Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν

10.12.2020 / 8:09
solomou-kalh

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού

Η χώρα μας διανύει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα στο φάσμα της πανδημίας, με χιλιάδες κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Φάρμακο απέναντι σε αυτή τη μάστιγα δεν υπάρχει. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη κατάσταση και να νικήσουμε τον κορονοϊό, να τον βγάλουμε από τη ζωή μας, είναι το εμβόλιο.

Εντός του Ιανουαρίου με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, θα ξεκινήσουν στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί για τον covid-19.Πρόκειται σαφέστατα για τη μεγαλύτερη μάχη που δίνει η ιατρική κοινότητα και ο ερευνητικός κόσμος με έναν ιό ο οποίος κατάφερε να ανατρέψει άρδην τις ζωές μας, να πλήξει ανθρώπους και οικονομίες, να προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες στην καθημερινότητά μας, να οδηγήσει στην αιμορραγία της απώλειας ζωών.

Με λύπη ωστόσο διαπιστώνουμε ότι με το άκουσμα των επικείμενων εμβολιασμών του πληθυσμού, δημιουργήθηκαν κοινωνικές ομάδες αρνητών του εμβολίου και ομάδες παραπληροφόρησης σε σχέση με την αναγκαιότητά του, με ανυπόστατες «πληροφορίες» για τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία.

Μια τέτοια εξέλιξη σε μια τόσο καίρια στιγμή για την πορεία της πανδημίας και την αναγκαιότητα προστασίας των συνανθρώπων μας από τον κορονοϊό, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.Κινδύνους οι οποίοι συνεπάγονται ακόμη περισσότερους πάσχοντες, ακόμη περισσότερους ασθενείς στις εντατικές, μεγαλύτερη απώλεια ανθρώπινων ζωών, πολύ μεγαλύτερο διάστημα παραμονής του ιού στη ζωή μας με ρόλο ενεργό και απειλητικό και μάλιστα ενώ θα έχουμε στα χέρια μας το πιο δυνατό όπλο.

Ολοι θέλουμε να επιστρέψουν οι ζωές μας στην κανονικότητα. Ολοι επιθυμούμε να απαλλαγούμε όσο το δυνατόν συντομότερα από τον εφιάλτη της πανδημίας. Και κανείς μας σαφέστατα δεν θέλει να καταλήξει διασωληνωμένος.

Πρέπει να γίνει λοιπόν σε όλους συνείδηση ότι ο κίνδυνος θα φύγει από δίπλα μας μόνο με το εμβόλιο. Και πρέπει να γίνει επίσης συνείδηση σε όλους μας, ότι πέρα από την ευθύνη που έχουμε για τον εαυτό μας, υπάρχει και η ευθύνη για τους συνανθρώπους μας, η ευθύνη για το κοινωνικό σύνολο.Κάθε εμβόλιο αποτελεί ένα επίτευγμα. Η ιστορία της ανθρωπότητας έχει δείξει ότι τα εμβόλια έχουν αποτελέσει μεγάλους σταθμούς της, έχουν αλλάξει την πορεία της και έχουν σώσει αμέτρητες ζωές.

Αρνητές τους υπήρχαν πάντα, όπως πάντα υπήρχαν και θεωρίες συνωμοσίας. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι έχουμε τη γνώση, η επιστήμη έχει σημειώσει τεράστια άλματα, η επικοινωνία και η ενημέρωση βρίσκεται σε υψηλότατο σημείο σε σχέση με άλλες πανδημίες και οι πολίτες έχουν άμεση επαφή με τον επιστημονικό λόγο και τα επιστημονικά επιχειρήματα που είναι και τα μόνα που πρέπει να τους απασχολούν. Οι επιστήμονες είναι σαφείς: τα εμβόλια είναι ασφαλή και έρχονται για να θωρακίσουν τη δημόσια υγεία.

Ενόψει του εμβολιασμού λοιπόν και της δράσης αρνητών του εμβολίου και αποπροσανατολιστικών ομάδων που διαρρέουν fake ειδήσεις και «πληροφορίες», απαιτείται πρώτα από όλα η ορθή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των πολιτών.

Ακολούθως θα πρέπει όλοι να δώσουν το παράδειγμα του εμβολιασμού, από τις ηγεσίες των κομμάτων και τις ηγεσίες της Αυτοδιοίκησης, μέχρι τους ανθρώπους που έχουν προβεβλημένο κοινωνικό ρόλο και είναι σε θέση να επηρεάσουν θετικά τους πολίτες.

Και βέβαια ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών είναι απαραίτητη η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, θα πρέπει η διάθεση του εμβολίου να γίνει με διαφανή κριτήρια και με προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και στις ομάδες υψηλού κινδύνου.Πρέπει να καταλάβουμε ότι η επιστήμη είναι εφόδιο, δεν είναι εχθρός. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να πολεμήσουμε την πανδημία από την πρόληψη. Και το εμβόλιο αποτελεί πρόληψη. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Γιατί όλοι είμαστε μέρη ενός κοινωνικού συνόλου. Είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, και ουδείς πρέπει να την σπάσει.

* Η Κατερίνα Γρ. Σολωμού είναι καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πατρέων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα