Καλοκαιρινές Επιθυμίες: Το δάσος ως καταφύγιο

15.06.2024 / 11:30
20120912125615-7d3e8edb-me

Η φυσιολατρική ανάγκη και το οικολογικό χνάρι της ευεξίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αυτές τις ώρες που το καλοκαίρι δείχνει από νωρίς τις προθέσεις του, πληθαίνουν τα σενάρια για θερμικές επιδρομές και πυρκαγιές που θα δώσουν ακόμα μια γερή κλωτσιά στο οικοσύστημα. Τα ταξίδια στο παρελθόν βοηθούν ώστε να πάρεις ανάσα και να αναστοχαστείς. Ένα χρονογράφημα που δημοσιεύεται στον «Ν», στις 9 Ιουνίου του 1934 έχει τον απλούστερο των τίτλων –«Ευχάριστες στιγμές»- αλλά και τόση ζωτική σημασία με τη θλιβερή αντιπαραβολή του σήμερα.

Λίγες ώρες με τη φύση

 «Λέγεται και γενικώς πιστεύεται πως υπάρχουν στη ζωή των ανθρώπων στιγμές οι οποίες λόγω της ωριμότητας των και της ποικιλίας ευχαρίστων εντυπώσεων και εικόνων, χρησιμεύουν στο απώτερο μέλλον ως φάροι που εμπνέουν την πίστιν προς την εργασίαν, την αυτοπεποίθηση δια την κατανίκησιν των παρουσιαζόμενων δυσκολιών της ζωής και ότι η αναμνησίς των μας καθοδηγεί να διερχόμεθα κάπως ανετότερα και ευκολότερα της καταιγίδες, και να προχωρώμεν με θάρρος και εμπιστοσύνην τον δύσκολο πλουν της ζωής…

Τας τελευταίας ημέρας υπό μερικών καλών φίλων, που έχουν έμφυτον την κλίση δια την αγάπη προς τη φύσιν και την μεγάλην επιθυμία να ασχολούνται και απολαμβάνουν συνάμα των μυστηριωδών θέλγητρων που αυτή προσφέρει, ερρίφθη η ιδέα να πηγαίνωμεν τακτικά τας πρωινάς ώρας εις το δάσος των Πατρών. Οφέιλω εις αυτούς χάριτας δια την ωραίαν πρωτοβουλία των και για τις θαυμάσιες ώρες που πέρασα και περνώ μαζί των εκεί… Κολακεύομαι να πιστεύω πως γνωρίζω τα περισσότερα αξιοθέατα μέρη του τόπου μας. Η θέα που έχει κανείς όμως από το Κάστρο και το υπέροχον δασύλλιον των Πατρών είναι μια από τας ωραιοτέρας που συναντά και έγινε κλίμα ότι οι περισσότεροι των κατοίκων την αγνοούν, λαμβάνω δε παράδειγμα από τον εαυτόν μου»

Μυσταγωγία

«Πρωί πρωί, το πρωινό αγιάζι μας προσφέρει την πρώτη ευχάριστη έκπληξη και αισθανόμεθα να αναπνέομεν εύκολα και ευχάριστα. Η ιδέα της μικράς πορείας που πρέπει να κάμωμεν και των καλών ασφαλώς εντυπώσεων που μέλλει να γνωρίσωμεν, μας προδιαθέτει άριστα και σ΄όλων την έκφραση είναι διάχυτος η χαρά. Το άφθονο χιούμορ και τα απαραίτητα φιλικά πειράγματα μας βρίσκουν χωρίς να το καταλάβωμεν δίπλα στα πεύκα, απέναντι από το επιβλητικό κάστρο και σε μια χλοερή κορυφή αυτού του μικρού βουνού. Ησυχία απόλυτος βασιλεύει. Μόνον ακούεται το ελαφρύ θρόισμα των πεύκων που κινούνται από το πρωινό δροσερό αεράκι και το κελάηδημα μερικών πουλιών, τα οποία ξαφνιάζονται από την παρουσία μας εκεί. Τραγουδούν ωραία, άλλα μεν ευχάριστους σκοπούς και άλλα κάτι παθητικούς σκοπούς που κάποια δόσις πόνου νομίζεις πως τα κατέχει. Φαίνεται πως και αυτά έχουν τα βάσανα των, τις περιπλοκές των».

Μια ομορφιά ολούθε

«Η θέα από τη θέσι αυτού του πυκνοφυτεμένου λόφου είνε μεγαλειώδης. Ανάμεσα στα πεύκα σ΄ ένα περιβάλλον υπέροχον, που αυτές τις ανοιξιάτικες ώρες με τη γύρω οργιαστική άνθηση, εκεί που τα απειράριθμα ανθισμένα δένδρα σκορπίζουν άπληστα τα μύρα των και κάμνουν την ατμόσφαιρα γλυκιειά, νοιώθουμε προς στιγμήν πως ευρισκόμαστε σε μυθικούς παραδεισένιους κήπους. Πίσω μας ακριβώς ο Παναχαϊκός στέκει υπερήφανος και με κάποιον εγωισμό για την εξαιρετική του θέση και μεγαλοπρέπεια. Κάτω από τους πρόποδας απλώνεται έως τη θάλασσα η απέραντος πλούσια πεδιάς και κατά διαστήματα διακρίνονται σκορπισμένα τα διάφορα χωριά που μόλις ξεχωρίζουν μέσα στα δενδροφυτευμένα περιβόλια και ομοιάζουν με εξωτικές εξοχές. Όλα φαίνονται να κρύβονται, αυτή την ώρα σε μια διάφανη ομίχλη καπνού».

Φινάλε περί κερδισμένου χρόνου

Το ενδιαφέρον άρθρο του Πάνου Κατσιάρη καταλήγει ως εξής: «Ο ήλιος εμφανίζεται τώρα ολοπόρφυρος σαν σφαίρα στην κορυφή του βουνού και αρχίζει να ανεβάινη με κάποια διστακτικότητα στον ουρανό την οποίαν δικαιολογή η τραχιά πορεία που έχει να κάμη. Οι καμινάδες των εργοστασίων σφυρίζουν δαιμονιωδώς και κάποια κίνησις παρατηρείται στο λιμάνι, εκεί που πριν δύο ώρες βασίλευε μια απέραντη ησυχία. Νομίζομεν πως είμεθα ξένοι προς τον κόσμον αυτόν και ότι χρόνος πολύς μας χωρίζη. Μια απέραντος καλοσύνη βασιλεύει στον εσωτερικό κόσμο μας και μια όρεξη, μια πίστις, μια αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία μας κατέχει, τα εμπόδια μας φαίνονται μηδαμινά και η ζωή νοητή, γλυκειά, εύκολη… Οποίας αληθώς ευχαρίστους εκπλήξεις μας παρέχη η επαφή με την φύσιν». 

Πηγή Φωτογραφίας: Paliapatra.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα