To γεγονός ότι τριάντα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας «κόπηκαν» από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα συνεχίσουν την λειτουργία τους είναι ένα φαινόμενο που φανερώνει δύο πράγματα:
Από την μία ότι ο κόσμος και ειδικότερα τα νέα ζευγάρια εγκαταλείπει για τα καλά τα χωριά της περιφέρειας και την ύπαιθρο και έρχεται για να μεγαλώσει τα παιδιά του στα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδος.
Από την άλλη φανερώνει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας που και στην Δυτική Ελλάδα, είναι αρκετά μεγάλο, κάτι που εύκολα το αντιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί, κυρίως αυτοί των νηπιαγωγείων και των δημοτικών που έχουν την εικόνα της προηγούμενης χρονιάς και την συγκρίνουν με την επόμενη.
«Κάθε χρόνο τα πρωτάκια στις τάξεις του δημοτικού γίνονται ολοένα και λιγότερα» αναφέρουν οι δάσκαλοι στις μεταξύ τους συζητήσεις. Αυτό είναι μια διαπίστωση κοινή που δεν αφορά μόνο τα μικρά σχολεία της επαρχίας, αλλά και τα μεγάλα σχολεία, αυτά που βρίσκονται στα αστικά κέντρα, αλλά και στις πολυπληθείς συνοικίες.
Στην Αχαΐα θα μείνουν κλειστά συνολικά εξαιτίας της έλλειψης μαθητικού δυναμικού συνολικά οχτώ σχολεία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ΦΕΚ για τη χρονιά 2023 -2024, στην Αχαΐα έκλεισαν το 35ο Νηπιαγωγείο Πατρών και το 3ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς καθώς και τα Νηπιαγωγεία Οβρυάς, Τυφλών, Κάτω Αχαΐας και το Νηπιαγωγείο Εκπαίδευσης Παιδιών στο φάσμα αυτισμού. Από δημοτικά σχολεία, έκλεισαν το Ζήριας «Γ. Κουτσοχέρα» και Μεγανίτη στο Αίγιο, καθώς και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Πάτρας.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, μέχρι το 2035 θα έχουν «εξαφανιστεί» 430.000 μαθητές, το 1/3 όσων φοιτούν σήμερα. Από την περυσινή και φετινή χρονιά άρχισε να αποτυπώνεται για τα καλά η δραματική πτώση των γεννήσεων στη λειτουργία του γυμνασίου, ενώ το ίδιο θα συμβεί στα λύκεια από το 2025 και μετά, και στα πανεπιστήμια από το 2028 και μετά. Εάν δεν αντιστραφεί η κατάσταση, το ΙΟΒΕ υπολογίζει ότι μέχρι το 2035 ο συνολικός αριθμός μαθητών στα σχολεία θα έχει μειωθεί σε 1.050.000, έναντι 1.480.000 το 2008.