Καρκίνος και δυσοσμία – Ασφυκτική ατμόσφαιρα πέριξ του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας από τη μη καύση του βιαερίου- «Δεν αντέχουμε. Πεθαίνουμε»

14.01.2021 / 8:03
λυμματα-2

Toυ Αλέξανδρου Κογκόλη

«Δεν αντέχουμε άλλο τη δυσοσμία και τον καρκίνο. Πεθαίνουμε». Είναι λίγα λόγια από τα όσα δηλώνουν με απόγνωση, στο «Νεολόγο», κάτοικοι της Ξερόλακκας, αφού το πρόβλημα που έχει προκύψει με το βιοαέριο προστίθεται στο μακρύ κατάλογο της ταλαιπωρίας τους.

Τι συμβαίνει; Ο εργολάβος που έχει επιφορτιστεί με τη δημιουργία του δικτύου για την καύση του βιοαερίου, που παράγεται από την αποδόμηση των σκουπιδιών, έχει αφήσει το έργο ημιτελές, αφού δεν έχει πληρωθεί.

Στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Ξερόλακκας, υπάρχουν 25 γεωτρήσεις για την αποδέσμευση του βιοαερίου που παράγουν τα απορρίμματα. Ωστόσο, ο μηχανισμός για την καύση του βιοαερίου είναι ανενεργός, όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», ο εργολάβος, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και covid-19, δεν έχει πληρωθεί για το χρονικό διάστημα έως τα τέλη του 2020. Ως εκ τούτου, το βιοαέριο δεν καίγεται, βγαίνει από τις ανοιχτές τρύπες της γεώτρησης και προκαλεί έντονη δυσοσμία στην ατμόσφαιρα, ενώ παράγει τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών.

Και σαν να μην έφτανε η έντονη δυσοσμία, υπάρχει και το πρόβλημα με τα στραγγίδια από τα απορρίμματα του ΧΥΤΑ. Τα υγρά υπολείμματα των απορριμμάτων, κανονικά, διοχετεύονται σε δεξαμενές, ωστόσο, η σωλήνα είναι μικρής διατομής και δεν υπάρχει ρύθμιση της βάνας, με αποτέλεσμα το φρεάτιο να υπερχειλίζει και να υγρά υπολείμματα να καταλήγουν στο δρόμο, ιδιαίτερα τις βροχερές ημέρες.

Η ολοκλήρωση του έργου ανήκει στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αρχής, αφού είχε ξεκινήσει πριν τη δημιουργία του νέου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Αχαΐας, τον ΣΥΔΙΣΑ. Υπάρχει σχετική προγραμματική σύμβαση για ολοκλήρωση, μετά από παράταση, το Νοέμβριο του 2021.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Ασπράγκαθου, «για έναρξη των εργασιών με το άνοιγμα του καιρού», δηλαδή την άνοιξη και με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί χρόνος -τουλάχιστον τεσσάρων μηνών – για την ολοκλήρωσή τους, οι κάτοικοι θα συνεχίσουν για μήνες να ταλαιπωρούνται.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΟΤΣΙΝΙΔΗΣ: Το βιοαέριο όταν δεν καίγεται μπορεί να παράγει καρκινογόνες ουσίες

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Λεοτσινίδη, Χημικό, Αναπληρωτή Καθηγητή Υγιεινής, Διευθυντή του Εργαστηρίου Υγιεινής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, «κατά τη αποδόμηση των σκουπιδιών παράγονται ουσίες, χημικές ενώσεις. Το βιοαέριο όταν δεν καίγεται μπορεί να παράγει τοξικές ουσίες, καρκινογόνες ή και τα δύο μαζί».

Δ. ΚΑΤΣΑΡΙΩΤΗΣ: «Μας τρώει τις ζωές»

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο. Η δυσοσμία είναι αφόρητη. Δεν ζούμε αξιοπρεπώς. Μυρίζει τόσο πολύ το βιοαέριο, σε σημείο λιποθυμίας. Μας τρώει τις ζωές μας ο καρκίνος εδώ και αυτό το πρόβλημα είναι ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα για εμάς. Το βιοέριο πρέπει να καίγεται, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο», τονίζει εκ μέρους των κατοίκων της Ξερόλακκας ο Δημήτρης Κατσαριώτης.

ΝΙΚΟΣ ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΣ: «Θα ολοκληρωθεί σύντομα»

«Το έργο θα ολοκληρωθεί σύντομα. Λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και διαδικασιών, στο μεταβατικό στάδιο της δημιουργίας του ΣΥΔΙΣΑ (Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας) από τον ΦΟΔΣΑ δεν πληρώθηκε ο εργολάβος και σταμάτησαν οι εργασίες. Όταν ανοίξει ο καιρός, γιατί τον χειμώνα τέτοιες εργασίες είναι δύσκολες, θα συνεχιστεί το έργο. Πάντως, σε μικρό χρονικό διάστημα από την επανέναρξη θα τελειοποιηθεί», δηλώνει στο «Νεολόγο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Ασπράγκαθος.

Οι γεωτρήσεις στην Ξερόλακκα

Η γεώτρηση με τον σωλήνα, όπου μέσα κανονικά θα έμπαινε το λάστιχο που θα οδηγούσε το βιοαέριο για καύση στον πυρσό

Το μηχάνημα και ο πυρσός που καταλήγει το βιοαέριο, μέσα από τα σωληνάκια κάθε γεώτρησης, για να καεί.

Όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα (1), υπάρχουν 25 γεωτρήσεις στην Ξερόλακκα. Τα σωληνάκια που κανονικά έπρεπε να έχουν μπει στο εσωτερικό του μαύρου σωλήνα, που εξέχει της γεώτρησης (εικόνα 2),  δεν έχουν τοποθετηθεί. Θα συνδέονταν με τον μηχανισμό όπου υπάρχει ο πύρος που καίει το βιοαέριο (εικόνα 3). Αξίζει δε να σημειωθεί πως, τα μηχανήματα αυτά είναι ανενεργά.

Τα στραγγίδια από τα απορρίμματα του ΧΥΤΑ καταλήγουν στον δρόμο και ρυπαίνουν την περιοχή και τον υδροφόρο ορίζοντα

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα