Ισπανία: Ο Σάντσεθ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μετατόπισης προς την ακροδεξιά

01.06.2023 / 7:20
sanchez-1024x683

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν το δεξιό Λαϊκό Κόμμα να προηγείται των Σοσιαλιστών, χωρίς όμως πλήρη πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν να χρειαστεί έναν συνασπισμό με το ακροδεξιό Vox.
ΗΙσπανία θα μπορούσε να ακολουθήσει τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία κινούμενη προς τα ακροδεξιά στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, καλώντας τους Ισπανούς να του δώσουν μια «ισχυρή, ηχηρή υποστήριξη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Ο σοσιαλιστής Σάντσεθ ανακοίνωσε ξαφνικά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αφού η αριστερή μειοψηφική κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται υπέστη βαριές απώλειες στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) να προηγείται των Σοσιαλιστών, χωρίς όμως να εξασφαλίζει πλήρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν να χρειαστεί να διαπραγματευθεί έναν συνασπισμό με το αντιμεταναστευτικό κόμμα Vox.

Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του αφότου προκήρυξε τις εκλογές, ο Σάντσεθ προειδοποίησε πως η ψήφος στο PP θα σήμαινε πως θα ήταν ευπρόσδεκτο στην κυβέρνηση ένα κόμμα που ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις των πρώην προέδρων Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και Ζαΐχ Μπολσονάρου στη Βραζιλία, που ηττήθηκαν από τον Τζο Μπάιντεν και τον Λούλα ντα Σίλβα, αντίστοιχα, έπειτα από μια θητεία στην εξουσία.

«Η Ισπανία δεν έχει ανοσία σε αυτήν την αντιδραστική τάση, όμως στην Ισπανία μπορούμε να τη σταματήσουμε, για τους γιους και τις κόρες μας», είπε ο Σάντσεθ στους σοσιαλιστές βουλευτές, καλώντας τους Ισπανούς να αποφασίσουν αν «θέλουν έναν πρωθυπουργό στο πλευρό του Μπάιντεν ή του Τραμπ, στο πλευρό του Λούλα ή του Μπολσονάρου».

Ο ηγέτης του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό επανέλαβε σήμερα ότι θα επιδιώξει την απόλυτη πλειοψηφία και απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τυχόν συμφωνία με το Vox.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στη Βαρκελώνη, είπε επίσης ότι θα εστιάσει στη μείωση του δημόσιου χρέους αν το κόμμα του κερδίσει τον Ιούλιο, προσθέτοντας πως μια κυβέρνηση με επικεφαλής το κόμμα του θα μειώσει επίσης τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές και ορισμένες επιχειρήσεις.

Ο Σάντσεθ παραδέχθηκε πως η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο μέσο των καλοκαιρινών διακοπών, ειδικά δεδομένου ότι θα είναι οι πρώτες που δεν έχουν επηρεαστεί από οποιουσδήποτε περιορισμούς λόγω πανδημίας, δεν είναι καθόλου βολική για πολλούς.

«Γνωρίζω πως οι πρώτες εντελώς κανονικές (μετά την πανδημία) διακοπές πλησιάζουν, τις οποίες η ισπανική κοινωνία χρειάζεται για να ξεκουραστεί και να αποσυνδεθεί. Το καταλαβαίνω αυτό, αλλά το τι θα αποφασιστεί στις 23 Ιουλίου θα είναι καθοριστικό για την Ισπανία την επόμενη δεκαετία», είπε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα