Καλάβρυτα: Σήμερα το μουσικό οδοιπορικό στη «Σμυρναϊική παράδοση»- Τι λέει ο Γιώργος Νταλάρας

29.06.2022 / 7:13
ntalaras 1

«Θα τραγουδήσουμε τραγούδια/αναφορές σε εκείνα τα τραγικά γεγονότα αλλά και στον ξεριζωμό» δηλώνει ο Γιώργος Νταλάρας που θα βρεθεί στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821 .

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

[email protected]

Φέτος είναι μια διαφορετική χρονιά, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των Μικρασιατών. 100 χρόνια μετά, που όμως συνεχίζουν να μας δημιουργούν σκέψεις, να μας προβληματίζουν και ταυτόχρονα να μας καλούν για ομοψυχία, κάτι που κρίνεται απαραίτητο σε οποιαδήποτε εποχή και με οποιοδήποτε κόστος.

Ο Δήμος Καλαβρύτων με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνει στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821 την Τετάρτη 29 Ιουνίου συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα με τίτλο «Σμύρνη Αιώνια», με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου και της ερμηνεύτριας Ασπασίας Στρατηγού, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Η συναυλία πραγματοποιείται  με την ευγενική χορηγία της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  Πολιτιστικού και Κοινωφελούς έργου ΑΙΓΕΑΣ-ΑΜΚΕ  Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Για τις αλησμόνητες πατρίδες

Σ’ ένα αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, σ’ ένα μαγικό χώρο –  σύμβολο, σ’ ένα μοναδικό μνημείο όπως είναι της Αγίας Λαύρας, θα τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων και θα υπενθυμίσει σε όλους, ότι οι πατρίδες που χάθηκαν θα μείνουν αναμφισβήτητα αλησμόνητες.

Η φετινή χρονιά είναι σίγουρα μια χρονιά ορόσημο, με ιδιαίτερο συμβολισμό και σημασία λόγω των 100 ετών από την κορύφωση της Μικρασιατικής Καταστροφής. Έτσι λοιπόν το αφιέρωμα στη Μικρά Ασία δεν θα μπορούσε να «κουμπώσει» καλύτερα με καμία άλλη τοποθεσία, όσο με αυτή στην οποία βρίσκεται  το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης. Βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας, εκεί που υψώνεται το λαμπρότερο μνημείο του ελληνικού έθνους. Εκεί που άναψε η φλόγα για την ελευθερία, στην πρώτη ελεύθερη πόλη, τα Καλάβρυτα, με μια εκπληκτική θέα, με μια μαγευτική ατμόσφαιρα και θέα το μνημείο, ο Γιώργος Νταλάρας θα ταξιδέψει το κοινό σε ένα μουσικό οδοιπορικό στη βαθιά σμυρναίικη παράδοση. Ένας καλλιτέχνης ο οποίος σκοπεύει μέσα από αυτό το αφιέρωμα να μεταφέρει τους παρευρισκομένους σε σημαντικές διαδρομές, στις οποίες θα συναντηθούμε με τραγούδια νεότερα αλλά και παλιότερα στην Μικρά Ασία. Ο Γιώργος Νταλάρας, έχει γαλουχηθεί με την πνευματικότητα και την σε βάθος γνώση της αυθεντικής Μικρασιάτικης παράδοσης και δημιουργίας και μέσα από αυτή την συναυλία θα ξετυλίξει τους σημαντικούς σταθμούς στα παλαιότερα αλλά και σύγχρονα τραγούδια/αναφορές στην Μικρά Ασία.

Ένα μουσικό οδοιπορικό το οποίο μεταφέρει μνήμες, εικόνες και εξαίσιες μουσικές από την σμυρναίικη παράδοση αλλά και τραγούδια αναφορές στα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, των αλησμόνητων πατρίδων και της προσφυγιάς, από τα έργα Μικρά Ασία και Βυζαντινός Εσπερινός του μεγάλου συνθέτη Απόστολου Καλδάρα που φέτος συμπίπτει η επέτειος γέννησης του πριν από 100 χρόνια.

Γ. Νταλάρας: «Με σεβασμό και συγκίνηση»

Συνομιλώντας με το κ. Νταλάρα, μας επισημαίνει τη σημασία για τον ίδιο και τη σημειολογία του μέρους και της ιδέας: «Με σεβασμό και συγκίνηση αποδέχτηκα την πρόσκληση στον ιερό τόπο των Καλαβρύτων. Η «Σμύρνη Αιώνια» είναι ένα μουσικό οδοιπορικό στις μνήμες, στις εικόνες και στις μουσικές της σπουδαίας σμυρναίικης παράδοσης. Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή,  θα τραγουδήσουμε τραγούδια – αναφορές σε εκείνα τα τραγικά γεγονότα αλλά και στον ξεριζωμό, στην προσφυγιά που ακολούθησε. Τραγούδια παλαιότερα της αυθεντικής μουσικής μας παράδοσης αλλά και νεότερα που συνδέθηκαν με τη Σμύρνη και την ιστορία της. Ειδική ενότητα τα τραγούδια του δίσκου ”Μικρά Ασία”, του Απόστολου Καλδάρα και του Πυθαγόρα. Πέρασαν άλλωστε 50 χρόνια από την έκδοσή τους. Ο κόσμος τα αγάπησε, τα έκανε ”δικά” του και ακόμη μας τα ζητά γιατί ίσως του θυμίζουν αφηγήσεις των προγόνων του. Ίσως γιατί ακόμη υπάρχει και η προσφυγιά και η καταστροφή που φέρνουν οι πόλεμοι. Με την παρουσία της Εστουδιαντίνας Νέας Iωνίας Βόλου, υπό την διεύθυνση του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, μια ορχήστρα στα πρότυπα της φημισμένης Εστουδιαντίνας Σμύρνης που κλείνει πάνω από 20 χρόνια δημιουργικής πορείας στην ελληνική μουσική σκηνή. Μαζί μας θα βρίσκεται η Ασπασία Στρατηγού, ιδανική ερμηνεύτρια αυτών των τραγουδιών. Ευχαριστώ κι ελπίζω να ανταποδώσουμε την τιμή με τα τραγούδια μας».

Είμαστε όλοι καλεσμένοι να ταξιδέψουμε και να παραβρεθούμε σε αυτό το μαγικό μέρος και μέσα από το λαϊκό τραγούδι, να φθάσουμε σε τόπους και ανθρώπους 100 χρόνια μακριά μας κι όμως τόσο κοντά με το σήμερα!

Τον Γιώργο Νταλάρα και την Ασπασία Στρατηγού  συνοδεύουν επί σκηνής οι εξαιρετικοί μουσικοί της Εστουδιαντίνας: 

Κώστας Γεδίκης – μπουζούκι, Κυριάκος Γκουβέντας – βιολί,  Αποστόλης Βαλα-ρούτσος – κιθάρα, Κώστας Κωνσταντίνου – κοντραμπάσο, Ανδρέας Παπάς – κρουστά, Κώστας Μερετάκης – κρουστά, Ανδρέας Κατσιγιάννης – σαντούρι

καθώς και οι σολίστες:

Γιώργος Παπαχριστούδης – πιάνο

Μάνος Γρυσμπολάκης – ακορντεόν

Αποστόλης Βαγγελάκης – πνευστά

Γιώργος Μάτσικας – μπουζούκι

-Καλλιτεχνική Επιμέλεια προγράμματος: Γιώργος Νταλάρας

-Ενορχηστρωτική επιμέλεια: Γιώργος Νταλάρας – Ανδρέας Κατσιγιάννης – Γιώργος Παπαχριστούδης – Μάνος Γρυσμπολάκης

-Σχεδιασμός ήχου: Αντώνης Ζαχόπουλος – Βαγγέλης Κουλούρης

-Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος

Ώρα έναρξης: 20.30. Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα