυτό, ένας διαγωνισμός που είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο φθινόπωρο, με συμμετοχή ορισμένων εκ των μεγαλυτέρων γραφείων της επικράτειας.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός που υπάρχει για το θέμα της ανάπλασης του θαλάσσιου μετώπου, δεν έχει να κάνει έτσι με τα τρία αρχιτεκτονικά γραφεία και την τελική ομάδα των μελετητών που θα σχεδιάσει την μελέτη που θα κατατεθεί στον φάκελο διεκδίκησης της χρηματοδότησης του έργου, αλλά με τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα δώσουν τα κονδύλια για την υλοποίηση του.

Καθυστερεί το νέο ΕΣΠΑ

Το νέο ΕΣΠΑ καθυστερεί να βγει στον «αέρα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατάσταση που υπάρχει στην Ευρώπη, το κλίμα αβεβαιότητας που έχει φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί εκατέρωθεν ίσως να έχουν ως αποτέλεσμα τους την καθυστέρηση αυτή.

H αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κοινοτικά κονδύλια θα προχωρήσει στις διαδικασίες που χρειάζονται για το νέο ΕΠΣΑ. Κανείς όμως δεν μπορεί να μπει με βεβαιότητα τι ύψος θα έχουν τα κονδύλια αυτά, τι είδους έργα θα αφορούν και αν θα είναι αρκετά «γενναιόδωρα»  στις χρηματοδοτήσεις τους.

Κοντά στα 3,5 εκατ. μόνο η μελέτη

Οι καθυστερήσεις αυτές βάζουν εμπόδια στον χρονοδιάγραμμα των μελετών για την κατάρτιση του οριστικού σχεδίου και στις όλες διαδικασίες που θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι να κατατεθεί ο φάκελος της ανάπλασης που θα διεκδικήσει από το ΕΣΠΑ την υλοποίηση του έργου.

Αξίζει να αναφέρουμε η ανάπλαση θα είναι ένα πολυδάπανο έργο και τα χρηματικά κονδύλια που θα χρειαστούν – χωρίς να μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια για την ώρα από τη στιγμή που δεν υπάρχει οριστικά μελέτη – θα είναι υψηλά.

Μόνο για την συγκρότηση της μελέτης θα χρειαστεί ένα ποσό που θα φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, οπότε το πρόγραμμα ή τα προγράμματα που θα πρέπει να βρεθούν για την ανάπλαση θα πρέπει να εξασφαλίζουν μεγάλα χρηματικά κονδύλια.

Κλίμα αισιοδοξίας και ενθουσιασμός

Παρόλα αυτά το κλίμα συνεργασίας και ο ενθουσιασμός που αποπνέει από τους μελετητές για ένα έργο που αποτελεί πρόκληση για την σταδιοδρομία τους, αλλά και για τα γραφεία τους, διώχνουν τον προβληματισμό αυτόν και τα σύννεφα που υπάρχουν γύρω από την καθυστέρηση του νέου ΕΣΠΑ.

Άλλωστε, η συνάντηση που έγινε προς ημερών παρουσία του δημάρχου Κώστα Πελετίδη, των αντιδημάρχων, των υπηρεσιακών παραγόντων, των μηχανικών του δήμου, αλλά και της ομάδας μελετητών που θα καταρτίσει την οριστική μελέτη, έγινε μέσα σε ένα αισιόδοξο κλίμα.

Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν η άμεση υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος ετοιμασίας των μελετών, έτσι ώστε να επισπευσθούν όσο αυτό είναι δυνατόν οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση του έργου και ο δήμος να είναι από κάθε πλευρά πανέτοιμος όταν βγει στον «αέρα» το νέο ΕΣΠΑ. 

Με ενιαίο χαρακτήρα και ύφος η ανάπλαση

Ο χαρακτήρας του έργου δεν αλλάζει και θα είναι σύμφωνος με τους όρους του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, βάση των οποίων κατατέθηκαν και οι μελέτες των τριών ομάδων που μοιράστηκαν το δεύτερο βραβείο.

Η παραλιακή ζώνη θα είναι ένας τεράστιος χώρος μπροστά από τη θάλασσα, με δωρεάν πρόσβαση για τους πατρινούς, για αναψυχή, ψυχαγωγία και άθληση. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς η εμπορική χρήση των χώρων παραλιακού μετώπου δεν έχουν καμία θέση στην κατεύθυνση της ανάπλασης και του έργου που θέλει να αφήσει στην Πάτρα ο δήμος.

Η μελέτη και το έργο της ανάπλασης θα έχει έναν ενιαίο χαρακτήρα, ωστόσο, είναι θέμα των μελετητών αν θα κατανείμουν τους χώρους της παραλιακής ζώνης, κάνοντας τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις τους για κάθε ξεχωριστό κομμάτι ο καθένας.

Ο χώρος και οι τρεις τμηματικές ζώνες

Η παραλιακή ζώνη που έχει μπει στο σχέδιο της ανάπλασης ξεκινά από το ύψος του Γλαύκου (νέο λιμάνι) και καταλήγει στον Μειλίχιο (κοντά στο ύψος του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς).

Δεν περιλαμβάνεται σε αυτή το κομμάτι Αγίου Νικολάου – Θεσσαλονίκης (έχει παραμείνει στο ΟΛΠΑ για εμπορική χρήση μέχρι να προχωρήσει η δημιουργία του εμπορικού λιμανιού) και αυτό της Μαρίνας (δηλαδή από το Θεατράκι και τα μαγαζιά της Ηρώων Πολυτεχνείου) για το οποίο θα υπάρξει ξεχωριστός διαγωνισμός για την μετατροπή του σε τουριστικό λιμένα.

Οπότε τα τρία βασικά κομμάτια της ανάπλασης, αν ήθελε να προχωρήσει κάποιος σε κατανομή του χώρου είναι αυτά του Νοτίου Πάρκου – Ιχθυόσκαλας, Γούναρη – Μώλος Αγίου Νικολάου και αυτό που ξεκινάει από το ύψος του ΙΟΠ καταλήγοντας στο ύψος του πρώην κολυμβητηρίου, εκεί δηλαδή που είναι να δημιουργηθεί το βόρειο πάρκο.

Οι επιμέρους προτάσεις – προθέσεις

Σε ότι αφορά τις προθέσεις και τις επιμέρους προτάσεις η μελετητική ομάδα βλέπει με θετικό μάτι την δημιουργία ενός skate park στον χώρο δίπλα από το νέο λιμάνι, αλλά και τη διαμόρφωση γηπέδων στον κομμάτι αυτό, ενώ θετική είναι στη δημιουργία πεζογέφυρων που θα ενώνουν την παραλιακή ζώνη με τον κυματοθραύστη (είτε στο ύψος της Γούναρη, είτε στο ύψος το μώλου).

Το σύνολο σχεδόν των κτιρίων που υπάρχουν στο κομμάτι Γούναρη – Αγίου Νικολάου θα κατεδαφιστούν και μαζί με αυτά το ετοιμόρροπο  κτίριο των υπηρεσιών λιμένα για το οποίο στην θέση του θα εγκατασταθεί τοπόσημο ύστερα από ξεχωριστό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η ενιαία μελετητική ομάδα αποτελείται από τους εξής  αρχιτέκτονες Αλέξανδρο Βαζάκα, Ελευθερία Δισλή, Δημήτριο Ζησιμόπουλο, Αναστασία Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνο Πετράκο, Αλέξιο Τζομπανάκη και Βενετία Τσακαλίδου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα