Αχαΐα: «Κανονικότητα, με σταθερή οικονομία» – Η επιλογή της αγοράς πάνω από την κάλπη

11.06.2023 / 10:00
ekdromi-stin-patra-weekend-stin-poli-poy-den-koimatai-schedon-pote

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

Σταθερότητα… ψηφίζουν οι εκπρόσωποι της τοπικής οικονομίας, με φόντο τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, υπό τη σκέψη μάλιστα για νέα εκλογική διαδικασία εάν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία για τη ΝΔ. Με δεδομένο ότι ένα αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον και μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας, ψυχολογικής και ουσιαστικής, -και-στον οικονομικό χώρο, γίνεται σαφές πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Μετά από μία περίοδο βελτίωσης των οικονομικών δεικτών στη χώρα, έχοντας περάσει από… χίλια κύματα, με την παρατεταμένη οικονομική κρίση, τα απόνερα του κορωνοϊού στην οικονομία και την ενεργειακή κρίση, οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι δεν επιτρέπονται, ανεξαρτήτως πολιτικού χρωματισμού, πειραματισμοί, παλινωδίες και άγονες, μακρόσυρτες  αντιπαραθέσεις, με επιπτώσεις στην οικονομία, κάτι που… μετέδωσαν και οι ψηφοφόροι στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Επιπροσθέτως, το σύνολο των εκπροσώπων της τοπικής οικονομίας, υποστηρίζει ότι, ναι μεν η ακρίβεια έχει κάνει απολύτως αισθητή την παρουσία της στη χώρα, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των πολιτών, όμως δεν διαφαίνεται περαιτέρω ανοδική της πορεία, μιας και καταγράφεται σταθερότητα τιμών. Η αγορά είναι «καθισμένη» όπως χαρακτηριστικά λέγεται στη γλώσσα των οικονομικών παραγόντων, όμως κυριαρχεί η αισιοδοξία για το μέλλον. Σύμμαχος σε αυτό και τα έσοδα από τον φετινό τουρισμό, τα οποία ως φαίνεται θα αυξηθούν, τοπικά και πανελλαδικά, τόσο σε σύγκριση με το 2022, όσο με τη χρονιά πριν τον κορωνοϊό, το 2019.

«Σε καλή κατεύθυνση, αλλά με βελτιώσεις»

«Δεν μπορώ να πω ότι δεν είμαι αισιόδοξος, από τη γενική εικόνα της οικονομίας, αντιθέτως. Κινούμαστε σε καλή κατεύθυνση, στην οποία πρέπει να συνεχίσουμε, παρά τις έντονες δυσκολίες και το ασταθές –σε αρκετές περιπτώσεις- παγκόσμιο περιβάλλον. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να βελτιωθούμε περαιτέρω, με τη συνδρομή και της Ευρώπης και ότι υπάρχουν περιθώρια για παρατεταμένες εκλογικές περιόδους και αντιπαραθέσεις που δεν επιτρέπουν στη χώρα να προχωρήσει. Ας αναλογιστούμε ότι όταν είμαστε σε προεκλογική περίοδο σταματούν οι υπογραφές χρηματοδοτήσεων, «παγώνουν» σχέδια και έργα  και δεν εκτελούνται στόχοι, όπως στην κανονική περίοδο», τονίζει στο «Νεολόγο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του ΕΦΕΠΑΕ, Πλάτων Μαρλαφέκας.

Αχαΐα: «Κανονικότητα, με σταθερή οικονομία» - Η επιλογή της αγοράς πάνω από την κάλπη 6

«Να μπούμε γρήγορα στην κανονικότητα»

«Η χώρα θα πρέπει να έχει σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25 Ιουνίου. Δεν υπήρξε γενικότερη αποσταθεροποίηση στην οικονομία παρά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, όμως αυτή δεν είναι η κανονικότητα, στην οποία πρέπει να μπούμε γρήγορα, πολλώ δε μάλλον με τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Είναι «καθισμένη» η αγορά, υπήρξαν ετερόκλητες δραστηριότητες προεκλογικά, αλλά όπως φαίνεται μετά τις δεύτερες εκλογές θα υπάρξει σταθεροποίηση κι αυτό είναι ικανοποιητικό, χωρίς να μπαίνω στο κομματικό σκέλος», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής του νομού Αχαΐας, Τάσος Γιατράς.

Αχαΐα: «Κανονικότητα, με σταθερή οικονομία» - Η επιλογή της αγοράς πάνω από την κάλπη 7

«Σταθερό πλέον περιβάλλον στις τιμές»

Με τη σειρά, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Χάρης Ανδρικόπουλος, αναφέρει στο «Νεολόγο»: «Θέλουμε σταθερότητα μετά τις δεύτερες εκλογές –ανεξαρτήτως κομματικού χρωματισμού-  και όχι ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης. Διατηρούμε την αισιοδοξία μας για το μέλλον, όμως δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης και ανάταξης της οικονομίας. Σε σχέση με τις τιμές υπάρχει πλέον σταθερότητα. Είναι μεν υψηλότερες σε σχέση με την περίοδο πριν από 2 χρόνια, όμως δεν φαίνονται νέες αυξήσεις στον ορίζοντα, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως θετικό».

Αχαΐα: «Κανονικότητα, με σταθερή οικονομία» - Η επιλογή της αγοράς πάνω από την κάλπη 8

«Διατηρώ την αισιοδοξία μου»

Κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, Κωνσταντίνο Ζαφειρόπουλο: «Η αγορά περνάει δύσκολες ώρες. Η κατάσταση χειροτερεύει πάντα στις εκλογές και πολύ περισσότερο όταν ο προεκλογικός χρόνος είναι ευρύς. Ως εκ τούτου, θα ήταν απευκταίο ένα τέτοιο σενάριο. Διατηρώ την αισιοδοξία μου, τόσο για άμεση πολιτική, όσο και οικονομική σταθερότητα, με τη νέα κυβέρνηση να έχει πολλά και δύσκολα ζητήματα να διαχειριστεί.  Προπαντός, ζητάμε στήριξη του κλάδου μας, μέτρα ανακούφισης για τα χρέη και τις εισφορές μας και επιπλέον στήριξη των πολιτών ώστε να αυξηθεί η αγοραστική τους δύναμη. Με σαφή, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό όπου θα εμπεριέχονται όσα στέρεα και δομημένα έχουμε προτείνει».

Αχαΐα: «Κανονικότητα, με σταθερή οικονομία» - Η επιλογή της αγοράς πάνω από την κάλπη 9

«Αφίξεις επιπλέον τουριστών»

Στην παραπάνω συνθήκη, προστίθενται τα αισιόδοξα στοιχεία που παραχωρεί στο «Νεολόγο» ο Γιώργος Τελώνης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων στη Δυτική Ελλάδα. Οι αφίξεις τουριστών στην περιφέρεια, βάσει κρατήσεων για όλο το καλοκαίρι του 2023, θα είναι αυξημένες όχι μόνο σε σχέση με το 2022, αλλά και με το 2019. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφεται αύξηση αφίξεων της τάξης του 20% στο λιμάνι της Πάτρας, συγκριτικά με το 2022 και 25% σε Άραξο και Άκτιο. Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, «η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται σε στάδιο τουριστικής ανάπτυξης, γεγονός που δημιουργεί ένα ευοίωνο πλαίσιο. Ωστόσο, στόχος είναι να παραμένουν στη Δυτική Ελλάδα περισσότεροι από τους τουρίστες που αφικνούνται -κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται- και όχι να έχουν άλλον  προορισμό». Τέλος, κατά τον Πρόεδρο των Τουριστικών Γραφείων, «στην αύξηση του τουρισμού θα βοηθήσουν και οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες που θα δημιουργηθούν, σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, συνδράμοντας περαιτέρω αυτές της Ηλείας».

Αχαΐα: «Κανονικότητα, με σταθερή οικονομία» - Η επιλογή της αγοράς πάνω από την κάλπη 10

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα