Κ. Σπυρόπουλος: «Αν το 5ο κύμα ξεκινήσει με 3.500 κρούσματα, τότε αυτά θα εκτοξευτούν»

31.03.2021 / 21:42
τα 29

Βρισκόμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας, υποστήριξε μιλώντας στο star.gr o Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Πάτρας, προειδοποιώντας ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής προστασίας το επόμενο κύμα θα είναι πολύ χειρότερο.

«Καλό θα είναι να μην υπάρξει 5ο κύμα, γιατί αν υπάρξει πέμπτο και ξεκινήσει από τα 3.500 κρούσματα ημερησίως, τότε θα εκτοξευθεί ιδιαίτερα ο αριθμός των κρουσμάτων», είπε. Ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, ομότιμος καθ. Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του παν. της Πάτρας

Σχολιάζοντας την καμπύλη χρόνου- συχνότητας της πανδημίας από την έναρξή της, χαρακτήρισε δραματική τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

«Από τις καμπύλες φαίνεται ότι τότε είχαμε κατά μέσο όρο 100 κρούσματα την ημέρα. Τώρα βλέπουμε 3.000- 3500 κρούσματα καθημερινά και την καμπύλη να είναι ανοδική. Την πρώτη φορά τα μέτρα εφαρμόστηκαν και απέδωσαν, τώρα δεν αποδίδουν γιατί προφανώς δεν εφαρμόζονται. Αν συνεχίσουμε έτσι και δε συμβεί κάτι στο ενδιάμεσο που θα επηρεάσει την καμπύλη, νομίζω ότι θα συνεχίσει να αυξάνει. Και αυτό είναι το κακό σενάριο», σημείωσε.

Στο διάγραμμα του ΠΟΥ, ο κ. Σπυρόπουλος έχει σημειώσει τα κύματα της πανδημίας όπως αυτά εκδηλώθηκαν στη χώρα μας.

Το αισιόδοξο σενάριο

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αισιόδοξη προσέγγιση της επιδημιολογικής καμπύλης μπορεί να οδηγήσει στην άποψη ότι τον Απρίλιο θα γίνει η κορύφωση της καμπύλης και μετά θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων.

Αυτό που θα κάνει την καμπύλη να επιπεδωθεί και να πέσει είναι οπωσδήποτε ο εμβολιασμός και η καλή εφαρμογή των μέτρων, κάτι που για την ώρα φαίνεται ότι δε γίνεται.

Το παράδειγμα της Ιαπωνίας

«Οποιαδήποτε ολιγωρία κοστίζει ζωές», υποστήριξε ο κ. Σπυρόπουλος, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό για να μπορέσει να αναστραφεί η ανοδική πορεία της καμπύλης της πανδημίας, ο κάθε πολίτης να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη και να τηρήσει τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο επιτυχημένο παράδειγμα της Ιαπωνίας, όπου όπως είπε, παρά την πανδημία δε σταμάτησε καμία κοινωνική δραστηριότητα, ενώ τώρα η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον κορωνοϊό.

«Είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό. Αυτοί δεν έκλεισαν τίποτα, ούτε εστιατόρια, ούτε καφετέριες, ούτε την αγορά κτλ. Τήρησαν όμως πιστά τα μέτρα. Στην Ιαπωνία μάλλον ο λαός είναι πιο πειθαρχημένος, αλλά εμείς φημιζόμαστε για το φιλότιμο. Αν αντιμετωπίσουμε έτσι την πανδημία, νομίζω θα τα καταφέρουμε», είπε.

Τα στοιχεία της πανδημίας στη χώρα μας, όπως αναφέρονται στη σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Πρόσθεσε μάλιστα, ότι για να πειθαρχήσουμε στα μέτρα, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δε θα θέλουμε να γίνουμε η αιτία για να χάσει τη ζωή του κάποιος συμπολίτης μας.

«Με διπλή μάσκα το ποσοστό προστασίας, αγγίζει το 100%»

Αναφερόμενος στα μέτρα αυτοπροστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο κ. Σπυρόπουλος τάχθηκε υπέρ της χρήσης διπλής μάσκας.

«Και τριπλή και τετραπλή μάσκα είναι καλύτερα. Οι χειρουργικές μάσκες μιας χρήσεως τις δύο πρώτες ώρες, δεν εφιδραίνονται, δε χαλάνε και είναι πάρα πολύ καλές και αποδίδουν κατά 95%. Αν βάλουμε βέβαια διπλή μάσκα, τότε το ποσοστό έρχεται πολύ κοντά στο 100%», είπε.

Υπερ της χρήσης διπλής μάσκας τάχθηκε ο κ. Σπυρόπουλος

Για τις μάσκες με τη βαλβίδα, σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ καλές για αυτόν που τις φοράει, αλλά επικίνδυνες για εκείνον που έρχεται σε επαφή με τον πρώτο, ενώ για τις πάνινες προειδοποίησε ότι έχουν ένα πολύ χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας, 50%.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το βαθμό αξιοπιστίας του κάθε κατασκευαστή, γιατί δεν υπάρχει ένα τυποποιημένο πρότυπο που να λέει τι υλικό θα χρησιμοποιήσει σε μία πάνινη μάσκα. Αν θέλουμε να φοράμε πάνινη μάσκα για αισθητικούς λόγους για τα σχέδια, τα χρώματα κτλ, θα πρέπει από μέσα να φοράμε και μία χειρουργική μάσκα», είπε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα