Παρασκευή, 30.09.2022, 7:44 μμ

Ιούνιος του 1907: Όταν ένας άνεργος δάσκαλος από την Πάτρα έβαλε βόμβα στη Βουλή -ΦΩΤΟ

10.01.2021 / 10:35
669919_11638v

Στα απίστευτα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, συνέβησαν πολλές ανήκουστες καταστάσεις αλλά, ευτυχώς, δεν είδαμε έκρηξη βόμβας, με αποτέλεσμα σε αυτό το θέμα να παραμένει …πρωτοπόρο το ελληνικό κοινοβούλιο…

Είναι ξημερώματα της 6ης με 7ης Ιουνίου 1907, γύρω στις  2 το πρωί, όταν στη παλαιά Βουλή διεξάγεται  συζήτηση περί του προϋπολογισμού που έχει  καταθέσει η κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη.

Παρά το περασμένο της ώρας, το ζεστό καλοκαιρινό βράδυ και τα βαρετά νούμερα του προϋπολογισμού, το σώμα βρίσκεται σχεδόν εν απαρτία όταν μια έκρηξη μέσα στο χώρο διακόπτει την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Σιμόπουλου που βρίσκεται στο βήμα, ταράζοντας τη …γαλήνη του συνόλου των βουλευτών.

Σκίτσο του «δυναμιτιστή» όπως δημοσιεύεται στις εφημερίδες της εποχής.

Από τον αριστερά του προεδρείου εξώστη ρίχνεται στην αίθουσα φυσίγγιο δυναμίτιδας δεμένο υπό μορφή βόμβας, και συσκευασμένο από φύλλα εφημερίδας.

Πριν φτάσει στο έδαφος η περίεργη αυτή κατασκευή, χάνει τη θρυαλλίδα της με αποτέλεσμα το φυσίγγιο να πέσει, χωρίς να εκραγεί, στα έδρανα που βρίσκεται ο αρχηγός του Εθνικού κόμματος Κ. Μαυρομιχάλης μαζί με τους βουλευτές Λεόπουλο, Βοζίκη, Καραϊ¬σκάκη και Τριανταφυλλάκο.

Όπως ήταν φυσικό το περιστατικό κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Όταν συνειδητοποιούν όλοι τι συνέβη επικρατεί  πανικός, οι πόρτες της αίθουσας κλείνουν και βουλευτές, υπάλληλοι της Βουλής και αστυνομικοί αναζητούν το δράστη, που βρίσκεται στα θεωρεία με τον βουλευτή Κυθήρων Σπυρίδων Στάη να περιγράφει εκείνες τις δύσκολες στιγμές :

«Το φυσίγγιο έπεσε στα πόδια των Μαυρομιχάλη, Τριανταφυλλάκου, Λεωπούλου, ήτο δε από εξ εκείνων, τα οποία μεταχειρίζονται οι αλιείς, αν δε τούτο ήναπτε, θα εφονεύοντο ή θα ηκρωτοριάζοντο οι βουλευτές ούτοι αφεύκτως. Καθ’ ήν στιγμήν έπεσε το φυσίγγιον, εις το θεωρείον ήσαν ελάχιστοι και ο κατηγορούμενος εφαίνετο τεταραγμένος όταν τον επλησιάσαμεν εγώ και ο κ Κουντάνης διευθυντής της Βουλής».

Ο τότε αρχηγός του Εθνικού κόμματος και μετέπειτα πρωθυπουργός Κυριακούλης Μαυρομιχάλης στα πόδια του οποίου πέφτει το φυσίγγιο δυναμίτιδας

Στην έρευνα που γίνεται στον κήπο και την ταράτσα του κοινοβουλίου βρίσκονται κι άλλα τεμάχια δυναμίτιδας, τυλιγμένα μέσα σε φύλο της εφημερίδας των Πατρών «Αιών».

Ο δράστης είναι άνεργος δάσκαλος από τη Πάτρα, στην ανάκριση του να βάζει με τους συνήθεις κατηγορούμενους (βουλευτές, δημοσιογράφους), και στη δίκη που γίνεται μετά από ενάμιση χρόνο, ο δικηγόρος του δηλώνει ότι δεν έχει σώας τα φρένας και καταδικάζεται σε οκταετή φυλάκιση για να φτιάξει τα χαλασμένα φρένα του…

eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα