ΗΠΑ: Ανάρπαστα τα χάπια άμβλωσης στον απόηχο της απαγόρευσης

27.06.2022 / 10:42
amvloseis-2048x1363

Σε «χάπια» τερματισμού της εγκυμοσύνης στρέφονται όλο και περισσότερες Αμερικανίδες στο άκουσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ήρε την συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση μετά από πέντε δεκαετίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση της πολύκροτης απόφασης κλείσθηκαν περίπου 100 ραντεβού στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Just the Pill» η οποία βοηθά γυναίκες σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες να τερματίσουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Όπως αναφέρει δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας ο αριθμός αυτός είναι τετραπλάσιος από τον μέσο όρο των ραντεβού που κλείνονταν πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Μάλιστα πολλές από τις ενδιαφερόμενες προέρχονται από την συντηρητική πολιτεία του Τέξας που σπεύδει να απαγορεύσει τις αμβλώσεις μετά το «πράσινο φως» του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ζήτηση για φαρμακευτικούς τρόπους διακοπής της κύησης είχε ήδη αυξηθεί από τις αρχές Μαΐου όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αφήσει να διαρρεύσει στον Τύπο προσχέδιο της απόφασης άρσης του δικαιώματος στην άμβλωση. Πιο συγκεκριμένα η Κρίστι Πίτνεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος της «Forward Midwifery» είχε δηλώσει στο Reuters ότι μετά τη διαρροή του προσχεδίου της απόφασης τριπλασιάστηκαν οι γυναίκες που ζήτησαν από την εταιρεία να τους διευκολύνει την πρόσβαση στο χάπι άμβλωσης. 

Πλέον περισσότερες από τις μισές διακοπές κυήσεων στις ΗΠΑ γίνονται με το «χάπι άμβλωσης» και όχι σε χειρουργική κλινική. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε πρόσφατα το ινστιτούτο Guttmacher το 2020 το 54% των καταγεγραμμένων αμβλώσεων στις ΗΠΑ έγιναν με το χάπι, έναντι 39% το 2017, 31% το 2014, 24% το 2011, 17% το 2008, 14% το 2005 και 6% το 2001. Η αύξηση οφείλεται τόσο στο χαμηλότερο κόστος της συγκεκριμένης μεθόδου όσο και στους αυστηρούς περιορισμούς που είχαν θέσει ορισμένες πολιτείες πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες φαίνεται να έχουν προετοιμαστεί για την δικαστική απόφαση και να έχουν συγκεντρώσει αποθέματα χαπιών. «Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε αύξηση στη ζήτηση χαπιών άμβλωσης» τόνισε στο αμερικανικό δίκτυο ABCNews εκπρόσωπος της εταιρείας Danco Laboratories που κυκλοφορεί εδώ και 22 χρόνια στις ΗΠΑ σκεύασμα με τη δραστική ουσία μιφεπριστόνη που χρησιμοποιείται μέχρι τις πρώτες 10 εβδομάδες της κύησης.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ προβλέπουν, πάντως, ότι την ερχόμενη περίοδο οι υπέρμαχοι της απαγόρευσης των αμβλώσεων θα θέσουν στο στόχαστρο και το χάπι άμβλωσης απαγορεύοντας την κυκλοφορία του. Στον αντίποδα η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιδιώξει να βάλει φραγμό στις απόπειρες των συντηρητικών πολιτειών να επιτύχουν κάτι τέτοιο. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να προστατεύσω τα δικαιώματα των γυναικών στις πολιτείες όπου θα υπάρξουν συνέπειες από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου» είχε τονίσει ο αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο άκουσμα της απόφασης και έδωσε εντολή στις υγειονομικές υπηρεσίες να διασφαλίσουν ότι οι Αμερικανίδες θα έχουν πρόσβαση στο χάπι διακοπής της κύησης.  

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα