Ισλαμιστές αντάρτες σκότωσαν πάνω από 42 ανθρώπους στο ανατολικό Κονγκό

14.06.2024 / 8:11
f9e46cbe-AP24051602960659

Ισλαμιστές αντάρτες σκότωσαν πάνω από 42 ανθρώπους στην επαρχία Βόρειο Κίβου στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπως δήλωσαν σήμερα (13/6) δύο τοπικοί αξιωματούχοι.

Η επίθεση έλαβε χώρα στο χωριό Μαγικένγκο στο Λούμπερο. Ο διοικητής του Λούμπερο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι έως το πρωί υπήρχαν αναφορές για 20-30 θύματα, ενώ κατηγόρησε τις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF), μια οργάνωση ανταρτών που σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος και που ξεκίνησε ως ομάδα ανταρτών από την Ουγκάντα αλλά επιχειρεί από τις ζούγκλες του ανατολικού Κονγκό εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή επιβεβαίωσε την επίθεση. Αλλος τοπικός αξιωματούχος, ο Μακάιρ Σιβικουνούλα, δήλωσε ότι 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων έξι γυναικών και κατηγόρησε τις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF).

Οι δράστες ζήτησαν από τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στην αγορά για συνάντηση και στη συνέχεια επιτέθηκαν στο πλήθος με όπλα και ματσέτες, δήλωσε ο Σιβικουνούλα.

Οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF) κατηγορούνται ότι σκότωσαν πάνω από 80 ανθρώπους σε χωριά στην ίδια επαρχία την περασμένη εβδομάδα.

Oι συνθήκες διαβιωσης στο Κονγκό είναι πολύ δύσκολες ενώ εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παιδική εκμετάλευση και εργασία σε άθλιες συνθήκες.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Guardian για τα «ορυχεία του τρόμου», από τους περίπου 255.000 εργάτες εξόρυξης κοβαλτίου στη Δημοκρατία του Κονγκό, τουλάχιστον 35.000 ήταν παιδιά, κάποια και έξι ετών. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν σε 40.000 τα παιδιά που δουλεύουν ως μεταλλωρύχοι.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα