Καταγγελία για πιθανή θρόμβωση σε 45χρονη μετά από Johnson & Johnson – Το σχόλιο Βασιλακόπουλου

24.05.2021 / 8:48
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Johnson_emvolio

Σε προσωρινό πόρισμα για τα τρία περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη μετά το εμβόλιο της AstraZeneca κατέληξε η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, με τους επιστήμονες να καταλήγουν σε πιθανή συσχέτιση του εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων του 35χρονου και της 44χρονης που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασικαλόπουλος, μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA”, συνέστησε υπομονή μέχρι το πόρισμα να επικοινωνηθεί από επίσημα χείλη. Ανέφερε ότι το σύνδρομο που παρουσιάστηκε, παρουσιάζεται σπανίως με τα εμβόλια των αδενοϊών και πως για να διαπιστωθεί συσχέτιση χρειάζεται συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια.

Καταγγελία για θρόμβωση σε 45χρονη από τη Θήβα που εμβολιάστηκε με Johnson & Johnson
Στην εκπομπή μία γυναίκα αναφέρθηκε στην περίπτωση της αδερφής της που έπαθε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.

“Η αδερφή μου στις 10 Μαϊου έκανε το εμβόλιο της Johnson, στις 17 εισήχθη στο νοσοκομείο της Θήβας όπου διαπιστώνεται γαστρεντερίτιδα. Στις 20 αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει θρόμβωση και μπαίνει στον Ευαγγελισμό όταν διαπιστώνεται θρόμβωση στο πόδι, πνευμονική εμβολή και εξελικτικά εσωτερική αιμοραγία στο νεφρό και το στομάχι. Μετά από 17 ώρες μπήκε στην εντατική. Μου ανακοίνωσαν ότι η ζωή της κρέμεται σε μια κλωστή. Τώρα η κατάσταση της υγείας της κρίνεται δυνητικά επικίνδυνη. Είναι 48 ετών με κινητικό πρόβλημα, αλλά εξετάσεις μικρού παιδιού”, ανέφερε συγκεκριμένα.

“Ένας άνθρωπος με μειωμένη κινητικότητα, είναι βασικός υποψήφιος για να κάνει θρομβώσεις. Όλοι οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων. Αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί ανεξαρτήτως εμβολίου. Από την εμπειρία παγκοσμίως που είναι 110 εκ. δόσεις εμβολίου και 400 περιστατικά, δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου”,υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σημείωσε ωστόσο ότι “πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς η συγκεκριμένη περίπτωση” και ξεκαθάρισε ότι, “μετά από εμβόλια θα δούμε θρομβώσεις, δεν σημαίνει ότι θα φταίει το εμβόλιο για όλες τις περιπτώσεις. Για κάποιες με συχνότητα 1 στις 150.000 με 200.000 θα φταίει το εμβόλιο”.

Όπως είπε, δεν έχει βρεθεί κάποιος προδιαθεσικός παράγοντας ή νόσος εξετάζοντας όλα τα περιστατικά των θρομβώσεων που σχετίστηκαν με το εμβολιο.

Η γυναίκα ανέφερε ότι: “Είχα ρωτήσει και είχαν πει ότι προχωράμε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”. “Οι γιατροί μιλούν με τα επιστημονικά δεδομένα”, απάντησε ο καθηγητής.

Ενώ για το θέμα της ηλικίας, σημείωσε ότι το κάθε κράτος αποφασίζει περίπου ό,τι θέλει και πως “ο κόσμος πρέπει να ακούει τους ειδικούς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Φαρμάκων, που έχουν κρίνει τον κίνδυνο και το όφελος που είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο”.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα