Καλομοίρα Κοντογιώργη: «Όταν χορεύω νιώθω πληρότητα – Μετέτρεψε το πάθος της σε επάγγελμα»

19.06.2021 / 11:40
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
KALOMOIRA 1

Η Καλομοίρα Κοντογιώργη είναι χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού. Θεωρείται από τις καλύτερες στην Πάτρα, έχοντας σπουδάσει αυτό που κάνει, φροντίζοντας να έχει μια συνεχής εκπαίδευση, έτσι ώστε να μπορεί να εξελίσσεται. Ομως ο χορός δεν είναι το μοναδικό της ενδιαφέρον. Το διάστημα αυτό βρίσκεται στη Σάμο, όπου εξασκεί τη δεύτερη ιδιότητά της, αυτή της Παιδαγωγού. Διδάσκει σε προσφυγόπουλα και φροντίζω ασυνόδευτα παιδιά.
Τι είναι αυτό που σε ώθησε στον χορό και σε έκανε να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτόν;
Η γνωριμία μου με τον κόσμο του χορού ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία και ένιωσα αμέσως συνεπαρμένη. Το να ασχοληθώ επαγγελματικά με το χορό ήταν μια βαθιά μου επιθυμία που φάνταζε όμως την περίοδο εκείνη σαν ανέφικτο όνειρο, ιδιαίτερα όταν ζεις στο περιοριστικό περιβάλλον της επαρχίας. Ωστόσο ποτέ δεν έπαψα να σκέφτομαι το χορό κι έτσι όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Παιδαγωγικό ήμουν αποφασισμένη να κυνηγήσω το όνειρό μου. Η προσπάθεια μου απέδωσε καρπούς και παρά τις δυσκολίες κατάφερα να μετατρέψω το πάθος μου σε επάγγελμα, κάτι για το οποίο νιώθω ευγνώμων και τυχερή.
Αν σε ρωτούσαν τι είναι ο χορός για σένα και σου έλεγαν να απαντήσεις μόνο με μία φράση τι θα τους έλεγες;
Ταξίδι προς το όνειρο.
Τι προσφέρει ο χορός στην διαμόρφωση και στον χαρακτήρα ενός παιδιού;
Μέσα από τον χορό, τα παιδιά γυμνάζονται διασκεδάζοντας. Έτσι, μαθαίνουν να αγαπούν τη σωματική άσκηση γνωρίζοντας παράλληλα πόσο σημαντική είναι για το σώμα τους. Εκτός όμως από την καλή φυσική κατάσταση, ο χορός συμβάλλει και στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού, ενισχύοντας την κοινωνικότητα και την αυτοπεποίθησή του, διδάσκοντας του τον σεβασμό προς τον εαυτό του και τους άλλους και του μαθαίνει την έννοια της πειθαρχίας.
Από ποιο είδος χορού θα συμβούλευες ένα παιδί να κάνει τα πρώτα του βήματα στον χορό και γιατί;
Το είδος χορού που έχει πολλά σωματικά οφέλη και αποτελεί μια καλή βάση για τη μετέπειτα χορευτική πορεία είναι το κλασσικό μπαλέτο. Περιλαμβάνει ασκήσεις που βελτιώνουν την στάση του σώματος και τον συντονισμό των μελών του, καθώς και την αίσθηση του ρυθμού και της μνήμης.
Τελευταίως βλέπουμε αρκετό κόσμο να ασχολείται περισσότερο με τον χορό. Που νομίζεις ότι οφείλεται;
Ο χορός σημαίνει ζωή, ζωντάνια, δημιουργία, έμπνευση και τον έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη, τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης. Κάθε άνθρωπος επιλέγει να χορέψει για διαφορετικούς λόγους: για να κοινωνικοποιηθεί, για να εξασκήσει ένα χόμπι, για να γυμναστεί, για να βελτιώσει την υγεία του, για να τονώσει την αυτοπεποίθησή του, για να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του, και για πολλούς άλλους λόγους.


Ποια η διαφορά νοοτροπίας στο χορό σε Ελλάδα και εξωτερικό;
Έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια χορού εντός και εκτός Ελλάδας, γιατί είναι πολύ σημαντικό μέρος του επαγγέλματός μου. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις δυνατότητες εξέλιξης που έχει η Ελλάδα με αυτές που έχει το εξωτερικού, άρα σαφώς και υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση όσον αφορά τη νοοτροπία του χορού. Ο χορός αρχίζει και αποκτά υπόσταση στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού, υπάρχουν σημαντικές ανεπάρκειες και ελλείψεις.
Πέρα από τα μαθήματα χορού. Σε ενδιαφέρει ο χορός ως παραστατική τέχνη ως ένα κομμάτι στον χώρο του θεάματος. Τι έχεις κάνει πάνω σε αυτό;
Αρχικά η κάθε εμφάνιση στη σκηνή για εμένα είναι ο λόγος για τον οποίο η ψυχή, το μυαλό και το σώμα εργάζονται καθημερινά για να πετύχουν την μεγαλύτερη δυνατή προσωπική εξέλιξη.
Την στιγμή που χορεύω στη σκηνή λοιπόν, νιώθω πληρότητα και ευγνωμοσύνη που υπηρετώ την τέχνη του χορού και το κοινό, με το οποίο υπάρχει μια διαρκείς αλληλεπίδραση και επικοινωνία.
Μπορεί ένας επαγγελματίας χορευτής στην Ελλάδα να επιβιώσει αποκλειστικά από τον χώρο του θεάματος;
Δεν είναι εύκολο να βιοποριστείς από τον χορό και τη χορογραφία στη χώρα μας. Το εισόδημα προέρχεται, κατά βάση, από τη διδασκαλία χορού. Τις περισσότερες φορές τρέχεις μέσα στην ημέρα σε διαφορετικούς χώρους εργασίας για να συγκεντρώσεις έναν αξιοπρεπή μισθό.
Η Πάτρα έχει περιορίσει τις φιλοδοξίες και τα όνειρα που έχεις πάνω στον χορό;
Αγαπώ πάρα πολύ την Πάτρα και θέλω μέσω της τέχνης αυτής να προσθέσω το δικό μου καλλιτεχνικό λιθαράκι. Παρά τις όποιες δυσκολίες, έχω διαπιστώσει ότι σε βάθος χρόνου η κοινότητα της Πάτρας προάγει αυτούς που έχουν ζήλο και μεράκι γι’ αυτό που κάνουν. Ωστόσο, θα ήθελα να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον τομέα του χορού και των τεχνών γενικά.
Πες μου τα αγαπημένο σου είδος χορού και γιατί;
Το αγαπημένο μου είδος χορού, είναι το λάτιν, στο οποίο εξειδικεύτηκα και αγαπώ πάρα πολύ. Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για μένα, καθώς απαιτεί το συνδυασμό πολλών πραγμάτων.
Κ.Α.
(φωτογραφική επιμέλεια Γιάννης Σαρηγιάννης)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα