“Καυτός” Ιούλιος

30.06.2021 / 10:45
vasilis_skouris

Του Βασίλη Σκουρή

Να κλείσει όλες τις μεγάλες εκκρεμότητες της πανδημιακής περιόδου επιδιώκει ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την ανασύνταξή του και το ΚΙΝΑΛ εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο για την εκλογή αρχηγού το Νοέμβριο.

Ο Ιούλιος αναμένεται ιδιαίτερα καυτός:

Τα κρίσιμα νομοσχέδια: Η πολιτική αντιπαράθεση θα ενταθεί εκ νέου ξανά το επόμενο διάστημα με τα δυο κομβικά για την κυβέρνηση νομοσχέδια, το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών που ψηφίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Τα νομοσχέδια αποτελούν σημείο έντονης κόντρας με την αντιπολίτευση και την κοινωνία, καθώς βρίσκονται στον πυρήνα των ιδεολογικών γραμμών μεταξύ Μαξίμου αφενός και ΣΥΡΙΖΑ και αριστεράς γενικότερα. Τα δυο νομοσχέδια θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή πριν τις διακοπές του Αυγούστου, με στόχο να ψηφιστούν έως και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Η θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας και η «αναστεψιμότητα»: Την Παρασκευή ολοκληρώνεται  η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που έχει ως θέμα και τα ευρωτουρκικά. Ήδη οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη «θετική ατζέντα» με την Άγκυρα, στον απόηχο και των συναντήσεων Ερντογάν-Μητσοτάκη και Ερντογάν-Μπάιντεν, αλλά και τα τετ α τετ που είχε ο τούρκος πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με Άγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν. Η «θετική ατζέντα» περιλαμβάνει την έναρξη συζητήσεων τόσο για μια νέα τελωνειακή ένωση μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, αλλά και τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για την προσφυγική συμφωνία. Η λέξη που θα επικρατήσει είναι η «αντιστρεψιμότητα», αν δηλαδή η ατζέντα αυτή μπορεί να αναστραφεί εάν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά και αρχίσει εκ νέου τις προκλήσεις στο Αιγαίο, με το θέμα να αποτελεί σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας μας.

Παρά το νέο «πάγωμα», πρόβλημα η Συμφωνία των Πρεσπών για τη ΝΔ: Εκεί που το  κρυφτούλι του μεγάρου Μαξίμου με τις τρεις συμφωνίες (μνημόνια) για τη Συμφωνία των Πρεσπών έδειχνε να τελειώνει, με την έλευσή τους για κύρωση στη Βουλή, το tweet Ζάεφ με τον όρο «Μακεδονία» επέτρεψε στον πρωθυπουργό να «παγώσει» και πάλι το θέμα.  Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει μείζον για την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι «μακεδονομάχοι» βουλευτές της ολοκληρώνουν την «τούμπα» στο συγκεκριμένο θέμα, αποδεικνύοντας πως απλώς ενέπαιζαν τον ελληνικό λαό με τις συγκεντρώσεις μαζί με την ακροδεξιά. Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, όποτε και αν έρθει το θέμα στη Βουλή,  δείχνει ότι θα έχει απώλειες, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα ψηφίσει, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν και άλλοι βουλευτές που θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.

Πόρισμα Προκαταρκτικής: Το πόρισμα θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 29 Ιουνίου, ενώ η σχετική συζήτηση προγραμματίζεται για τις 7 Ιουλίου. Η παραπομπή του Νίκου Παππά είναι προαποφασισμένη από την πλειοψηφία, ανεξαρτήτως του τι λέγεται, καθώς το μέγαρο Μαξίμου πιέζεται και από μεγάλα και συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα.

Προς «θερμό καλοκαίρι» στη Λευκωσία: Τα ελληνοτουρκικά οδεύουν προς ένα «ήρεμο καλοκαίρι», όμως η Λευκωσία οδεύει προς ένα θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία. Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη για μια πολύ σκληρή γραμμή έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν αποκλείεται να εκφραστεί και με νέα αποστολή γεωτρυπάνων στην ΑΟΖ της Λευκωσίας. Γεγονός που στον ένα ή τον άλλο βαθμό θα πρέπει να επηρεάσει και τα ελληνοτουρκικά.

«Καθαρίζει» το τοπίο ενόψει φθινοπώρου 

Η στρατηγική του πρωθυπουργού είναι σαφής: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να καθαρίσει το τοπίο ενόψει του φθινοπώρου, ενισχύοντας μάλιστα την πολιτική του ηγεμονία το διάστημα αυτό, καθώς κατανοεί απολύτως ότι η κατάσταση μετά τις διακοπές, ακόμα και αν δεν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας, θα καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη πολιτικά. Στόχος του είναι να ρίξει όλες τις δυνάμεις της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας, με επίκεντρο τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όλα δείχνουν πως οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο δεν είναι πάνω στο τραπέζι, όπως και ότι η υπόθεση του ανασχηματισμού εξελίσσεται σε ένα δύσκολο σταυρόλεξο. Οι γνωρίζοντες, μάλιστα, επιμένουν πως είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός, αν και διαπιστώνει τις «τρύπες» της κυβέρνησης, να μην κατορθώσει τελικά να προχωρήσει στις αλλαγές που επιθυμεί, εκτιμώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποχαιρετίσει το καλοκαίρι με την Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του κόμματός του, με στόχο να ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για την διεκδίκηση της εξουσίας. Το Συνέδριο που θα ακολουθήσει, εάν δε γίνουν οι πρόωρες εκλογές και εφόσον το επιτρέψει η πανδημία, θα αποτελέσει την τελευταία ίσως ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι προοπτικά μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς ή θα μπει σε βαθιά κρίση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, αμέσως μετά το καλοκαίρι, θα ξεκινήσει η μάχη για την εκλογή αρχηγού, με Φώφη Γεννηματά, Νίκο Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδο να είναι υποψήφιοι, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και υποψηφιότητες από τον Παύλο Γερουλάνο και τον Χάρη Καστανίδη.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα