ΗΠΑ: Σοκάρει αμερικανική έρευνα για την ακρίβεια

16.02.2023 / 7:57
euros-akriveia

Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος προκειμένου να μην ξεμένει από χρήματα στη μέση του μήνα λόγω της ακρίβειας, των πληθωριστικών πιέσεων και της συνεχούς αύξησης των αγαθών στα ράφια των σούπερ μάρκετ; Πόσα πρέπει να κόψει από τη λίστα αγορών; Αμερικάνικη έρευνα δίνει τις…συμβουλές της κατά της ακρίβειας… και φυσικά μας αφήνει άφωνους!

Η πρόταση της Wall Street Journal στους Αμερικανούς πολίτες προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων είναι πολύ μακριά στη λογική των ελληνικών νοικοκυριών που είχε μάθει όταν ψώνιζε -προ κρίσης- να αγοράζει με τα κιλά το κρέας, τα λαχανικά και τα φρούτα και να τιγκάρει τα ντουλάπια και το ψυγείο με του «πουλιού το γάλα».

Ας πίνουν απλώς ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά καβουρδισμένο, όχι στιγμιαίο. Οι τιμές του καβουρδισμένου καφέ μειώθηκαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, αλλά ο στιγμιαίος καφές αυξήθηκε κατά 3,6% μηνιαία»…λέει η έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα της Wall Street Journal, αρκετά βασικά είδη που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά στο πρωινό τους γεύμα, είδαν απότομες αυξήσεις στις τιμές στα ράφια των super market, όπως αντίστοιχα συμβαίνει στη χώρα μας. Για παράδειγμα, οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν 8,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα και αυξήθηκαν κατά 70,1% τον περασμένο χρόνο, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό από το 1973.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα για να εξηγήσει το κύμα της ακρίβειας εξηγεί πως το θανατηφόρο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στην ιστορία έχει καταστρέψει τα κοπάδια πουλερικών σε όλες τις ΗΠΑ, εκτοξεύοντας την τιμή των αυγών.  Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αυγών στις ΗΠΑ ήταν 29% χαμηλότερα την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2022 σε σχέση με τις αρχές του 2022, σύμφωνα με το USDA.

Ακρίβεια: Στα ύψη τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα ποτά

Οι κατεψυγμένοι, μη ανθρακούχοι χυμοί και τα ποτά —κατηγορία που περιλαμβάνει τον κατεψυγμένο χυμό πορτοκαλιού— αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η ετήσια αύξηση 12,4% είναι η υψηλότερη σε πάνω από μια δεκαετία. Οι καλλιεργητές πορτοκαλιού της Φλόριντα συγκομίζουν τη μικρότερη σοδειά τους εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, αποτέλεσμα ενός παγώματος, δύο τυφώνων και μιας ασθένειας εσπεριδοειδών που καταστρέφει τους ελαιώνες της.

Ακρίβεια: Κόψτε μαχαίρι το πρωινό συμβουλεύει η Wall Street Journal

Τα δημητριακά πρωινού αυξήθηκαν επίσης, πιο συγκρατημένα τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα—μόλις 0,4%—αλλά οι τιμές στην κατηγορία αυξήθηκαν κατά 15% σε ένα χρόνο, εν μέρει λόγω των αυξημένων παγκόσμιων τιμών των σιτηρών που προέκυψαν από διακοπές που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Wall Street Journal προτείνει στους Αμερικανούς πολίτες να σταματήσουν να τρώνε πρωινό. Μήπως η εν λόγω εφημερίδα τάσσεται υπέρ της φιλοσοφίας της Εμινέ Ερντογάν  που τον Ιούλιο του 2022 πρότεινε στους Τούρκους πολίτες «να μειώσουν τις μερίδες φαγητού τους» ώστε να μην πετιέται άσκοπα το φαγητό;

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα