Δυτική Ελλάδα: “Βράζει” η θάλασσα – Μετά από τους διαδοχικούς ηπειρωτικούς καύσωνες ακολουθούν οι θαλάσσιοι

13.08.2023 / 11:00
ka-30-1-1

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Πέρα από τους καύσωνες διαρκείας που χαρακτηρίζουν το φετινό καλοκαίρι της χώρας μας, ένα ακόμα φαινόμενο που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, έχει να κάνει με τους θαλάσσιους «καύσωνες», με την θερμοκρασία εντός του νερού να είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη. 

Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη μετεωρολόγο, Νίκο Θεοδοσόπουλο,  η θερμοκρασία στη θάλασσα της Μεσογείου τον φετινό Ιούλιο «ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ από την εποχή που ανακαλύφτηκαν τα θερμόμετρα» όπως τονίζει χαρακτηριστικά με τον υδράργυρο να αγγίζει και τους 30 βαθμούς και σε ορισμένες περιοχές να ξεπερνά και τους 30.

Με βάση τα δεδομένα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο θαλάσσιος «καύσωνας» επικρατεί περίπου ένα μήνα με σαράντα ημέρες μετά από τον «επίγειο» και έχει μεγαλύτερη διάρκεια παρουσιάζοντας την μέγιστη τιμή τον Σεπτέμβρη μήνα, μπορούμε να φτάσουμε στο εξής συμπέρασμα:

Οι καύσωνες φέρνουν «καύσωνες»

Ο καύσωνας που επικράτησε από τα μέσα του Ιουλίου και μετά, αλλά και ο καύσωνας που ακολουθεί από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά (με βάση τις προβλέψεις που έχει κάνει ο Νίκος Θεοδοσόπουλος), θα φέρει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες εντός της θάλασσας και της επιφάνειας του νερού, όχι μόνο τον τρέχοντα μήνα, αλλά και τον μήνα που ακολουθεί, τον Σεπτέμβριο.

Τα μπάνια λοιπόν του κόσμου θα συνεχιστούν έως και τον Οκτώβριο, αφού εκτός από τις αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, οι θάλασσες θα είναι ιδιαίτερα ζεστές και η όλη ατμόσφαιρα δεν θα διαφέρει και τόσο από αυτή του καλοκαιριού, εκτός από τον εποχικό παράγοντα.

Ο κ. Θεοδοσόπουλος ήταν ο πρώτος που είχε μιλήσει για τους επερχόμενους «καύσωνες» της θάλασσας, μέσα από τα ερτζιανά του Max Fm, πέρα από τις προβλέψεις που είχε κάνει για τους καύσωνες διαρκείας του φετινού καλοκαιριού, στα δεύτερα μισά του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Από τον Ειρηνικό στην Μεσόγειο

«Η θερμοκρασία του νερού στην επιφάνεια της θάλασσας είναι ανεβασμένη από τέσσερις έως και πέντε βαθμούς από τη μέση κανονική θερμοκρασία των τελευταίων 40 ετών. Αυτό είναι μια κοινή διαπίστωση που αφορά όλες τις θάλασσες της υφηλίου, ξεκινώντας από τον Ειρηνικό, συνεχίζοντας στον Ατλαντικό και φτάνοντας στη Δυτική Μεσόγειο και έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του 2023.

Ο καύσωνας της θάλασσας, σε ότι αφορά την θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, ξεκίνησε  από τον φετινό Ιούλιο και κορυφώνεται τον Σεπτέμβριο.»

Το γνωμικό του είναι αυτό: «Όταν μιλάει ο Ειρηνικός, σιωπαίνει ο Ατλαντικός και ασφαλώς επηρεάζεται αναλόγως η Μεσόγειος. Το ρεύμα του κόλπου στον Ατλαντικό έχει καταρρεύσει από πέρυσι  30% με 40%, με σημαντικές επιπτώσεις και στη Μεσόγειο αλλά και στην προέκταση αυτής, στο Ιόνιο Πέλαγος. Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής».

«Καμίνι» τα νερά και τον Σεπτέμβρη

Σύμφωνα με τον ίδιο ο θαλάσσιος «καύσωνας» που επικράτησε μέχρι τώρα σε ότι αφορά την Μεσόγειο, κυρίως στη δυτική πλευρά της, μεταφέρεται φέτος στην ανατολική πλευρά και έρχεται στις δικές μας θάλασσες.

«Οι θερμοκρασίες των θαλασσών της περιοχής μας θα είναι ιδιαίτερα υψηλές και ασυνήθιστες από το τέλος του Αυγούστου, κάτι που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Το όλο φαινόμενο θα επηρεάσει το Ιόνιο και την προέκταση του τον Πατραϊκό, με την θερμοκρασία του νερού να είναι κατά μέσο όρο στους 29 με 30 βαθμούς το μέγιστο, Αύγουστο – Σεπτέμβρη, με την επικράτηση των νοτιοδυτικών ρευμάτων που θα εισέλθουν από το Ιόνιο στον Πατραϊκό.

Σε ότι αφορά τον Κορινθιακό, τα νερά στην νότια πλευρά του κόλπου (Αιγιάλεια) θα είναι και αυτά ασυνήθιστα ζεστά, ενώ στην βόρεια πλευρά (Φωκίδα) η θάλασσα θα είναι δύο με τρεις βαθμούς και τοπικά και τέσσερις βαθμούς, κάτω στην θερμοκρασία, σε σύγκριση με τον νότιο Κορινθιακό, αφού ως είθισται οι θάλασσες εκεί είναι κρύες. 

Σοβαρές οι οικολογικές επιπτώσεις

Πάντως, οι καύσωνες της θάλασσας, όπως διαμηνύει, ο κ. Θεοδοσόπουλος  θα έχουν σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις που θα επηρεάσουν όπως είναι φυσιολογικό και τις δικές μας θάλασσες, φτάνοντας σε σημείο να απειλήσουν την επιβίωση δεκάδων ειδών ψαριών και φυτών που ζουν κάτω από το βυθό, διαταράσσοντας έτσι την όλη ισορροπία.

«Συμπερασματικά η κλιματική αλλαγή είναι υπέρμετρη και μη αναστρέψιμη και ο άνθρωπος είναι αποδέκτης και ας  μην επιρρίπτουμε τις βουλές του Θεού στα χέρια των ανθρώπων. Και ο νοών νοείτο» καταλήγει ο κ. Θεοδοσόπουλος.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα


max fm