Παρασκευή, 3.02.2023, 11:15 πμ

Καινοτομία χωρίς τέλος για το Πατρινό καρναβάλι: Συνεχείς πρωτοβουλίες και καινοτομίες

05.03.2022 / 10:00
All-focus

Με την υπογραφή του Θανάση Κούστα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Πατρινό Καρναβάλι περνάει σήμερα μια σημαντική κρίση, λόγω των επί τριετία απαγορεύσεων, που σημαίνει πως έχουν ακυρωθεί μια σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις που χαρακτηρίζουν την φυσιογνωμία του και την μοναδικότητά του. Το σημαντικό όμως είναι, πως οι άνθρωποι που το στηρίζουν και το αναδεικνύουν σε κορυφαίο θεσμό είναι ενεργοί και βεβαίως συνεχίζουν να διατυπώνουν αλλά και να υλοποιούν νέες ιδέες, με σαφή στόχο την ενδυνάμωση της καρναβαλικής ψυχολογίας και την εξωστρέφειας.

Αφορμή για το σημείωμα αυτό παίρνω από την πρωτοβουλία της ομάδας «του χρόνου μπούλες» που είχαν την ιδέα, να προτείνουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν την παραγωγή της εκπομπής «Σπίτι με το MEGA» που έγινε με καλεσμένη την Άννα Βίσση και θα προβληθεί το τελευταίο Σάββατο του Καρναβαλιού. Μια πρωτοβουλία για την οποία, είμαι βέβαιος, πως προσπάθησαν πολύ και σε πολλά επίπεδα μέχρι να φθάσουν στο αποτέλεσμα. Μια πρωτοβουλία όμως που μπορεί να γίνει και θεσμός καθώς ήταν μια κορυφαία δράση προβολής και εξωστρέφειας του Πατρινού Καρναβαλιού.

Εξάλλου, το Καρναβάλι μας διαχρονικά χαρακτηρίζεται από συνεχείς πρωτοβουλίες και καινοτομίες που χάρις σε αυτές βρίσκεται ανάμεσα στα 10 καλύτερα της Ευρώπης. Καινοτομίες που το ανανεώνουν συνεχώς και πολλές από αυτές γίνονται θεσμοί.

Καινοτομία η αναβίωση του την δεκαετία του 1950 με την κατασκευή δεκάδων αρμάτων και η θεσμοθέτηση του Σοκολατοπόλεμου, καινοτομία και οι μασκαράτες του Χαράρη που συνόδευαν τα άρματα, καινοτομία η αποδοχή από τον Δήμαρχο Άννινο της πρότασης του Νίκου Μαστοράκη, για την διοργάνωση του «Αποκριάτικου Θησαυρού» και η κατόπιν ετήσια καθιέρωσή του, που μετά από πολλές μεταλλάξεις έχει φθάσει μέχρι τις ημέρες μας, συνεχώς ανανεούμενο και ενθουσιάζει όλες τις ηλικίες των Καρναβαλιστών.

Καινοτομία η συμμετοχή των πληρωμάτων στην Μεγάλη Παρέλαση, καινοτομία η παρουσία καρναβαλιστών εκτός οχημάτων, που έκανε το όνειρο των Πατρινών να χορεύουν στους δρόμους πράξη, καινοτομία η Σαββατιάτικη «Αυτοφωτιστήτε» που έγινε «ποδαράτη» και προκάλεσε άλλη μία παρέλαση, καινοτομία το baby rally που εξελίχτηκε σε Καρναβάλι των Μικρών με μεγάλη παρέλαση, καινοτομία η παντομίμα, το χορευτικά, η αγαλματοποίηση, το μικτό θέαμα, καινοτομία τα εντυπωσιακά άρματα των πληρωμάτων, η τελετή έναρξης και λήξης, όπως καινοτομία οι άπειρες εκδοχές του παιχνιδιού του κρυμμένου θησαυρού.

Οι εμφανίσεις που έγραψαν ιστορία

Αλλά και οι καινοτόμες πρωτοβουλίες των πληρωμάτων αναβάθμιζαν συνεχώς τον θεσμό με εμφανίσεις που έγραψαν ιστορία. Να θυμηθώ, τον «οικογενειακόν ενθύμημα» που γνωστοί Πατρινολάτρες παρήλασαν ακίνητοι και στις δύο πλευρές του άρματος, το άρμα ηρωϊκόν και ευφρόσυνον, οι εντυπωσιακοί Αθάνατοι με τις φασαρίες που έκαναν, τα ανθρωπάκια του Γαϊτη, η καρναβαλική βιτρίνα, τα καρναβαλικά μονόζυγα, Νέα Ορλεάνη, ο κόκορας μακαρονάδα, οι ναυαγοί, τα τζιτζίκια, διαστημικοί κλόουν, mambo veneziano, τα ογκώδη άρματα του Μαυροειδή όπως το ποταμόπλοιον, η αυτοκρατορική γαλέρα κ.α., οι κατασκευές του Πανούτσου όπως το safari, το σχολαρχείο, το Σατούρνια κ.α., τα άψογης αισθητικής άρματα του Ρούντου και του Σταθόπουλου, τα φανταιζί του Γκουρνέλου και βέβαια οι εξαιρετικά εντυπωσιακές συνθέσεις και παρουσίες του Πάρι Λαλιώτη.

Καινοτομία και τα τραγούδια που γράφτηκαν από Πατρινούς δημιουργούς και έγιναν ύμνοι για το Πατρινό Καρναβάλι με απόλυτα τοπικό χρώμα.

Ή μήπως καινοτομία δεν είναι οι διάφορες παρέες που κάνουν τις δικές τους αυτόνομες εμφανίσεις, όπως η παρέα του «Κλαυσίγελως» με την διαχρονικά extreme θεματολογία τους, των «Στρατηγών» με την αυτόνομη φασαριόζικη παρέλαση του τελευταίου Σαββάτου και με ανανεούμενη θεματολογία ή οι «Σφήγκες» με τις εντυπωσιακές παραστάσεις και εμφανίσεις.

Καινοτομία δεν ήταν παλαιότερα ο χορός του Δημάρχου που κακώς καταργήθηκε, ο χορός της μάσκας, τα θεατρικά, τα ταλέντα, εκθέσεις και βέβαια οι θεματικοί χοροί. Κορυφαία καινοτομία οι δράσεις των στελεχών του κομιτάτου όπως τα θεατρικά έργα, τα διάφορα events, ακόμη και κινηματογραφικές σατυρικές ταινίες.

Το Καρναβαλικό οικοσύστημα του ΑΣΟ

Και το Καρναβαλικό οικοσύστημα του ΑΣΟ που μέσα από την άμιλλα και τις παρέες έβγαιναν αριστουργήματα στις παρελάσεις, όπως για παράδειγμα από τις ομάδες του Κριτσώνη, του Κανελλάκη, του Ασημακόπουλου, του Κωσταντινόπουλου, δεν ήταν καινοτομία; Όπως και οι δράσεις και εμφανίσεις του Ψωμά, του Χινόπωρου, του Χατζησταύρου, της Αντιόχου και τόσων άλλων;

Να μη φανεί υπερβολή αυτό που θα πω αλλά πολλοί φίλοι από άλλες πόλεις μας ζηλεύουν ακριβώς για αυτό, γιατί έχουμε ένα Καρναβάλι μοναδικό που βρίσκεται μονίμως στην κορυφή που πρωτοπορεί και καινοτομεί….

Και τι πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις συνεχείς καινοτομίες οι τελευταίες παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές. Όπως ο πανύψηλος μπάστακας «Ντόρος» που κατασκευάστηκε με την συνδρομή 33 πληρωμάτων και τοποθετήθηκε στα Ψηλαλώνια. Ή το Καρναβαλικό πολύχρωμο δάσος στο νέο λιμάνι, έργο της ομάδας «του χρόνου μπούλες», με τους αεικίνητους Νάντια και Δημήτρη και την παρέα τους, που εκτός των άλλων σχεδίασαν και υλοποίησαν τις εκθέσεις με τα κουκλάκια πέρυσι και με τα καρναβαλικά παπούτσια εφέτος.

Σίγουρα, είναι τόσα πολλά Καρναβαλικά που γίνονται στην πόλη μας που είναι απολύτως βέβαιος πως θα έχω ξεχάσει πολλές και σημαντικές δράσεις και πολλά πρόσωπα. Το Πατρινό Καρναβάλι είναι μια συνεχής καινοτομία, πρωτοβουλία και δράση των ανθρώπων του, των συμπολιτών μας που είναι η ψυχή του και οι οποίες συμπληρώνονται από τις δράσεις του Καρναβαλικού Οργανισμού του Δήμου της πόλης μας που θα πρέπει να αγκαλιάζει και να υποστηρίζει αυτές τις δράσεις των Πατρινών Καρναβαλιστών.

Και βέβαια όσοι μείνουν στο σπίτι το Σάββατο του Καρναβαλιού να απολαύσουν την εκπομπή «Στο σπίτι με το MEGA» που θα φανεί σε απόλυτο βαθμό η μεγαλοπρέπεια της θεάτρου Απόλλων και η Καρναβαλική τρέλα των Πατρινών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα