Καιρός στην Πάτρα: Από το φθινόπωρο στην άνοιξη και από αυτή στον βαθύ χειμώνα

08.02.2021 / 22:23
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
κο 28

Mέσα σε 10 ημέρες 3 εποχές. Από την προχωρημένη άνοιξη του περασμένου Σ/Κ με θερμοκρασίες >20oC σε πολλές περιοχές, στο φθινόπωρο μέχρι την Παρασκευή με νοτιάδες και βροχοπτώσεις και στον χειμώνα από το προσεχές Σ/Κ.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία άνωθεν της Ευρωπαϊκής ηπείρου θα παραμείνει ζωνική για τις ερχόμενες ημέρες (κινήσεις από δυτικά προς τα ανατολικά), γεγονός που ευνοεί την κίνηση ατμοσφαιρικών διαταραχών από την Μεσόγειο προς την χώρα μας, οι οποίες με το ψυχρό τους μέτωπο θα προκαλούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο με κυρίαρχους ανέμους τους νοτιάδες και τις φθινοπωρινές θερμοκρασιακές τιμές.

Οι χιονοπτώσεις θα αφορούν πολύ μεγάλα υψόμετρα στην κεντρική και κυρίως την βόρεια χώρα. Μετά την σημερινή διαταραχή, λοιπόν, σειρά έχουν ακόμη μια αύριο Τρίτη και ακόμη μία την Πέμπτη.

Από την Παρασκευή 12/2 η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα αρχίσει να μεταπίπτει σε μεσημβρινή (κινήσεις από τα βόρεια προς τα νότια). Χαρακτηριστική εξέλιξη αυτής της αλλαγής η ανύψωση του Αζορικού αντικυκλώνα προς την Μ. Βρετανία και την Σκανδιναβία, γεγονός που θα προκαλέσει την διάσπαση του πολικού στροβίλου, εξαναγκάζοντας τμήμα του να κινηθεί προς τα νότια. Έτσι λοιπόν, αέριες μάζες πολικής προέλευσης από την περιοχή της δυτικής Ρωσίας – ανατολικής Σκανδιναβίας θα ξεχυθούν προς την Βαλκανική χερσόνησο.

Συμπερασματικά αναμένουμε την εξής εξέλιξη στην δυτική Ελλάδα το ερχόμενο διάστημα:

Τρίτη 9/2: Βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα ΒΔ και από το μεσημέρι στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα.

Τετάρτη 10/2: Βελτιωμένος καιρός από την αρχή της ημέρας σε όλα τα δυτικά.

Πέμπτη 11/2: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες από την αρχή της ημέρας στα ΒΔ, φαινόμενα που θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα δυτικά μέσα στην ημέρα.

Παρασκευή 12/2: Κατά τόπους φαινόμενα σε όλα τα δυτικά με γρήγορη βελτίωση από τις πρωινές ώρες. Γενικά καλές καιρικές συνθήκες για το υπόλοιπο της ημέρας.

Όσον αφορά την Πάτρα, ειδικότερα, αναμένονται τα εξής:

Τρίτη 9/2: Νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κατά την διάρκεια των απογευματινών και βραδινών ωρών.

Τετάρτη 10/2: Βελτιωμένος καιρός και τοπικά νεφελώδης τις πρωινές ώρες.

Πέμπτη 11/2: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες από τις μεσημβρινές και μετέπειτα ώρες.

Παρασκευή 12/2: Τοπικά φαινόμενα τις μεταμεσονύχτιες ώρες με βελτιωμένο καιρό κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τάση Επόμενων Ημερών έως 18/2: Όπως προαναφέρθηκε στα προγνωστικά μοντέλα υπάρχουν σαφέστατες πλέον ενδείξεις για μεταφορά αερίων μαζών πολικής προέλευσης προς τα Βαλκάνια και κατ’ επέκταση και στην χώρα μας. Από το Σάββατο λοιπόν και αρχικά από τα βόρεια και από την Κυριακή σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε αμιγώς χειμερινά επίπεδα με μέγιστες θερμοκρασίες οι οποίες θα αγγίζουν με δυσκολία ακόμη και στην κεντρική και νότια χώρα τους 10oC. Το διάστημα που αναμένεται να επηρεαστούμε είναι μεταξύ 14 έως 18/2.

Δεν καθίσταται δυνατός ο χωροχρονικός προσδιορισμός των φαινομένων (κυρίως χιονοπτωσεων), κατά την διάρκεια αυτού του διαστήματος καθώς η τροχιά των διαταραχών που ευθύνονται για την εκδήλωσή τους δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί ακόμη. Όμως, κατά πάσα πιθανότητα η χώρα μας θα εισέλθει σε αμιγώς χειμερινές συνθήκες κατά την διάρκεια του εν λόγω διαστήματος, με την ψυχρή αυτή εισβολή να δείχνει ως η ισχυρότερη του φετινού χειμώνα.

Χαρακτηριστικό το παρακάτω διάγραμμα ensemble για την πόλη της Πάτρας όπου διακρίνεται η μετάβαση από το φθινόπωρο στον χειμώνα με τις μέγιστες θερμοκρασίες από τις 14 έως 18 του μήνα να μην ξεπερνούν τους 7-9oC.

Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Επιμέλεια Σύνταξης: Νικόλας Σερέτης

Γεωλόγος & Προγνώστης Καιρού 

Ρωμανός Πατρών

&
Για το www.meteoclub.gr : Nick-Stormlover

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα