Κακοκαιρία Daniel: 6.764 οριστικές αιτήσεις στο arogi.gov.gr

14.09.2023 / 18:40
syntonistiko.jpg

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 6.764 οριστικές αιτήσεις στο arogi.gov.gr από πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel, όπως ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα.

Επίσης, έγινε γνωστό πως 1.152 πολίτες επισκέφθηκαν τις δομές υγείας, προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις που τους έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel. Καταγράφηκαν 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Ακόμη, έγινε ενημέρωση για την καταλληλόλητα του νερού στις περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ αναφέρθηκε πως αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στο αποτεφρωτήριο στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, ώστε να καούν τα νεκρά ζώα.

Η ενημέρωση έγινε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο, καθώς και τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό.

Ο κ. Τριαντόπουλος υπενθύμισε ότι για την οικονομική ενίσχυση σε πληγέντες, τα σπίτια των οποίων έχουν πλημμυρίσει πλήρως, δεν χρειάζεται αίτηση στο arogi.gov.gr.

Όπως είπε ο υφυπουργός, έχουν υποβληθεί 6.764 οριστικές και 3.513 προσωρινές αιτήσεις από τους πέντε νομούς που έχουν πληγεί.

H ΑΑΔΕ έχει ορίσει μέσα στις ΔΟΥ ειδικά γραφεία στη Θεσσαλία, όπου μπορούν να προσέρχονται οι πληγέντες που δεν έχουν πρόσβαση στο internet.

Η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι 1.152 πολίτες επισκέφθηκαν τις δομές υγείας. Έχουν καταγραφεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Επίσης, στο νοσοκομείο παραμένει το βρέφος που εμφάνισε γαστρεντερίτιδα.

«Ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς είναι αναμενόμενος για την εποχή», διευκρίνισε.

Σχετικά με τις νοσηλείες, σημείωσε ότι υπάρχει μία επιπλέον στη Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και μία στην Καρδίτσα.

Μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα παθογόνα είναι σαλμονέλα, εντεροπαθογόνο E.coli, ροταϊός και κλωστρίδιο.

«Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας κανενός ασθενή που νοσηλεύεται και δεν έχουμε μέχρι τώρα συρροές κρουσμάτων σε καμία περιοχή», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα μοιραστούν 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες, προκειμένου να μη μολύνονται από τα λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν στην περιοχή. Κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν τις επόμενες δύο ημέρες, όπου θα υπάρχει εντατικός ρυθμός διανομής προστατευτικών υλικών, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, και μετά να πάνε να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους.

Κακοκαιρία Daniel: Η καταλληλότητα του νερού ανά περιοχή
Αναφορικά με την καταλληλότητα του νερού στις περιοχές που πλημμύρισαν, η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι ελήφθησαν νέα δείγματα και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στα όσα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (13/9).

Δηλαδή, η κατάσταση έχει ως εξής:

Μαγνησία

Δήμος Βόλου: ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση
Δήμος Νοτίου Πηλίου: ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση
Δήμος Αλμυρού: κατάλληλο
Δήμος Ρήγα Φεραίου: κατάλληλο
Λάρισα

Δήμος Λάρισας: κατάλληλο
Δήμος Ελασσόνας: κατάλληλο
Δήμος Φαρσάλων: ακατάλληλο
Δήμος Τυρνάβου: κατάλληλο
Δήμος Κιλελέρ: ακατάλληλο
Δήμος Αγιάς: κατάλληλο
Δήμος Τεμπών: κατάλληλο
Καρδίτσα

Δήμος Καρδίτσας: κατάλληλο
Δήμος Παλαμά: ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση
Δήμος Σοφάδων: ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση
Δήμος Μουζακίου: κατάλληλο
Δήμος Αργιθέας: ακατάλληλο
Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση
Τρίκαλα

Δήμος Τρικκαίων: κατάλληλο
Δήμος Πύλης: ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση
Δήμος Μετεώρων: κατάλληλο, εφόσον παρέχεται από τις γεωτρήσεις
Δήμος Φαρκαδόνας: ακατάλληλο
Είπε, τέλος, ότι έχει ξεκινήσει η ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα και γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να μειωθεί η μολυσματικότητα των υδάτων που λιμνάζουν σε όλη την περιοχή.

Κακοκαιρία Daniel: Αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στο αποτεφρωτήριο νεκρών ζώων στη Λάρισα
Θετικά νέα όσον αφορά την απομάκρυνση των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών ζώων από τον Θεσσαλικό Κάμπο μετέφερε ο Λ. Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από το Συντονιστικό.

Όπως εξήγησε, αποκαταστάθηκε η πρόσβαση και μπόρεσε να ανοίξει το αποτεφρωτήριο στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, το οποίο έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 10.000 νεκρών ζώων στο 10ωρο.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (14/9) έχουν δηλωθεί ως νεκρά 61.786 αιγοπρόβατα, 5.306 βοοειδή, 19.355 χοιρινά και 123.810 πτηνά. Αντίστοιχα, έχουν συλλεχθεί 27.436 αιγοπρόβατα, 10.103 χοιρινά, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα