Ισχυρό δίπολο στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας – Μάχη μεταξύ Καραχάλιου – Σελίμη

25.02.2024 / 17:00
C03-58

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

«Μάχη» για δύο θα είναι αυτή στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία. Από τη μία, η «πράσινη» παράταξη, υπό τον Βαγγέλη Καραχάλιο (νυν πρόεδρος του ΤΕΕ στη Δυτική Ελλάδα) και από την άλλη η «γαλάζια», με επικεφαλής τον Γιάννη Σελίμη, έχουν μπει στην τελική ευθεία, ενόψει των εκλογών της 19ης Μαΐου.

Η εκλογική διαδικασία παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Αφενός, γιατί έρχεται σε μία στιγμή που η ΝΔ κυριαρχεί πολιτικά στη χώρα και επιχειρεί νίκες σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων και των επιμελητηριακών εκλογών, με το ΠΑΣΟΚ να προσπαθεί, επίσης, να αυξήσει δυνάμεις, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επί μέρους κάλπες, όπως στην αυτοδιοίκηση, στους συνδικαλιστικούς φορείς και στα επιμελητήρια, με φόντο την εδραίωσή του στη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές, η οποία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να «χτιστεί» ο αντίπαλος πόλος στη ΝΔ. Αφετέρου, γιατί οι συγκεκριμένες κάλπες –όπως και άλλες- προηγούνται των Ευρωεκλογών και φτιάχνουν, όπως είναι προφανές, γενικότερο πολιτικό κλίμα.

Στη μεγάλη εικόνα, η ΝΔ και ο κ. Στασινός, που επικρατούν παραδοσιακά, στοχεύουν σε αύξηση του ποσοστού τους, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Νίκο Μήλη, δείχνει σημάδια περαιτέρω ενίσχυσης των δυνάμεών του. Στη Δυτική Ελλάδα, τα ηνία κρατά ο προσκείμενος στην κεντροαριστερά χώρος, όπου με κυρίαρχη δύναμη την «πράσινη» παράταξη υπήρξε διευρυμένη συμμαχία δυνάμεων στο Δ.Σ.

Έντονη δράση από Σελίμη και ΔΚΜ

Επιχειρώντας μία ανάλυση του κλίματος, ως φωτογραφία της στιγμής, μπορούμε να σημειώσουμε τα εξής: Από τη ΝΔ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε όλες τις Περιφέρειες, όπως και στη Δυτική Ελλάδα, στην οποία πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει χέρια η πρώτη θέση και η ηγεσία του Επιμελητηρίου. Παρατηρείται έντονη συσπείρωση, ευρεία προωθητική δράση της Δημοκρατικής Συνεργασίας Μηχανικών στην κοινωνία και ανάδειξη θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. Τόσο ο κ. Στασινός, όσο και το τοπικό πολιτικό προσωπικό, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος έχουν συσπειρωθεί γύρω από την παράταξη, ενώ επιχειρούν και διευρύνσεις, γεγονός που ίσως αποτελέσει το «κλειδί» για τη νίκη του όποιου συνδυασμού. Θεωρείται πως η κάλπη θα είναι μεγαλύτερη, μιας και η συμμετοχή νέων ανθρώπων θα είναι αυξημένη. Ακόμη, βλέπουν αύξηση δυνάμεων στην μεγαλύτερη κάλπη της Περιφέρειας που είναι η Αχαΐα, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές, της Ηλείας, της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς. Πιστεύουν, δε, ότι τώρα είναι η ώρα της αλλαγής συσχετισμών δυνάμεων στη Δυτική Ελλάδα, σε μία συγκυρία ικανοποιητική για το κόμμα, το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει προβεί σε ανοίγματα στον χώρο του κέντρου και της Κεντροαριστεράς και πως η παράταξη είναι ικανή με τον κ. Σελίμη να πείσει ότι μπορεί να αναλάβει τις τύχες του ΤΕΕ, «αγκαλιάζοντας» όλους τους μηχανικούς και παράγοντας αποτέλεσμα.

Δεν έχει ηττηθεί η ΔΗΣΥΜ

Στη Δημοκρατική Συμπόρευση Μηχανικών υπάρχει αισιοδοξία για νέα νίκη, με ταυτόχρονη αύξηση ποσοστών, λόγω του καλύτερου –σε σύγκριση με το παρελθόν- κλίματος για το ΠΑΣΟΚ, όπως και για το ότι ο χώρος δεν έχει ηττηθεί τοπικά ποτέ. Τα στελέχη της παράταξης, όπως και ο κ. Καραχάλιος, έχουν δεδομένη εμπειρία στο χώρο, γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ το προσωπικό και επιχειρησιακό «σύστημα» είναι στημένο αποτελεσματικά εδώ και πολλά χρόνια. Επιχειρούν να έχουν δίπλα τους στελέχη της Αριστεράς, που μέχρι πρότινος ήταν υποψήφια με την παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και που πλέον είναι δύσκολο να έχουν «σκέπη», μετά τη διάσπαση στο κόμμα. Το καλύτερο σενάριο για τη ΔΗΣΥΜ θα είναι να μην κατέλθει παράταξη με τα χρώματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι αριστεροί υποψήφιοι να εισχωρήσουν στο «πράσινο» ψηφοδέλτιο. Έτσι και αλλιώς υπήρχε καλή συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο Δ.Σ. Ωστόσο, υπάρχει ένα «αγκάθι» εντός του χώρου, ως προς τη συσπείρωση κι έχει μείνει εκεί από τις εσωπαραταξιακές διαδικασίες ανάδειξης του επικεφαλής, ενώ το γεγονός είχε δυσαρεστήσει και την Αθήνα. Αρκετοί, δε, υποστηρίζουν ότι η παράταξη δεν θα πρέπει να κάνει… πισωγύρισμα σε μηχανισμούς που δρούσαν κι εντός του τοπικού ΠΑΣΟΚ, υπό συγκεκριμένα πρόσωπα, συνεχίζοντας με ενωτικό τρόπο τη δράση της, όπως τα τελευταία χρόνια.

Το ΚΚΕ και οι άλλοι

Τέλος, δεδομένης της μεγαλύτερης κάλπης, ενισχυμένη αναμένεται να είναι και η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, σε ένα θετικό σκηνικό για το κόμμα στη χώρα, μετά την αύξηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις και τη νέα νίκη του Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα. Άγνωστο παραμένει ακόμη τι θα πράξει η παράταξη «Κοινοτικόν», όπως και το αν θα δημιουργηθούν –επί του πιεστηρίου- νέες παρατάξεις.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα