Κάθε χρόνο και νωρίτερα ο τρύγος στην Ελλάδα

02.12.2020 / 18:23
shutterstock

Όλο και πιο νωρίς μέσα στον Αύγουστο αντί για τον Σεπτέμβριο, διεξάγεται πλέον η διαδικασία του τρύγου στις εγχώριες αμπελουργικές περιοχές. Η μετατόπιση του βλαστικού κύκλου, κατά τουλάχιστον 15 ημέρες που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, είναι η πρώτη απτή επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στον ελληνικό αμπελώνα.

Έρευνα που διεξάγεται από τα τμήματα Αμπελουργίας, Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Α.Π.Θ, έχει δείξει πως η θερμοκρασία στη χώρα μας έχει αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια έως και 2,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ μεταβολές διαπιστώνονται και στην ένταση και την περιοδικότητα των καιρικών φαινομένων.

 Το αρνητικό ισοζύγιο της συντελούμενης κλιματικής μεταβολής ενισχύει και η μείωση των υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων, τα οποία σε περιοχές όπως η Επανομή Θεσσαλονίκης έχουν υποχωρήσει έως και πάνω από 10 μέτρα. Λύση σε αυτού του είδους τα προβλήματα, σύμφωνα με τους αμπελουργούς και την επιστημονική κοινότητα, μπορούν να δώσουν οι γηγενείς ποικιλίες, όπως το ξινόμαυρο Νάουσας, το Αγιωργίτικο Νεμέας ή το ασύρτικο Σαντορίνης, που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στην Ελλάδα και πλέον αποτελούν και εμπορική τάση στη διεθνή αγορά.

 Εφόσον η άνοδος της θερμοκρασίας επιβεβαιώσει το απαισιόδοξο σενάριο, τότε στο τέλος του αιώνα η αμπελοκαλλιέργεια ίσως χρειαστεί να κάνει και άλλες προσαρμογές.

Εκτός από τις γηγενείς ποικιλίες, έναντι των ξενικών, ευνοημένες από την κλιματική αλλαγή αναμένεται να είναι και οι ερυθρές σε σχέση με τις λευκές.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα