Κακοκαιρία Daniel: Υδροσίφωνας εμφανίστηκε στο Μαντούδι Ευβοίας

05.09.2023 / 12:51
pa 16

Κακές καιρικές συνθήκες επικρατούν και στην Εύβοια, λόγω της κακοκαιρίας Daniel, που πλήττει με σφοδρότητα τη Μαγνησία. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναδημοσιεύει φωτογραφία από υδροσίφωνα που εμφανίστηκε κοντά στο Μαντούδι Ευβοίας σήμερα, Δευτέρα.

Ως υδροσίφωνας (στα αγγλικά waterspout) ορίζεται η στροβιλιζόμενη δίνη αέρα που έχει επαφή με το έδαφος και η οποία «κρέμεται» κάτω από νέφη καταιγίδας προκαλώντας υλικές ζημιές και απειλώντας αρκετές φορές ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα της. Αυτή η στροβιλιζόμενη αέρα δίνη όταν συμβεί στην ξηρά αποκαλείται ανεμοστρόβιλος.

Οι υδροσίφωνες είναι ασθενέστεροι από τους σίφωνες ξηράς ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή. Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100-150 μέτρα ενώ η διάρκεια ζωής τους σχεδόν πάντα είναι μόλις μερικά λεπτά.

Σημειώνεται ότι οι πολύ ισχυροί υδροσίφωνες είναι ικανοί να καταστρέψουν μέχρι και σκάφη ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά, με κίνδυνο τότε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή και θύματα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα